fbpx

Tisztújító közgyűlést tartott a MAGOSZ

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 17.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetségek Szövetsége (MAGOSZ) tisztújító közgyűlést tartott, ahol a küldöttek a következő négy évre megválasztották a MAGOSZ tisztségviselőit, olvasható a NAK oldalán.

Együtt kell küzdenie a minisztériumnak és a gazdáknak a következő európai uniós költségvetési ciklus agrártámogatásaiért, minden euró centért, mondta az agrárminiszter. A Szent István Egyetemen tartott közgyűlésen Nagy István köszöntőbeszédében arról szólt, hogy a gazdák összefogásának és egyetértésének ereje van a magyar agrárium jövőjében. Hozzátette, hogy a folyamatos összefogás azért is szükséges, hogy a magyar földet a jövő magyar gazdáinak meg lehessen őrizni. A tárcavezető beszélt arról is, hogy igen fontos az ágazat versenyképessége és jövője szempontjából, hogy a friss kutatási eredmények mielőbb beépülhessenek a termelésbe és javítani tudják annak hatékonyságát.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke elmondta, hogy a gazdák összefogása kényszerítheti csak rá a terményeket felvásárló multinacionális cégeket, hogy tisztességes árat fizessenek, és ne csak a saját extraprofitjukat lássák minden felvásárlásban. A MAGOSZ elnöke szólt arról is, hogy a jövő jobb gazdálkodásának a záloga a korszerű vízgazdálkodás, a fúrt kutak és a felszíni vizek felhasználásának rendezése. Felszíni vizet csak ott lehet rendszeresen használni, ahol elég mennyiségben rendelkezésre állnak.

Jakab István felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes hangsúlyozni a Magyarországon előállított húsok tekintetében, hogy azok úgy, mint a növények, GMO-mentesek.


 Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az elmúlt évek agrárpolitikai sikerei között említette, hogy a növekedési hitelprogramból a magyar gazdák is részesülhettek, valamint a földet a gazdáknak programot, amelynek a keretei között sok gazda juthatott termőföldhöz. A NAK elnöke kitért arra is, hogy az elkövetkező évek feladata, hogy a magyar földet magyar kézben lehessen tartani. Hozzátette, hogy a gazdák nem fogják eladni a földeket, ha azok jövedelmet termelnek.

A MAGOSZ tisztújító országos közgyűlésén – amelyen a választásra jogosult tagok 74,5 százaléka vett részt – újraválasztották a szövetség élére Jakab Istvánt. Megválasztották főtitkárnak Jakab Tamást és döntöttek a megyei elnökök, valamint az országos vezetőtestület tagjainak a személyéről is.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége 2018. szeptember 7-i közgyűlésén megválasztott tisztségviselők:

Elnök: Jakab István

Elnökségi tagok:
Bács-Kiskun megye: Gubán Gyula
Baranya megye: Rittlinger József
Békés megye: Dr. Kulcsár László
Borsod-Abaúj- Zemplén megye: Taskó József
Csongrád megye: Kispál Ferenc
Győr‑Moson-Sopron megye: Németh Gergely
Hajdú-Bihar megye: Örvendi László
Fejér megye: Kis Norbert Ivó
Heves megye: Szendrei László
Jász- Nagykun Szolnok megye: Hubai Imre
Komárom-Esztergom megye: Dr. Balogh Zoltán
Nógrád megye: Varga Mihály
Pest megye: Kis Miklós Zsolt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: Rácz Imre
Somogy megye: Szabó Tamás Ű
Tolna megye: Csike György
Vas megye: Horváth Attila
Veszprém megye: Győrffy Balázs
Zala megye: Süle Katalin

Alelnökök: Dr. Balogh Zoltán, Csike György, Győrffy Balázs, Hubai Imre, Kis Miklós Zsolt, Kispál Ferenc, Dr. Kulcsár László, Németh Gergely, Örvendi László, Rácz Imre, Szabó Tamás

Etikai Bizottság: Gáspár Ferenc, Dr. Kovács Zoltán, Obreczán Ferenc, Czakóné Dudás Mónika, Zsák Győző

Felügyelőbizottság: Sövényházi Balázs, Sain Krisztián, Kiss Józsefné, Hajdú László, Németh Mihály

Főtitkár: Jakab Tamás

Országos Gazdasszony Tagozat elnöke: Bakti Ibolya

Országos Ifjú Gazda Tagozat elnöke: Papp Zsolt

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK magoszNAK