Traktor, kombájn, munkagép: meglepő részletek

Nagyon komoly visszaesés és két kategóriában szolid növekedés: ez jellemezte a traktor-, a kombájn- és általában a mezőgéppiac idei számait. Csökkent a kereslet bálázókból és rakodókból, de nagyot nőtt az öntözőgép-forgalom.

 

Mit és mit nem vettek a gazdák?

Mint tegnap megírtuk, a járvány ellenére ismét rekordgyanús eredményeket hozhat a magyarországi mezőgazdaságigép-kereskedelem. Mind a gép-, mind az alkatrészpiac növekedett, és szeptemberig 5 milliárddal, azaz durván 3 százalékkal sikerült felülmúlni a tavalyi azonos időszak forgalmát. No de mit és mit nem vettek a gazdálkodók idén?

 

 

Kis forgalom, nagy teljesítmény

A legtöbb pénzt idén is az erőgépek piacán költöttük el, ami az agrárgépberuházások összértékének 58 százalékát tette ki. A traktorok 33, a gabonakombájnok 15 százalékos arányt képviseltek. Ám még ez is csaknem ötödével kevesebb, mint tavaly: idén ugyanis csak 1836 új kerekes traktorral frissült a hazai géppark a KSH adatai szerint. A legtöbb eladott traki az 50-100 LE-s könnyű univerzális kategóriából került ki – annak ellenére, hogy 42 százalékkal kevesebbet (470 darabot) vettek a gazdaságok, mint tavaly. Ugyancsak nagy – majdnem 30 százalékos – a visszaesés a 101-140 LE-s traktorok piacán. Csak a nehéz univerzális kategória 141-190 LE-s erőgépeiből kelt el több (13 százalékkal, ami 314 darabot jelent), és szintén nőtt a forgalom a 320 LE feletti, nagy teljesítményű traktorok piacán: 9 százalékkal többet, 116 szuper nehéz univerzális erőgépet adtak el.

 

Kerekedik a változás: nagyobb gépek – nagyobb forgalom (Forrás: AKI)

 

Több kombájn és adapter

Szintén növekedni tudott a gabonakombájn-piac is, még ha szerény, 4 százalékos mértékben is. Az idei őszig 228 új arató-cséplőgépet vettek meg. A kombájnokhoz a tavalyihoz képest 66 százalékkal több napraforgó- és 22 százalékkal több kukoricabetakarító adaptert vásároltak a gazdálkodók, főleg 6 és 8 soros kialakításúakat – írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentése.

 

Jól arattak a kombájnpiacon (Illusztrációk: Horizont Média/archív)

 

Kevesebb gép

Bálázógépekből és bálacsomagolóból is 22-23 százalékkal csökkent a kereslet (347 és 137 darab), és 17 százalékkal csökkent az önjáró rakodók eladása is (383). E szegmensben továbbra is a teleszkópgémes rakodók iránt volt nagyobb az érdeklődés (az értékesített 285-ből 195 a 7-9 m rakodási magasságúakból került ki; törzscsuklós homlokrakodóból 46, a csúszókormányosból 14 százalékkal esett vissza a kereslet). Pótkocsikból viszont az első 9 hónapban a tavalyitól kicsivel többet: 687 darabot adtak el.

 

 

Több eke, henger és lazító

A mezőgazdasági munkagéppiac ismét hullámzó képet mutatott. Legnagyobb mennyiségben (3420 darab) különböző talajművelő gépeket vásároltak, de első 9 havi összértékesítésük 12 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A talajművelő gépeken belül 28 százalékkal esett vissza a szárzúzók, rézsűkaszák, 17-19 százalékkal a tárcsás talajművelők és talajmarók forgalma, a magágykészítőkből 9 százalékkal csökkent a kereslet. Ugyanakkor hengerekből 12, talajlazítókból és ekékből 8-3 százalékkal több talált gazdára, mint 2019 első kilenc hónapjában.

 

Vető- és növényvédőgépek

Tápanyag-kijuttató gépekből 15, vetőgépekből 10 százalékkal csökkent a forgalom. A tavalyinál 109-cel kevesebb szilárdműtrágya-szórót vásároltak a mezőgazdasági termelők (-15 százalék). A vetőgépek közül a legnagyobb mennyiségben szemenkénti vetőgépeket értékesítettek, 6 százalékkal többet (323 darab), mint egy évvel korábban. A növényvédőgépek iránti kereslet 4 százalékkal maradt el a tavalyitól. A piacra került 868 növényvédőgépből 616 függesztett és vontatott szántóföldi permetezőgép, 128 pedig ültetvénypermetező volt, viszont az 59 önjáró kétszerese a tavalyinak.

 

 

Másfélszer több öntözőgép

A szálastakarmány-betakarítók értékesítése 19 százalékkal maradt el a tavaly őszig tartó időszakitól, míg a rendkezelők piaca 24 százalékkal zsugorodott. A gyümölcs- és szőlőápolás gépei iránti igény ugyanakkor 45 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi értékesítést, és az öntözőgépek piaca is közel másfélszeresére növekedett (4,1 milliárd).

agrár bálázó kombájn mezőgazdaság munkagép növényvédőgép rakodó traktor vetőgép
.
.