fbpx

Új dimenziók a teljesítményben

Írta: Szerkesztőség - 2012 október 19.

Három újdonság Pöttingeréktől

A címül választott mottóval a kétévente megrendezett „Pöttinger Day” a multinacionális cég intelligens gépeinek seregszemléjét jelenti Grieskirchenben, a közel ezernégyszáz főt foglalkoztató gyárkomplexumban.

Nemzetközi sajtótájékoztatójukon Heinz és Klaus Pöttinger ügyvezető igazgatók minden idők – azaz fennállásuk 140 éves jubileumán – legjobb eredménye okán méltán tekintenek optimistán a jövőbe.

Örömmel jelenthetjük, hogy három magyar tudósítón kívül több mint húsz gépész szakember is képviselhette Magyarországot Szász László és Dávid Lajos szervezésében és vezetésével.

pöttinger

 

Osztrák sógoraink legnagyobb mezőgazdasági gépgyártója immáron tizenharmadik alkalommal szervezte meg nagyszabású partneri találkozóját, méghozzá két részletben – egyenként közel ezer fő részvételével.

Merthogy az első napon a német nyelvterület országait hívták meg, míg a második rendezvénynap viszont csak a külföldiekre koncentrált – az angol nyelven zajló eseményeken öt tolmács segítségével információkhoz juthattak a francia, olasz, spanyol, lengyel és román résztvevők is.

Mindezt gyárlátogatás, és közel húsz nagy autóbusszal megközelített szántóföldi bemutató keretében.

Mint az közismert szakberkekben, a rangos családi vállalkozás 1871 óta foglalkozik a takarmánytermesztés és a talajművelés csúcstechnológiáját képviselő gépgyártással.

Nevezetesen fűkaszák, rendsodrók és rendfelszedők, illetve ekék, tárcsák és különböző szántást elművelő gépek alkotják a széles palettát. A ragyogó időben megtarthatott bemutatón erőt demonstráló látvány volt a mintegy félszáz erőgép vontatta munkagép felvonulása a közel ezer érdeklődő gyűrűjében.

Hazánkból számos, Pöttinger gépek iránt érdeklődő gazdálkodó valamint négy forgalmazó partner vett részt a rendezvényen.

 

NOVACAT 352 ED hátsó felfüggesztésű fűkasza

Ebben az évben a Pöttinger ismét előállt egy készülőfélben lévő izgalmas fűkasza-újítással: ez a NOVACAT 352 ED hátsó-felfüggesztésű fűkasza 3.46 m-es munkaszélességgel.

Egy 3 vagy 3.5 m-es frontkaszával kombinálva 6.15 illetve 6.55 m-es masszív munkaszélesség érhető el.

Ennek az új modellnek is központi eleme az egyedülálló, hidraulikus függesztő himba, mely garantálja a könnyű traktorra-kapcsolást a függesztő karok menetes orsóinak nehézkes állítása nélkül.

A hidraulikus függesztő himbával a kasza mindig a helyes, vízszintes helyzetbe hozható – függetlenül a traktor függesztő szerkezetének geometriájától.

Ezzel egyrészt mindig megfelelő tehermentesítés érhető el, másrészt megfelelő szabadmagasságot (50 cm) biztosít a fordulóknál és a közúti szállításnál.

Szállításnál a kasza 90 fokban hátra elfordítható. Ez biztosítja az alacsony szállítási magasságot.

A hátrafordítást végző kettős működésű munkahenger az ütközésvédelmet is szolgálja.

Ha a kasza akadályba ütközik, hátra elfordul. Ez a rendszer biztosítja a kasza ideális védelmét a súlyos sérülésekkel szemben.

Az új NOVACAT 352 ED kasza hidraulikus tehermentesítéssel van ellátva.

A kasza vázán nyomásmérő van elhelyezve, amelyen a tehermentesítési nyomás könnyen leolvasható és szükség esetén egy kettős működésű hidraulikával beállítható.

Az eredmény az egyenletes felfekvési nyomás – ami a takarmány és a talaj védelmének alapvető követelménye.

A mindig optimális kasza-munkaszélesség biztosítására a NOVACAT 352-nél is lehetőség van a kaszagerendelyt (közép-függesztésű) két különböző helyzetben szerelni a tartókarra: a 3 m és 3,50 m széles frontkaszához, nagy átfedéssel.

A kaszagerendely egy kis munkahenger stabilizálja, kiküszöbölve a kilengést.

Ez megkönnyíti a fordulást és garantálja a biztonságot illetve a stabilitást a forgóknál és szállítás közben.

 

Magas termelőképesség: TOP 812 rendképző

A Pöttinger emeli a mércét a TOP 812 megalkotásával a rendképző kínálatához.

Ez az új oldalsó rendképző megfelel a gyakorlati elvárásoknak a rendképzés minőségére, a talajfelszín követésére, és a minimális takarmányszennyeződésre vonatkozóan, merthogy optimális a rendterítési minőség nagy sebesség esetén.

A 7.60 m-es munkaszélességgel rendelkező TOP 812 tökéletes kiegészítője a betakarítási láncnak.

Itt a termelékenység garantált. Az optimális rendképzési minőséget és a nagy munkasebességet a rotor 3.70 m-es átmérője és a minden karon elhelyezett 13 fog biztosítja.

Kisebb testvéréhez, a TOP 722-höz hasonlóan az új TOP 812 oldalsó rendképző jobb oldalra rendez, így illeszkedik a traktorok jobb-menetes kialakításához.

Ez lehetővé teszi a nyugodtabb vezetési technikát, valamint a rendre való rálátást munka közben.

 

pöttinger2

 

A 3.70 m-es nagy rotor átmérő ellenére a szállítási magasság 4 m alatt marad a fogas karok eltávolítása nélkül.

Ennek köszönhetően a munkahelyzetből a szállítási helyzetbe való átváltás, valamint egyik tábláról a másikra való átnavigálás könnyen megvalósítható ezzel a nagy teljesítményű géppel a traktorfülke elhagyása nélkül.

A rotorok átállítása munkahelyzetből szállítási helyzetbe egy hidraulikus működtetésű kapcsolószerkezettel történik.

A vázkeret külső szélessége 2.90 m, ami biztosítja a stabilitást a lejtőkön, és az optimális biztonságot munka során.

A standard 340/55-16-os járkerekekkel a nagy utazósebesség nem okoz problémát, így a rendterítő gyorsan és könnyen szállítható.

Az állítható magasságú főváz lehetővé teszi a 45 cm-es emelő kiemelést a forgóknál is.

Ennek eredményeként a rendek érintetlenek maradnak akkor is, ha a gép átmegy rajtuk.

Így nem kerül beléjük szennyeződés, egy következő fordulónál pedig egyszerűen felszedhetők, még nagy sűrűségű terményhozam esetében is.

Mivel a rendek érintetlenek és tökéletesen formázottak, ennek döntő befolyása lehet a betakarító gépek munkájára.

A rendképző fordulékonysága fantasztikus: 80 fokos fordulási szögnek és a szabadonfutós nagy-hajlásszögű kardántengelynek köszönhetően megállás nélkül, könnyen lehet kanyarodni a forgóknál.

Ez nagyban fokozza a termelékenységet. Nincs kárba veszett idő a forgóknál szükséges idegesítő manőverek miatt; a kormányzott futómű mintha síneken futna a traktor mögött mind a szántóföldön, mind a közúton.

 

A Pöttinger új generációs TERRADISC tárcsás boronái

Az egyik aratás vége a következő kezdetét jelenti: az aratás maradványait egyenletesen el kell dolgozni, hogy a lebomlás korán megkezdődhessen.

A szalma és a föld keveréke megteremti a talajban az élet feltételeit és a következő évi aratás hozamának optimális körülményeit.

A TERRADISC tárcsás borona a sekély talajmegmunkálás szakértője.

A Pöttinger még körültekintőbben átgondolta a talaj-előkészítést, és bemutatja a piacnak az 1001-es sorozatot függesztett és félig függesztett változatban.

A tárcsás borona teljes átdolgozáson és technikai korszerűsítésen ment keresztül.

A legfontosabb változás az új ikerkaros rendszer, amelynél két homorú tárcsalap van egy széles konzolra szerelve.

A kivitel nagyfokú stabilitást biztosít, köszönhetően a széles konzoloknak.

Ennek eredményeként a tárcsák dőlésszöge teljes mértékben változatlan marad, így a borona nem nyomódik oldalirányba a kemény talajban.

A tárcsalap vastagsága tovább nőtt, miközben a minden egyes tárcsalap átmérője 13 százalékkal nagyobb, 580 mm.

Mindezt egybevetve, az új generációs gépek élettartamát 45 százalékkal sikerült megnövelni.

A Pöttinger így új mércét állított fel a gépek élettartamát és tartósságát illetően.

A munka mélységének beállítását a traktorból lehet hidraulikával végezni. Ennek köszönhetően nem kell többé elhagyni a kabint sem.

A Pöttinger az utóbbi gazdasági évben abszolút rekordot ért el a 282 millió eurós árbevételével (tíz esztendeje ez a szám 123 millió euró volt), ami egy híján húsz százalékos növekedést takar a bázisévhez viszonyítva.

Legutóbbi exportjuk elérte a 83 százalékot (235 millió euró), s az összes bevétel mintegy hetven százaléka hat országot érint (Németország, Ausztria, Franciaország, Svájc, Lengyelország és a Cseh Köztársaság).

Jelentős növekedés tapasztalható Kelet-Európában és a FÁK Államokban, valamint Óceániában.

Ezzel egy időben a Lajtán túli fejlett államok növekedése is töretlen, ám nekik természetesen egy telítettebb szintről kell teljesíteniük.

Egyébként maga a gépgyártás a következő három helyszínen zajlik: Grieskirchen (Ausztria), Bernburg (Németország) és Vodnany (Csehország) – tucatnyi leányvállalat kíséretében.

Végül megjegyezzük, hogy a Pöttinger külön kutatás/fejlesztés/innováció divíziója ez évben bő tízmillió euróval gazdálkodhat (mintegy 3 milliárdnyi forinttal).

E számhoz nem szükségeltetik a kommentár, de mindenképpen dicséretes.

 

Dr. Szalay Attila