fbpx

Traktoros munkahelye a traktorfülke

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 15.

A traktorvezető munkája összetett, a mezőgazdasági géppel összekapcsolt traktort vezetve nem csak az ellenőrző műszereket, jelzőberendezéseket kell figyelnie, hanem a traktor haladása közben a munkaterületre és a mezőgazdasági géppel végzett munkaműveletre is ügyelnie kell.

A traktorral közúti haladáskor, vagy pótkocsis szállításkor a traktorvezetőnek a közúti közlekedési előírásokat is be kell tartania. A traktorok tervezésekor ezért figyelembe veszik az emberi tényezőket, ehhez igazodva alakítják ki a traktoros munka helyét.

Az optimális munkahely kialakítása során az ergonómia tudomány (ember és a gép kapcsolat) ismeretanyagát alkalmazzák a tervezők.

A mai traktor olyan kialakítású, hogy a traktorosnak a vezetés kényelmét biztosítja, többek között a megfelelő kilátást a vezetőülésből (vezetőfülkéből), ezen belül jó rálátást a munkaterületre, a kezelő elemek célszerű elhelyezését, a kezelő elemek könnyű működtetését, az ülés kényelmét, vezetőfülke esetében a vezetőtér megfelelő klímáját, porvédelmét, zajszigetelését.

A traktorokat különböző helyi és éghajlati viszonyok között használják.

A könnyű kis traktorok és a rendszeresen gyümölcsösben, fólia házakban, állattartó telepeken stb. dolgozó erőgépek nem rendelkeznek vezetőfülkével.

A fülke nélküli traktorokon a vezető közvetlenül ki vannak téve az időjárási viszonyoknak a hőmérséklet, a páratartalom, a szél, a por és a munkavégzésből származó esetleges vegyi szennyezés hatásainak.

 

 

1. ábra: Massey Ferguson 8400 vezetőfülkés traktor munka közben

 

1. ábra: Massey Ferguson 8400 vezetőfülkés traktor munka közben

 

A hazai időjárás és a rendszerint poros környezetben végzett rendszeres munka megköveteli a vezetőfülke alkalmazását (1. ábra).

A vezetőfülke akkor megfelelő, ha a kellemetlen környezeti paraméterek még szélsőséges esetben is csak minimális mértékben hatnak a traktorvezetőre.

 

2. ábra: Fendt 900 típusjelzésű traktor vezetőfülkéje

 

2. ábra: Fendt 900 típusjelzésű traktor vezetőfülkéje

 

A vezetőfülkében megfelelően tágas térnek kell rendelkezésre állni a kezelőtér megközelítéséhez, és annak elhagyásához.

A mai modern traktorra jellemző vezetőtér kialakítás látható a 2. ábrán.

 

3. ábra: Kormánykerék beállítási módok

 

 

3. ábra: Kormánykerék beállítási módok

A traktorvezető kényelmének biztosítása érdekében szabványok rögzítik a kezelő elemek és műszerek elhelyezését és működtetési irányát is.

A kormánykerék tág határok között állítható a traktoros igényének megfelelően (3. ábra).

Az elsődlegesen használt, kézzel működtetett kezelő elemeket, amelyeket gyakran, vagy rendszeresen működtetni kell, mint a gázkar, vagy a sebességváltó kar, hidraulika kar, úgy helyezik el, hogy azok a traktorvezetőtől jobbra essenek, jobb kézzel könnyen elérhetők legyenek, így a bal kéz mindig a kormánykeréken maradhat.

Napjainkban a traktorok vezetőfülkéiben a mérőórákat és szintjelzőket elektronikus monitorok és digitális kijelzők váltják fel.

A traktoros rezgéshatásoknak is ki van téve.

Szántóföldi üzemeltetés során 4-8 Hz függőleges rezgések lépnek fel, amely a rekeszizom rezgése révén a tüdő túlterhelését okozza, szén-dioxid kerül a véráramba, s ez bódultsághoz, álmossághoz kedvezőtlen esetben balesethez vezethet.

A nagyobb haladási sebességeknél, főként a traktor vonulásakor, ill. szállítási munkavégzés során 20 Hz-nél magasabb rezgések keletkeznek.

Ezek hatására a traktorvezető egyes végtagjai is rezgésbe jönnek, amely helyi vérellátási nehézséget, fáradékonyságot stb. okoz.

A traktorvezetőt érő káros lengések csökkentésének egyik legfontosabb eszköze a jól kialakított, rugózott vezetőülés, melynek egyben biztosítania kell a traktorvezető számára a kényelmes, kifáradás mentes vezetés lehetőségét.

A vezetőülés rugózását általában acél csavarrugókkal, a csillapítást pneumatikus, vagy hidraulikus lengéscsillapítóval érik el.

 

 

4. ábra: Grammer ?Maximo Evolution Active? típusjelzésű traktorülés

 

 

4. ábra: Grammer „Maximo Evolution Active” típusjelzésű traktorülés

 

Az egyik legkorszerűbb traktorülés – a német Grammer AG, „Maximo Evolution Active” típusjelzésű gyártmánya – a 4. ábrán látható.

Ez az ülés önálló levegőellátással (12V-os működésű légkompresszorral) működteti a függőleges légrugózást.

Állítható többek között az ülés helyzete, a rugózás mértéke (a vezető tömegéhez), a függőleges- és a keresztirányú vibrációs csillapítás, a háttámla szellőztetése, az ülés fűtése, a háttámla dőlése és vonalvezetése (a hátgerinc alátámasztása), az integrált fejtámasz magassága.

A segédülés egyszerűbb kivitelű és rendszerint előre hajtható háttámlával rendelkezik.

A traktor és a talaj közötti kapcsolat is jelentősen befolyásolja a traktor kezelőtérben fellépő rezgések és lengések nagyságát.

Az 1980-as évek elejétől a diagonál szerkezetű gumiabroncsokat felváltó radiál abroncsok alkalmazása kedvező előrelépést jelentett a rezgések és lengések mérséklése téren.

A traktorvezetőt érő rezgések, lengések további csökkentésére a legtöbb traktorgyártó a felső teljesítmény kategóriában levő traktorait a merev első híd helyett, rugózott első hidas változatban kínálja.

 

A vezetés kényelmének további fokozására egyes gyártók ezt kiegészítik a vezetőfülke rugózásával is.

A talajviszonyokhoz (úthoz), a haladási sebességhez, a traktor leterheléséhez és a vezető tömegéhez optimálisan összehangolt 3 rugózó rendszer (első híd rugózás, vezetőfülke rugózás és rugózott vezetőülés) eredményez igen kedvező érzetet, ülési kényelmet és ezzel nagyobb vezetési biztonságot.

A traktorvezetőt munkavégzése során jelentős zajártalom érheti.

A zaj hatására a vezető elfárad, hallása csökken, idegesebb lesz.

A hosszantartó erős zaj hatására a traktorvezető egészsége tartósan károsodhat.

A zaj csökkentését elsősorban a kezelőtérbe épített zajszigetelő elemekkel, a vezetőfülke belső felületeinek párnázásával, zajszigetelő burkolatok alkalmazásával érik el a gyártók.

A korszerűen zajtalanított és a megfelelően karbantartott vezetőfülkében a traktorvezetőt nem éri 70-74 dB(A) hangnyomásszintnél nagyobb zaj.

Az ilyen fülkében a traktorvezető jól érzi magát, hallgathat rádiót, tud telefonálni és a hosszú 10 órás munkavégzés alatt sem csökken a hallása.

A rezgések és zaj csillapítása mellett fő szempont a pedálok és a láb (alsó lábszár és lábfej) egymáshoz viszonyított helyzetének kedvező értéken tartása, amely a vezetőülés személyhez igazított beállításával valósítható meg.

A traktor esetében igen lényeges az elsődleges láthatóság, vagy a „kilátás az ablakon” biztosítása, ez azt jelenti, hogy a traktorvezető minden irányban kinézhet a traktorból.

A másodlagos láthatóság is lényeges, amely a vezetőfülkében, vagy a kezelőtérben elhelyezett műszerek és kezelő elemek jó érzékelését jelenti (5. ábra).

 

5. ábra: John Deere 6R traktor vezetőfülkéjének belseje

 

5. ábra: John Deere 6R traktor vezetőfülkéjének belseje

 

A traktorvezető komfort érzetének biztosítása érdekében a vezetőfülkét légkondicionáló berendezéssel kell ellátni.

Ez nem luxusberendezés, hiszen a traktoros munkaidejének nagy részét napi 8-10 órát a vezetőfülkében tölti.

Az élelmiszer és ital tárolására szolgáló hűtődoboz is egyre inkább az átlagos fülke felszereléshez tartozik.

A por, a vegyi anyagokkal, a permetezőszerekkel szembeni védelem túlnyomású (50 Pa), zárt vezetőfülkével érhető el.

A fülke légcseréje megfelelő légszűrőrendszeren keresztül ventilátor segítségével valósul meg.

A traktorral történt súlyos balesetek döntő többsége a traktorral való felborulásból adódott.

Ez ráirányította a figyelmet a felborulás hatásai elleni védelemre, a védőkeret és a biztonsági öv használatának fontosságára.

A mai esztétikailag is szép, zárt vezetőfülkéket úgy alakítják ki, hogy a fülke tartóváza a védőkeret funkcióját is ellátja.

Az traktort vezető ember magas szintű munkát végezz, egyre bonyolultabb képességű drága géppel.

A munka körülmények is egyre inkább szellemi tevékenységet követelnek a traktorostól.

A traktort vezető ember néhány évtized múlva nem a traktoron ülve fog dolgozik, hanem irodában, számítógép előtt ülve táv irányítja majd a szuper intelligens gépét.