fbpx

Több tej, kevesebb önköltség

Írta: Szerkesztőség - 2018 május 17.

Az LGAN hibridek értékesítésének dinamikus növekedése 2012-ben indult meg Magyarországon. A csökkenő vetésterület és a tejpiaci helyzet nehézségei ellenére hibridjeink népszerűsége folyamatosan nőtt. Jelenleg a magas színvonalú tejtermelést folytató gazdaságok ismerik, és évek óta használják a kiváló rostemészthetőséggel rendelkező hibridjeinket.

A tejelőszarvasmarha-tartók régóta küzdenek az alacsony tejfelvásárlási árakkal. Az áringadozás negatív hatásainak csökkentése érdekében is szükséges minden lehetőséget felkutatnunk. A teljes önköltség közel fele a takarmány-/takarmányozási költség, amelyben a saját termelésű tömegtakarmányok nagy hányadban szerepelnek. A hazai receptúrák alapját képező kukoricaszilázs használatával a költségek közel negyedére lehet közvetlen hatásunk.

A modern nemesítés nem a nagy zöldhozamot tartja szem előtt. A sokéves tapasztalatunkkal és a tejelő szarvasmarhák igényeinek kielégítésére való törekvésünkkel kiváló takarmányozási értékű silókukorica-hibrideket tudunk előállítani. Mivel a silókukorica végterméke a tej, a jó szilázs alapfeltétele a gazdaságos tejtermelésnek, a hektáronként elérhető legmagasabb tejhozamnak.

Napjainkban a hibridválasztást egyre kevésbé a hektáronkénti nagy zöld termés és a magas keményítőtartalom határozzák meg. A különböző silókukorica-hibridek értékét a megtermelt tej mennyisége mutatja. A jó silókukorica egyik legfőbb értékmérője a szilázs jó rostemészthetősége, aminek következtében többlet energiát juttatunk a szarvasmarhának. A könnyebben emészthető rostok többlet energiát szolgáltatnak, így növekszik a szilázs takarmányértéke. Ezáltal kisebb lesz az abrakigény, így csökkenthető a takarmányozási költség, csökken a bendő savasodás kockázata is, javulhat az állomány egészségi állapota. Ez eredményezi a nagyobb tejhozamot.

2016-ban a Limagrain egy új rendszert vezetett be a silókukorica-hibridek értékelésére. Az ún. LGAN Milk+ modell segítségével meghatározható egy silókukorica-hibrid hektáronkénti tejtermelő képessége. A modell a kukoricahibrideket hektáronkénti szárazanyaghozamuk és a szilázs takarmányozási értéke alapján értékeli. Tehát a minőség és a mennyiség is kifejezésre kerül a hektáronként megtermelhető tej mennyiségében és az ebből származó árbevételben. A modell segítségével már a tesztelés során ki tudjuk válogatni az agronómiai és ökonómiai igényeknek legjobban megfelelni képes új hibrideket.

2017-ben, 150 LGAN silókukorica-hibridet termelő gazdaságban végezett felmérésünk alapján megállapítható, hogy partnereink 95%-a elégedett, vagy nagyon elégedett az általa termelt LGAN silókukorica-hibriddel. A válaszoló termelők 97%-a ajánlaná másoknak is LGAN silókukoricáinkat.

Mindez annak a nemesítési folyamatnak köszönhető, melyben a Limagrain a termés mennyiségét és annak minőségét – különös tekintettel a rostok emészthetőségére – kombinálja. A sokéves kísérleteink pozitív eredményei, illetve hazai termelők üzemi gyakorlata és termelési mutatóik bizonyítják, hogy az LGAN silókukorica garancia a magas tejhozam elérésére.

Az LGAN hibridjeinkről tájékozódhat awww.lgseeds.hu honlapunkon, illetve kereskedelmi képviselőinknél.

Mórocz Péter, termékfejlesztési vezető