fbpx

Tovább bővülhet Magyarország és Szerbia mezőgazdasági együttműködése

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 16.

Tovább bővülhet Magyarország és Szerbia mezőgazdasági együttműködése, ebben egyetértett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti ügyekért felelős államtitkára és tárgyalópartnere, Danilo Golubovic, a Szerb Köztársaság Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumának államtitkára vasárnapi megbeszélésén a vajdasági Felsőhegyen.

A két államtitkár a Kárpát-medencei aratóünnepen találkozott és folytatott véleménycserét a két ország mezőgazdasági együttműködésének további lehetőségeiről.

A tárgyalásokról és az aratóünnepről Budai Gyula a megbeszéléseket követően telefonon tájékoztatta az MTI-t.

Elmondta: a megbeszéléseken szóba került, hogy a Vajdaságban megtermelt jó minőségű tradicionális élelmiszerekből – például méz, kolbász – Magyarországon is értékesítenének.

Ennek lehetőségét a vajdasági magyar gazdakörök tagjai is szorgalmazzák.

Budai Gyula szerb kollégája azt is felvetette, Szerbiában szeretnék elérni, hogy a magyar mezőgazdasági vállalkozások jelenléte erőteljesebb legyen a Vajdaságban.

Ezért várják a magyar befektetőket. Szerbia ezen a területen nyitott a 100 százalékosan magyar tulajdonlásra és a vegyes vállalatok alapítására is.

A VM parlamenti államtitkára beszélt arról is, hogy Magyarország tapasztalataival jelentős segítséget adhat Szerbiának a balkáni ország most kezdődött uniós csatlakozási folyamatában mezőgazdasági területen.

Magyarország ugyanis átadhatja tapasztalatait az uniós csatlakozási tárgyalásokról, valamint tájékoztathatja Szerbiát a következő uniós költségvetési időszak – a 2014-2020-as ciklus – fontosabb mezőgazdasági vonatkozású lehetőségeiről.

Ezért is szervez a Vidékfejlesztési Minisztérium más magyar szaktárcákkal együtt információs fórumokat a Vajdaságban, ezzel segítve az ottani magyar gazdák uniós felkészülését.

Budai Gyula megjegyezte: Áder János köztársasági elnöknek a közelmúltban Szerbiában tett látogatása jelentős lendületet adott a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének.

A felsőhegyi Kárpát-medencei aratónapról az államtitkár közölte: azt szerb kollégájával együtt nyitották meg a vajdasági településen.

 

Az eseményre 25-30 aratócsapat érkezett a Vajdaságból, Magyarországról és Erdélyből.

 

Tovább bővülhet Magyarország és Szerbia mezőgazdasági együttműködése

 

Az aratónapon Budai Gyula találkozott és egyeztetett a vajdasági magyar gazdakörök tagjaival, valamint a vajdasági magyar parlamenti képviselőkkel.

Az államtitkár jelezte: szerb kollégáját meghívta az idén ősszel megrendezendő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK) Budapestre. Megállapodtak abban, hogy ekkor folytatják az egyeztetést.

 

 

MTI 2013. július 14.