fbpx

Törvénytervezetben a családi gazdaságok támogatása

Írta: Barna Ferenc - 2020 október 09.

Közel 290 ezer őstermelőt és 83 ezer családi gazdaságot érinthet az a törvényi változás, amit Nagy István, agárminiszter vázolt péntek reggel a rádióban.

A változó jogszabályi környezet jelentősen csökkenti majd az adminisztrációs terheket, valamint átalakítja az agráriumban tevékenykedő családok működési formáit. Beszélhetünk majd őstermelőről, őstermelő családi gazdaságáról és családi mezőgazdasági társaságról.

 

 

Őstermelő

2021. évtől nő az adómentesség értékhatára, ugyanis az éves minimálbér ötszörösét kitevő bevételig nem terheli majd SZJA. Amennyiben az őstermelő bevétele nem éri el a minimálbér tízszeresét, választhatja az átalányadózását (a jelenlegi adatokat és szabályozást figyelembe véve ez azt jelenti, hogy 8 millió forintról 19,3 millió forintra ugrott ez az érték).

 

Őstermelő családi gazdasága

Ez új működési forma, mely a közös őstermelői tevékenység és a jelenlegi családi gazdaság összevonásával jön létre. Átalányadózást választhatnak, ha a bevétel nem éri el a minimálbér negyvenszeresét (az előző bekezdésben vett szisztéma szerint 77,28 millió forint).

 

 

Családi mezőgazdasági társaság

A hozzátartozók által létrehozott mezőgazdasági gazdasági társaságok, szövetkezetek vagy erdő-birtokossági társulatok számára válik elérhetővé. Cél, hogy ösztönözzék az agrár-generációváltást és a versenyképes növekedését.

Annak érdekében, hogy évente ne kelljen újraszabályozni a bevételi határokat, azt a mindenkori minimálbérhez kötötték.

Az agrárminiszter azt is bejelentette, hogy Japán elismerte, Magyarország mentes a madárinfluenzától, így újra indulhat a szigetországba a magyar baromfiexport.

Fotó: Barna Ferenc