fbpx

Újdonságok a Kuhn tarlóápoló eszközök terén

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 06.

 

A világ legnagyobb munkagép gyártója, a KUHN, évről évre több energiát fordít a gazdaságos talajművelés munkagépeinek fejlesztésére.

A Cultimer szántóföldi kultivátor igen nagy sikert aratott bemutatását követő években a minimális művelési technológiát alkalmazók, illetve a szántás nélküli talaj előkészítést végzők körében.

A talaj vízháztartását szem előtt tartó gazdálkodók kedvelt és keresett munkaeszközévé vált.

A jól bevált Kuhn Cultimer mellett, a már korábbról ismert, továbbfejlesztett Optimer + rövidtárcsa az alacsony költség mellett végezhető talajnedvesség megőrzésének hatékony munkaeszköze.

Az új generációs Optimerek + rövidtárcsa használható tarlóhántásra, magágy készítésre kis művelési költség mellett.

Ezek mellett a klasszikus nehéztárcsák családja is megújult a 2012-es szezonra.

A Discover 2 „X” elrendezésű tárcsa család áll rendelkezésre a magyarországi gazdák igényeinek megfelelően.

 

A Cultimer szántóföldi kultivátor kivitelét tekintve egy rugóskapás tarlóápoló munkaeszköz.

A korábban függesztett formában 3 m és 5 m munkaszélességgel készülő gép mostantól 3,5 és 4 méteres munkaszélességben, illetve vontatott formában 6,5 m és 8 m munkaszélességben elérhető.

Felépítésük függesztett kivitelben három sorban elhelyezett 350 mm széles kapatestekből, egy 450 mm átmérőjű tárcsasorból és egy lezáró hengersorból áll.

A gépek szabad gerendely magassága 840 mm.

Nagy szártömeg esetén a hátsó tárcsasor egyszerű leszerelésével a gép munkavégző zónája még szellősebbé tehető, így a nagy gerendely magasság alkalmassá teszi napraforgó vagy kukorica tarlók kezelésére is.

A vontatott 6,5 és 8 méteres változatoknál a tarlóhántó műveletet négy sorban elhelyezett kapatestek végzik.

A kapatestek kettős csavarrugóval biztosítottak a talajban található, nem látható akadályokkal szemben, elegendő szabad elmozdulást biztosítva a munkavégző egységnek, hogy sérülésmentesen kimozdulhasson az akadály elől.

A Cultimer vonóerő szükséglete talajviszonyoktól függően méterenként maximum 50 lóerő.

A kapasorok egymástól 70 cm távolságban helyezkednek el, biztosítva a nagyobb szártömeg szabad áramlását eltömődés nélkül.

A kapák egymástól mért általános távolsága 30 cm, így szárnyas kapákkal a munkaeszköz teljes szélességében átdolgozza a talajszelvényt, nem hagyva műveletlen sávot.

Szükség esetén a kapatartó egységek a gerendelyen oldal irányban szabadon eltolhatók, így a kapák közti átfedést módosíthatjuk tetszés szerint.

 

Ezen munkagépek hatékonyan alkalmazhatók tarlóápolási munkák során a széles kapatestek alkalmazásával.

Ekkor ajánlott munkamélység-tartománya 8-15 cm.

A kapatesteket alkotó szárnyak és a csavart rögterelő lemezek már kis munkavégzési sebesség mellett is igen hatékonyan keverik a talajt a szármaradvánnyal.

Megfelelő sebesség mellett még a tömörödött talajra való romboló-lazító hatása is meggyőző.

A szárnyak egyszerű leszerelését követően, a mélyítő alapművelés során alkalmazott, vagy szántáshelyettesítő munkaeszközként is használható. Munkamélysége ekkor 30 cm-ig bővül ki.

A hosszabb élettartam eléréséhez a munkavégző egységek orrbetétjei megfordíthatóak.

A kapás egységet egy tárcsasor követi, melynek szerepe a fellazított talaj szintezése és a száraz körülmények között képződő nagyobb rögök aprítása.

A tárcsasor munkamélysége a lezáró hengerrel együtt állítható, illetve egyenként beállítható a magasságuk a tartó gerendelyhez képest. A tárcsasort egy lezáró hengersor követi.

A henger, a Magyarországon egyre népszerűbb T-gyűrűs kivitelű, nehéz felépítésű a képződő rögök aprítására és a fellazított talaj tömörítésére, lezárására.

A gyűrűszelvények között sárkaparót helyeztek el, hogy a nedves körülmények között jellemző eltömődést megakadályozzák.

A T-gyűrűs henger tömege 105 kg méterenként, így elegendő súllyal rendelkezik a hatékony aprításhoz és visszatömörítéshez.

Az új Optimer 3 -7,5 m munkaszélességben elérhető.

A 3 méteres változat függesztett, a 4 méteres függesztett és vontatott, míg a 6 és 7,5 méteres munkaszélességű Optimer vontatott kivitelben készül.

Az eszköz két sor egyedi függesztésű, 510 mm átmérőjű csipkés tárcsából és 600 mm átmérőjű lezáró hengersorból áll.

A hengersor rendelhető acélgyűrűs kivitelben, illetve a Packliner gumigyűrűs formában, ami a sávos talajtömörítési technológiának megfelelően kialakított.

Az Optimer rövidtárcsák a 90-250 Le-ig terjedő teljesítményű traktorok munkagépe lehet.

Az Optimer + második generációs rövidtárcsák a korábbi tapasztalatokból kiindulva új, módosított tárcsakarral készülnek.

Ennek oka a még intenzívebb talajba hatolás és a hatékonyabb szármaradvány-talaj keverék képzés.

A nagyobb terhelésnek kitett tárcsatartó karok megnövelt anyagvastagsággal készülnek.

További módosítás a tárcsák gondozásmentes csapágyazása, ami hosszú élettartamot garantál.

 

Az új KUHN Discover 2 gépcsaládja egy kiforrott technológia megbízhatóságát kínálja nehéz körülmények között is.

A Discover egy robosztus felépítésű „X” elrendezésű nehéztárcsa.

Három családja közül az XS a kis munkaszélességű, az XM a közepes szélességű és az XL az egészen 7,1 méterig terjedő munkaszélességű gépeket foglalja magába.

A tárcsalapok átmérője a kisebb gépeknél 610 mm, míg az XM és XL típusoknál 660 mm.

A tárcsaszegmensek forgózsámolyok segítségével kapcsolódnak a központi gerendelyhez, így a munkagép szögállása egyszerűen állítható és az elrendezésnek köszönhetően a vonulási szélesség még a legnagyobb gépeknél sem haladja meg a 2,5 métert.

A tárcsa mögött a lezáró munkaműveletet pálcás vagy T-gyűrűs henger végzi.

A KUHN tarlóápoló gépcsalád tagjai sokoldalú alkalmazhatóságukat magyarországi talajviszonyok között is jól bizonyította.

Az aratást követő gyors és költséghatékony tarlóápolás elvégzésére egyre több gazda választja ezen eszközöket az IKR Zrt. munkagép kínálatából.

 

Kató Gergely

IKR Zrt.