fbpx

Fazekas: nő az érdeklődés az állami ménesgazdaságokban tenyésztett lófajták iránt

Írta: - 2014 december 03.

Budapest, 2014. december 2., kedd (MTI) – Egyre nagyobb az érdeklődés a bábolnai, mezőhegyesi és szilvásváradi ménesgazdaságokban tenyésztett tradicionális lófajták iránt, ezért a kormánynak is az a célja, hogy a komoly történelmi múltra visszatekintő állami ménesbirtokokon folytatódjon az eddigi magas színvonalú szakmai munka – hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Fazekas: nő az érdeklődés az állami ménesgazdaságokban tenyésztett lófajták iránt

Emlékeztetett arra, hogy a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. és a Mezőhegyes Állami Ménes Kft. 2014 óta tartozik a Földművelésügyi Minisztérium felügyelete alá, míg a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság már korábban is a szaktárcához tartozott.

Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy Szilvásváradon tenyésztik a több mint 400 éves múltra visszatekintő lipicai fajtát, amelyből jelenleg 260 van a ménesgazdaságban, másrészt egy másik történelmi magyar lófajtával, a gidránnal foglalkoznak; ebből a fajtából 100 lovuk van. A szilvásváradi ménesbirtok ebben a két fajtában foglalkozik génmegőrzéssel.

Dallos Andor szerint fontos feladat a fajták létjogosultságának megőrzése, mert általában azok a fajták „kerülnek bajba”, amelyeknek nincs meg a modernkori hasznosítási lehetősége. A szilvásváradi ménesbirtok ezért mindkét fajtának úgy próbálja megőrizni az eredeti tulajdonságait, hogy a mai kor elvárásaihoz is próbálnak igazodni – mondta el az ügyvezető igazgató.

Hozzáfűzte: elsősorban a sportban és a szabadidős tevékenységben próbálják ki lovaikat. Dallos Andor szerint a három állami ménes az idegenforgalom területén és tenyésztésben is együtt tud működni.

Bérci Balázs, a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtok Kft. ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy 417 példányos lóállományuk van, shagya-arabok, valamint arab és angol telivérek tenyésztésével foglalkoznak. Elmondta azt is, hogy Bábolnán van az utolsó állami angol telivér ménes.

A ménesgazdaságba tavasszal került Overdose, és hamarosan az első Overdose-csikók is világra jönnek – mondta el az ügyvezető igazgató.

Bérci Balázs ismertette, hogy a bábolnai ménes lovai a tenyésztésben és a sportban is komoly eredményeket értek el, és az a génállomány, amely itt kialakult, nemzetközileg versenyképes.

Elmondta, hogy több területen is együttműködnek a Nyugat-Magyarországi Egyetemmel, ennek keretében például a ló teljesítményének vizsgálatát genetikai és molekuláris alapra fogják helyezni. Ez azt jelenti, hogy a lovaknál vizsgálni tudják a teljesítményt, és azt, hogyan örökíti a génállományát, valamint milyen izommunkát tud végezni. Ennek köszönhetően nem kell feltétlenül 3 évet várni arra, hogy például egy angol telivér csikóról megállapítsák, milyen lesz.

Pap István Tibor, a Mezőhegyes Állami Ménes Kft. ügyvezető igazgatója: lóállományuk 320 lóból áll, jelenleg három fajtát – nóniusz, magyar sportló, és ügető – tenyésztenek. Ő is kiemelte, hogy lovaik nagyon jó sporteredményeket értek el, és felhívta a figyelmet arra, hogy 2015-ben Magyarország rendezheti a fogathajtó világbajnokságot.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy nemzetközi fogatversenyek rendezésével ők is szeretnének bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe.

Hosszú távú céljuk a tenyésztés, a sporttevékenység, az oktatás, a kutatás, valamint a szabadidős-turisztikai programok további erősítése – emelte ki Pap István Tibor.

MTI 2014. december 2.