fbpx

Tudta? Terméshozama a fejtrágyák időzítésétől függ!

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 17.

A terméshozamok alakulásában több tényező játszik szerepet, ezek nagy része befolyásolható. Ilyenek a fajtaválasztás, a talajművelés, a növényvédelmi megoldások és a tápanyag-utánpótlási technológiák. A kalászosoknak különböző arányban van szükségük makro és mikroelemekre. A terméshozam szempontjából két kritikus időszakot jelölünk meg, melyek alapvetően eldönthetik a termesztés sikerét.


Terméshozam és minőség szempontjából kritikus időszakok
(Kezdeti időszak 00-25: terméshozamért felel, 37-59: terméshozamért és minőségért felel
)

Ezeknek a kritikus időszakoknak az átvészeléséhez megfelelő tápanyag-ellátottságra van szükség.

A tápanyag mennyiségét az elvárt terméshozamtól és a talajvizsgálati eredményektől függően kell kalkulálni. A gazdaságos tápanyag-utánpótláshoz a foszfor és a kálium ellátottság ismerete szükséges. Mivel a foszfor könnyedén lekötődhet, ezért javasolt a rendszeres talajvizsgálat elvégzését. A nitrogén rendkívül mobilis tápelem, nagy része elveszik kimosódással vagy ammóniaként elillanva.

Hogyan csökkentse nitrogén veszteségét?

Az EuroChem saját fejlesztésű technológiáival csökken a nitrogén kimosódás, gazdaságon növelhető a terméshozam, a termés minősége, és a bevétel.

Csökkentett nitrogén kimosódás? – ENTEC®

A kimosódás csökkentésére az EuroChem kifejlesztette az ENTEC® technológiát. Ez a technológia inhibitorok lévén lelassítja a mikroorganizmusok aktivitását, így azok nem tudják az ammóniumot nitráttá alakítani. Emellett a növény a nitrogént ammónium és nitrát formában is, hosszabb időszakon át tudja felvenni. Az ENTEC®-kel a termelők csökkenthetik a kimosódás okozta nitrogén veszteséget, és jelentősen növelhetik a nitrogén hasznosulását.

A klímaváltozás minden mezőgazdasági termelőnek óriási kihívást jelent. Az ENTEC® technológia rugalmasságot és biztonságot ad a kijuttatás tekintetében. Az ENTEC® NP/NPK termékek inhibitoros nitrogénje nem mosódik ki, és lefedi a kalászosok teljes nitrogén igényét vetéstől az első fejtrágyáig. Ha kedvezőtlen időjárás miatt elkésünk az első fejtrágyával, a búza akkor sem fog nitrogénhiányban szenvedni!

Az ENTEC® műtrágyákkal a növények jobban átvészelik ezt a kritikus időszakot.

ENTEC® és UTEC® termékeink lefedik a terméshozam és minőség szempontjából kritikus időszakokat

(Kezdeti időszak: 00-25: terméshozamért felel, 37-59: terméshozamért és minőségért felel)

Az ENTEC® technológiával révén február-márciusban nagyobb mennyiségű nitrogén is kijuttatható veszteség nélkül, ami elegendő a növény fejlődéséhez akkor is, ha a második fejtrágyával aszály, vagy egyéb időjárási okokból elkésnénk.

Rugalmas karbamid kijuttatás? – UTEC®

Standard karbamid alkalmazását követően a nitrogén kipárolgás azonnal megindul, ha nincs megfelelő csapadék vagy nincs bedolgozva, erre nyújt megoldást UTEC® termékünk. Az UTEC® műtrágyánál inhibitor gátolja az ureáz enzim aktivitását, és kedvezőtlen körülmények között lelassítja az ammónia elillanását. Ez a termék nagyobb függetlenséget és biztonságot ad a mezőgazdasági termeléshez. A búzában vagy árpában történő alkalmazáskor, csapadék hiányában a veszteségek 3 hét alkalmazást követően is minimálisak.

Alkalmazási javaslatok ENTEC® és UTEC® –kel:

Kalászos kultúrákban az ENTEC® 25-15 vagy az ENTEC® 20-10-10 összetételt javasoljuk alapműtrágyaként. Az első fejtrágyázáskor ENTEC® 26 és második fejtrágyaként UTEC® 46 termékünket. Az EuroChem technológia alkalmazásával a műveletek összevonhatóak, harmadik fejtrágya alkalmazása elhagyható. Az egyedülálló EuroChem technológiákkal lehetővé válik a gabonafélék hozamának és minőségének párhuzamos javítása. Kísérleteink során még kedvezőtlen körülmények között is jobb eredményeket érnek el partnereink, mint a hagyományos műtrágya-használók.

Személyre szabott ajánlásért kérjük, küldje el talajvizsgálati eredményét, vagy vegye fel a kapcsolatot szaktanácsadóinkkal.


EuroChem Agro Hungary Kft
www.eurochemagro.com
[email protected]