fbpx

Mérce lesz a holnap mezőgazdaságában

Írta: Kohout Zoltán - 2019 június 27.

A World Sustainability Organization (WSO – Fenntarthatósági Világszervezet) az egyik vezető tanúsítványi szabvány a természet védelmét és tiszteletét szem előtt tartó termékekre, szolgáltatásokra.

A WSO két alszervezete a Friends of the Sea (A Tenger Barátja) a tengeri élelmiszerek tanúsítására, és a Friend of the Earth (A Föld Barátja), amely a mezőgazdasági termékek fenntartható gyakorlatait támogatja. Ahhoz, hogy WSO környezetbarát címkéjét alkalmazhassák termékeiken, minden vállalatnak szigorú ellenőrzésen kell keresztülmennie. Ma a világon 70 ország 900 cége nyerte el ezt, de hazánkban még nincs minősített vállalat/gazdaság – írja a profiline.hu.

A WSO szerint a tudatos és fenntartható fogyasztás és az ezen alapuló táplálkozás világszerte terjed, a vásárlók érdeklődnek, és azokat a márkákat választják, amik védik a környezetünket. A magyar élelmiszergyártók pedig előnyt és növekedési lehetőséget szerezhetnek, ami ráadásul a bolygónknak is jót tesz. A világszervezet lehetőséget kínál a vásárlóknak arra, hogy megtalálják és választhassák azon termékeket, szolgáltatásokat, amik tiszteletben tartják a tengeri és a szárazföldi élővilágot.

A tanúsításhoz szükséges ellenőrzési folyamat része az érintettekkel való konzultáció, egy telephelyen történő vizsgálat és a folyamatos éves újraértékelések. A vállalatnak/gazdaságnak bizonyítania kell az ökoszisztéma megőrzése és védelme iránti elhivatottságát. Mivel a WSO fő célja az ökoszisztéma védelme, a Friend of the Earth esetében döntő annak az igazolása, hogy a mezőgazdasági vállalatok szem előtt tartják a biodiverzitást és a genetikai örökséget az állattenyésztésben. Az ellenőrzés a biogazdálkodás EU szabványainak megfelelő, zárt ciklusban történő állattenyésztés és takarmány-előállítás fejlesztésére is törekszik, illetve a vegyszerek kiiktatására vagy drasztikus csökkentésére. Másfajta követelmények részét képezi a kevésbé túlterhelt szabadtéri gazdaság megléte, az állati eredetű trágya visszaforgatása, az állatok jóllétének tiszteletben tartása és a társadalmi felelősségvállalás.

 (forrás: profitline.hu)