fbpx

Terepre hívták a gazdákat

Írta: Kristóf Imre - 2018 július 19.

Kwizda Terepszemle bemutató Felsőnánán

Június 6-án, a felsőnánai magtárában, majd ezt követően a szántóföldi növényekkel bevetett, kisparcellás, kísérleti földterületein tartotta meg a Kwizda Agro Hungary Kft. szakmai bemutatóját. Magyarország egyik meghatározó, növényvédőszer-, műtrágya- és vetőmagbeszállítója, egy kötetlen területbejárás keretében mutatta meg a gazdáknak, hogy milyen eredményeket lehet elérni a különböző növényvédelmi és tápanyagutánpótlási technológiájuk alkalmazásával.

Zajácz István, a Kwizda Agro ügyvezetője (képünkön) megnyitó beszédében, figyelemfelhívó kérdésekkel bombázta a megjelent gazdákat: „Amerikában a legmagasabb kukoricatermés 33,4 t/ha volt öntözött körülmények között, Magyarországon miért csak 6 tonna körül van a termésátlag? Lehet-e több mint 3 q/ha termést elérni Wuxal Cinkkel kukoricában?” A kérdésekre a – sok év kísérletei eredményei alapján kidolgozott – Kwizda-technológiák bemutatásával adta meg a választ a cégvezető.

Amit az ember a saját szemével lát

Az előadások után „terepre hívták a gazdákat”. A Kwizda a felsőnánai területén, közel 25 hektáron végez szántóföldi növényekkel technológiai- és fajtakísérleteket 90 m2-es mezo parcellákon, különböző blokkokban (starter, fungicid, lombtrágya, azospeed, regulátor, gyomirtás, tőszám). Ezeknél a kísérleti blokkoknál a Kwizda szakemberei adtak további tájékoztatást, ahol kiscsoportokban is átbeszélhették az érdeklődők a látott termesztéstechnológiákat, eredményeket, legyen szó kukorica, repce, napraforgó vagy kalászos növényekről.

Jelenleg most a kukorica starter blokkban állunk és a Pannon Starter Megát hasonlítjuk össze a kezeletlen kontrollal, illetve a konkurens termékekkel, és sortrágyázásokkal – mondta a területen lévő kukoricatáblákra mutatva Pinzehelyi Zoltán, a Felsőnánai Terepszemle bemutatófarm vezetője.

Az idén is kijött az az eredmény, amit vártunk a Pannon Startertől. Láthatjuk a különböző parcellákból kiszedett növénymintákat, két sortrágyázott, (egy foszfor és egy káli túlsúlyos), a következő kettő a Pannon Starter Mega 20 és 30 kg-mal, a végén pedig a sortrágyázás és a Pannon Starter Mega kettős kombinációját. A jelenlegi fázisban is, ez utóbbi mutatja a legnagyobb előnyt a kezeletlenhez képest. Én ezen kísérletek és saját tapasztalatom alapján is mindenkit biztatok a starterek használatára – hangsúlyozta a szakember.

Fehér Tamás, a Terepszemle szakmai fejlesztője a búza blokkban, lombtrágyával végzett kísérleteik eredményeit mutatta be az érdeklődőknek.

Itt láthatjuk a 2 liter/ha Wuxal cinkkel kezelt, a másik oldalon pedig a kezeletlen kontrol területünket. Egy szárbaszökés eleji lombtrágyázás végrehajtásakor, a két parcella nem sok különbséget mutat. Ennek az az oka, hogy a lombtrágyának a hatása nem tonnákban mérhető, a legtöbb esetben 1-5%-os terméstöbbletre számíthat a gazda. Az idén viszont még többre számíthatunk, mert a kis próbanövények kiásása után azt tapasztaltuk, hogy a száraz tavaszi időjárás miatt, a tavalyinál is jobban fog reagálni a lombtrágyákra a búza. Azt várjuk a két liter Wuxal cink vagy akár a Wuxal réz- Wuxal cink kombinációnk hatásától, hogy 3-4, de akár 4-5 q-ás terméstöbbletet is ad majd a kezeletlen kontrolhoz képest.

A bemutatón a starterezés és lombtrágyázás eredményét napraforgó- és repcetáblákon is megnézhették az érdeklődők.

Kristóf Imre

Maradt még kérdése? Itt érdeklődhet: +36-20/610-7343

Felvételeink, videó: https://agraragazat.hu/galeriak