fbpx

Termesztéstechnológiai bemutató cirok- és szójatermesztőknek (is)

Írta: Sándor Ildikó - 2019 október 21.

A KITE ismét választ adott a szélsőségek szorítására

A talajnedvesség megőrzése és az időjárási anomáliák túlélése ma már a szántóföldi növénytermesztés legnagyobb kihívása. A KITE Zrt. őszi fajtabemutatóján épp ezért nemcsak parcellákat láthattuk, hanem a klímaproblémákra megoldást nyújtó komplex technológiákat kaptunk. Ezúttal a cirok- és szójatermesztőknek hoztunk ízelítőt a nádudvari tapasztalatainkból.

A tavaszi vetésű növények, így pl. a kukorica, napraforgó, szója és a szemes cirok országos termésátlagának alakulása nagy termésingadozásokat mutat. A kedvezőtlen évjáratok negatív hatásait az alkalmazott termesztéstechnológia sok esetben nem tudja tompítani. A negatív hatások csökkentésére és a termésbiztonság növelésére a KITE Zrt. szerint nemcsak az agrotechnikai elemeket szükséges fejleszteni, hanem komplexen, az új agronómiai és műszaki megoldásokat kell összehangolni. Ehhez az agronómiai hatékonyság, a gazdasági mérettől független nagy területteljesítmény és a precíziós gazdálkodás már elengedhetetlen. – Három dolog lehet a termelő segítségére az aszály hatásainak mérséklésében – foglalta össze előadásában Hadászi László, a KITE Zrt. innovációs főigazgatója. Az első az okszerű, talajnedvességet védő és megőrző, forgatásos talajművelést mellőző technológia, a második az öntözés alkalmazása, ha viszont erre nincs lehetőségünk, akkor a harmadik megoldásként szárazságtűrő növényfajtákat kell választanunk. Erre lehet jó példa a cirok, ami fehérjetartalmát tekintve remek takarmánynövény-alternatíva.

A szemescirok-technológia legfontosabb elemei

A szemes cirok termesztése azoknak a termelőknek ajánlott, ahol a szemes kukorica termesztése már nem rentábilis. A korszerű cirok hibridek intenzív technológiával termelve 10 t/ha feletti átlagtermésre is képesek, de egy átlag 7-9 t/ha termésszinthez is 60-100 kg/ha nitrogén, 60-70 kg/ha foszfor, 70-90 kg/ha kálium hatóanyagra van szüksége, és nem feledkezzünk el a cink, a mangán, virágzáskor esetleg a bór mikroelem pótlásáról sem.

Vetését 76 cm sortávra, szemenkénti vetőgéppel 11-13oC talajhőmérséklet mellett, 300 ezer mag/ha vetőmagnormával, 3-4 cm mélyen, nedves magágyba javasolják.

A szemes cirok gyomirtása preemergens módon a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen GARDOPRIM PLUS GOLD 4 l/ha-os vagy DUAL GOLD 960EC 1,4-1,6 l/ha-os dózisával lehetséges. Az S-metolaklór hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerek alkalmazása esetén szükséges a vetőmag csávázása CONCEP III antidótummal! Korai posztemergens módon is védekezhetünk a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen, a GARDOPRIM PLUS GOLD korai posztemergensen is kijuttatható még, a cirok 3 leveles állapotáig. A kikelt cirok 3-6 leveles állapotig 2-3 liter/ha-os dózisban a CAMBIO és 0,3-0,4 kg/haos dózisban a Casper is alkalmazható. Ezeknél a hormonhatású szereknél a késői kijuttatás termésveszteséggel járhat, mivel termékenyülési problémákat, akár sterilitást is okozhat. Kiemelkedően fontos a poszt kétszikűek elleni védekezés, mert nem kívánatos kétszikű gyom a csattanó maszlag, ami betakarításkor a termésben mérgező, és a cirokmag átmérőjével megegyező származékokat hagy, ezért nehezen tisztható.

A szemes cirok gombás megbetegedésre nem hajlamos, jellemzően kártevők sem károsítják, esetleg levéltetű vagy gyapottok-bagolylepke hernyókártétele jelentkezhet, de piretroiddal jól kezelhető.

Hadászi László innovációs főigazgató; KITE Zrt.

A szemes cirok legideálisabb betakarítási ideje, amikor a szemek mért nedvességtartalma 16,5-17%, ez jellemzően a napraforgó betakarítása utánra esik. A betakarítást 8-10 cm-rel a buga alatt végezzük, nem kell a teljes növényt a kombájnnal betakarítani. A növényi maradványokat szárzúzóval lezúzzuk, zöld trágyaként kiváló. Fontos, hogy betakarítást követően a zöld növényi részek legeltetéssel történő hasznosítása tilos, mivel az esetleges oldalhajtások, illetve az újrafakadó növényi hajtások cianidot tartalmaznak, és ez elhullást okozhat.

A KITE Zrt. hibridajánlata szemes cirokra

A közép-kései RGT GGustav 10 t/ha feletti termőképességgel, jó alkalmazkodó képességgel rendelkező, szárazságtűrő hibrid. Ezermagtömege 28-32 g, termése tanninmentes. Javasolt betakarításkori tőállománya 76 cm sortáv esetén 200-230 ezer tő/ha, 50 cm sortáv esetén 240-250 ezer tő/ha.

Az ES Foehn közép-korai szemes cirok átlagos és gyengébb termőhelyeken is termeszthető, intenzív technológiával jó termesztési feltételek mellett akár 12 t/ha termésátlagra is képes, a 2018. évi üzemi kísérletekben 10,5 t/ha-os termés ért el. Ez a cirok alacsony, generatív típusú, ez megkönnyíti a betakarítását.

A szójatechnológia fontosabb elemei

A szója megosztja a termelőket, van aki szerint kényes növény, van aki azt vallja, hogy csak okosan, leginkább tudatosan kell termelni. Az biztos, hogy a szója számára a talaj nagyon fontos, és kerülni kell a Sclerotiniával fertőzött előveteményeket. Vetését a talaj 8-10 cm mélységében mért 10-12oC talajhőmérséklet mellett kell elkezdeni (április közepe), 300-350 ezer tő/ha tőállománnyal, 76 cm sortáv és 550-600 ezer tő/ha gabona sortáv esetén. A szója, 4-5 t/ha terméséhez átlagosan 80-100 kg/ha P2O5, 120-150 kg/ha K2O hatóanyag szükséges, a startert (KITE-Start Micro NP) és a fejtrágyát is (76 cm sortáv esetén Elixir Zorka Amonsulfan 20 N:24S sorközművelő kultivátorral kiszórva) a szója nagyon meghálálja.

A szója esetében a legnagyobb problémát a pajorok és a drótférgek jelentik. A gyökereket átrágják, kirágják, 3-5 db/m2 feletti fertőzöttségnél talajfertőtlenítés szükséges. A szójakártevők közül a talajlakók, a takácsatkák, a levéltetvek és a lombrágó hernyók okozhatnak károkat. A szója kórtani problémái közül kiemelkednek a baktériumos betegségek, a peronoszpóra, a fehérpenészes szárrothadás és a fuzáriumos hervadás. Gyomirtása viszont ettől sokkal bonyolultabb, már a terület kiválasztásánál megkezdődik. A szójából állományban már nem lehet az évelő kétszikű gyomokat kiirtani, erre csak az előveteményben van lehetőségünk. Ne válasszunk évelő kétszikűekkel (folyondár szulák, mezei acat) fertőzött területet, illetve erősen gyomos táblát, vagy a tarlón kell ezeket a gyomnövényeket totális gyomirtó szerrel kiirtani. Az évelő kétszikű gyomnövények mellett meg kell említeni a herbicidtoleráns napraforgó árvakelések elleni védekezés nehézségeit is. Ezen gyomok ellen tökéletes kémiai megoldás nincs, minden esetben kombinálni kell sorközműveléssel a védekezést. Ehhez az RTK jelpontosságú műholdas navigációval tudunk nagy precizitással sorközt művelni és a sorpermetezést végezni.

A KITE Zrt. szójafajta-ajánlata

A szuper korai érésű ES Navigator 000 4-5 t/ha-os potenciális termőképessége mellett magas fehérjetartalommal is rendelkezik. A Sclerotinia-ellenálló, kifejezetten generatív típusú fajta legalsó hüvelyei 15 cm magasságban helyezkednek el. A korai érésű RGT Speed a 0 terméspotenciálja 5 t/ha fölötti, fehérjetartalma pedig 43% körüli. A legalsó hüvelyei pedig 13-18 cm magasságban helyezkednek el. A középérésű ES Pallador I. 6 t/ha fölötti terméspotenciáljával a hazánkban elérhető egyik legmagasabb termésű szójafajta, A NÉBIH kísérleteiben 2015-2018. között 20%-kal múlta felül a standard eredményeket. Fehérjetartalma 42% körül alakul, az első hüvelyek pedig 14-21 cm magasságban helyezkednek el a talaj felszínétől. Amíg a víz az úrA belvíz ugyanúgy károkat tud okozni a növénytermesztésünkben, mint az aszály – ezekre a szélsőségekre is kaptunk konkrét megoldást Nádudvaron. A káros vizek levezetésére a KITE Zrt. 2,5 cm jelpontossággal „3D” szolgáltatást ajánl, illetve közre tud működni a talajjavítási munkálatokban munkagép-bérprogramjai révén is. Az öntözési lehetőségekről pedig épp a folyamatban lévő öntözési támogatások kapcsán is érdemes beszélni (ha még nem érezni valaki eléggé a szélsőségek szorításában magát), így megismerkedhettünk a legújabb fejlesztésű KITE csévélődobos öntözőberendezéssel is a szójaparcellák mellett. Hallhattunk a homogén növényállomány fontosságáról, a jó vetőágyról, a még jobb vetőgépekről is, szóval a teljes technológiáról. Nádudvaron (és két nappal korábban Dalmandon) a termelők lehetőséget kaptak arra, hogy felkészüljenek a klímaváltozással járó szélsőségekre, de leginkább a megváltozott körülmények közötti termelésre.