fbpx

Tovább bővült a GMO-mentes Magyarországért Egyesület

Írta: Sándor Ildikó - 2019 december 05.

„Civil szervezetként, 2015-ben alakult az a GMO-mentes Magyarországért Egyesület, melynek létszáma a mai nappal 31-re emelkedett” – hallhattuk az Agrárszektor Konferencia nyitónapján, 2019. december 4-én Zászlós Tibortól, az egyesület elnökétől.

Az egyesületet a biztonságos élelmiszerlánc iránti társadalmi igény hívta létre, tekintettel mindazon aggályokra, amelyek a GMO-tartalmú élelmiszerekkel kapcsolatban mind a tudományos, mind a laikus közvélemény szintjén egyre erősebben jelennek meg.

Az Alaptörvényben rögzített tény, hogy növénytermesztésünkben kizárólag GMO-mentes vetőmagot, szaporítóanyagot használhatunk, azonban a kételkedés jogát fenntartjuk annak tekintetében, hogy a import szója takarmánycélú felhasználása nem jár-e káros következményekkel” – hangsúlyozta Zászlós Tibor.

Az egyesülethez ezúttal a fenntarthatóságot mindig is szem előtt tartó Erste Bank és – a kutatásban élenjáró – Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) csatlakozott, az együttműködési megállapodást Zászlós Tibor elnök, Szerdahelyi Róbert (kis- és középvállalati igazgató, Erste Bank), és Dr. Gyuricza Csaba főigazgató (NAIK) írta alá.