fbpx

Beüzemelték az első Reinke központos forgó öntözőberendezést

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 15.

Beüzemelték az első Reinke központos forgó öntözőberendezést

  • Korábban is öntözött a gazdaságában, vagy ezzel egy teljesen új termesztéstechnológiát választott?

Családi gazdaságunkban kb. 850 hektáron gazdálkodunk, a főbb szántóföldi növényeket termesztjük. Könnyen belátható volt, hogy egyes kultúrákban az öntözéssel lényegesen nagyobb árbevételt lehet elérni, a bekerülési költségek után is, természetesen több éves megtérüléssel kalkulálva. Árukukoricával számolva, ha öntözéssel elérünk 4 t/ha plusztermést, az +200.000 Ft-ot jelent hektáronként, ha ennek felét a költségekre fordítjuk, akkor is meghozza 5 év alatt az árát az öntözési beruházás. Ha pedig vetésváltásban pl. borsóval és csemegekukoricával kalkulálunk, akkor még gyorsabb eredményeket tudunk elérni.

Tehát épp ezért eddig is öntöztünk, de természetesen nem a teljes területünkön. Ezzel a beruházással is csak 39 hektár öntözését tudjuk biztosítani, viszont kézi munkaerő igénye nélkül, gyakorlatilag folyamatosan is tud(na) dolgozni a berendezés.

  • Körforgóról beszélünk. Hogyan négyszögesítjük a kört?

Az SAC (Swing Arm Corners) rendszer biztosítja a minél több öntözött területet anélkül, hogy több földet vagy új öntöző berendezést kellene vásárolnunk. A központ körül forgó öntözőkarról további kinyúló, szintén önálló sugár irányú mozgást végző karral (SAC) 40 m-rel, azaz területileg 1,2 hektárral még növelhető a lefedettség. És ha még mindig nem érjük el a szükséges lefedettséget, a kar végén lévő ?pisztoly? helyettünk is elvégzi a négyszögletesítést. Összességében 98%-os lefedettséget lehet elérni a berendezéssel.

Az újonnan átadott rendszer egy 345 méter sugarú kör mentén forog, teljes hossza az SAC kar kinyúlásakor a sarkokban eléri a 420 métert. Kevesebb, mint tizennégy óra alatt teljesít egy teljes kört 100%-os teljesítményen. Ilyenkor 3 mm-es csapadékmennyiséget biztosít, 88 szórófejen keresztül, ami akár 39 mm-re is beállítható a körbeforgás sebességének csökkentésével. A beállítások közül az elvárt csapadékmennyiségnek (mm) megfelelő sebességre tudjuk a gépet beállítani. Mi a 10 mm-es csapadék 54 óra alatti kijuttatását választjuk, előreláthatóan.

Beüzemelték az első Reinke központos forgó öntözőberendezést

  • Mindezt mi irányítja?

A földbe ásott indukciós kábelek biztosítják az előre beprogramozott terület teljes öntözését, viszont biztosítva az átfedés elkerülését. A lefektetett kábelek nélkül, GPS jeladó segítségével is meghatározható lenne a sarkokban a kar pályája, csak mi nem ezt a megoldást választottuk.

Sőt mobiltelefonos applikációval is rendelhettük volna, de a helyszíni irányítást választottuk, egyelőre.

Beüzemelték az első Reinke központos forgó öntözőberendezést

  • Milyen technikai feltételei vannak egy ilyen öntöző rendszer kiépítésének? Ez mennyiben befolyásolta a döntését a márka kiválasztásakor?

Mi fúrt kútról öntözünk, ami a mostani esőzések miatt akár felszíni víznek is tekinthető a nagy belvizek miatt. A berendezés működtetéséhez energia kell, amihez vagy üzemanyagra vagy áramra van szükség. Mi a szomszédságban lévő telephelyünkről vittük ki az áramot, tehát ez is megoldódott. Innen már csak nagyjából egyenletes talajra és a beruházáshoz szükséges forrásokra van szükségünk.

Jelenleg sajnos nincs kiírt, érvényes öntözést élénkítő támogatás, pedig a mezőgazdaságunk egyik kitörési pontját jelentené, eben az ágazatban is.

Ma a Reinke a legrégebbi és legnagyobb öntözőberendezéseket gyártó cég Amerikában és harmadik legnagyobb a világon. Az alapító Richard Reinke 1968-ban mutatta be a világ első elektromos motorral hajtott, előre-hátra forgó öntözőberendezését, ami még a mai napig működik Deshler város közelében Nebraska államban.

A Reinke öntözőberendezések könnyebbek, tartósabbak és hatékonyabbak a hasonló rendszereknél. A vásárló több féle korrózió ellen védett cső közül választhat. A gyártó 3 év garanciát vállal a galvanizált acélcsövekre, 6 évet az alumínium csövekre és 10 év garancia jár a rozsdamentes acélcsövek választása esetén. – ezt már a hazai forgalmazó DM-Ker Kft-től tudtam meg, tehát a makádi beruházástól is hosszú ?munkaidőt? várnak.

A riport a DM-Ker Kft. támogatásával készült.

www.dmker.hu