fbpx

Újdonságok a talajművelés terén

Írta: Fodor Mihály - 2019 október 16.

Nemzetközi sajtótájékoztatón prezentálta legújabb termékeit a Kverneland a szakújságírók számára. Cikkünkben elsősorban a talajműveléshez kapcsolódó termékeket ismertetjük, de laptársainkat – MezőHír, GÉPmax – is érdemes elolvasni a további termékek bemutatása miatt.


A 38-as Kverneland ekefej alakja a 28-ast idézi, attól viszont magasabb, így nagyobb szántási mélység érhető el

Kverneland Enduro/Enduro Pro: az új univerzális kultivátor

Az új Kverneland Enduro kultivátor kitűnő választás mind sekély tarlóhántáshoz, mind mélyebb talajmunkákhoz. „A kultivátoros tarlóhántás, különösen minimum tillage rendszer részeként, segít megőrizni a talajszerkezetet és -nedvességet, továbbá megakadályozza az eróziót – magyarázta GuillaumeHulin termékmenedzser. – Olyan munkaművelet, amely igazán komoly figyelmet érdemel. A hatékony tarlóhántás az utóvetemény sikerének a kulcsa!” Az Enduro egy menetben végzi a talaj megmunkálását, elegyengetését és visszatömörítését, ezzel csökkentve a költségeket, továbbá megőrizve a talajnedvességet, ami a gyomok kikelését segíti.

Az Enduro és Enduro Pro gépekkel a Kverneland olyan háromsoros függesztett kultivátorokat kínál, melyek munkaszélessége 3 és 5 méter közötti. A kapák távolsága 270/285 mm, a gerendelymagasság pedig 870 mm, így nagyszerűen kever anélkül, hogy a szármaradvány eltömné. A maximális munkamélység 35 cm az Enduro Pro és 30 cm az Enduro modelleknél.

Az Enduro/Enduro Pro „lelke” a Triflex kapasor 700 kg-os oldásponttal. A Triflex kapa keskeny, speciális alakja csökkenti a vonóerőigényt, de jól behatol a talajba, még tömörödött helyeken is. Ideális választás lazításhoz és kötött, esetleg köves talajokhoz. A különböző munkamélységekhez és feladatokhoz csavarkötéssel rögzített vagy „Knock-on” gyorscserélésű kapatípus felszerelhető.

„A Kverneland Triflex kapa egyik fő előnye ereje és tartós anyaga. Ez az üreges kialakításnak köszönhető; ennek révén a kapa akár 7 cm-t is képes oldalirányba elhajolni. Aztán itt van a kapa speciális szöge két munkazónával. Az első lejjebb van, a szöge 33°, a talajt felemeli és öszszetöri, mint egy mélylazító. A kapa a szögnek és a fölötte levő talaj nyomásának köszönhetően mélyre lehatol. Aztán a kapa második részén a szög 73°-ra nő, nagyszerűen keverve a talajt és a növényi maradványokat” – emeli ki Guillaume Hulin.

Új Kverneland eke: No 38 – hatékony mélyszántás nagy abroncsú traktorokkal

A Kverneland új kormánylemezt fejlesztett ki, a sikeres 28-as típus tovább fejlesztésével, mely jól alkalmazható széles abroncsú traktorokhoz. A 38-as kormánylemez a 710 mm-es gumiabronccsal szerelt traktorokhoz is illeszthető, anélkül, hogy a traktorkerék a barázdát vagy a barázda falat taposná.

A 38-as Kverneland ekefej alakja a 28-ast idézi, attól viszont magasabb, így nagyobb szántási mélység érhető el. A 35 cm munkamélységet már a 9-es eketest is tudta, ám a 38-as olyan széles barázdafeneket hagy, amiben a széles abroncs is elfér. Nem utolsósorban a 38-as sekélyebb szántásnál is ugyanolyan hatékony, mint a 28-as.

A Kverneland közismert az alacsony költségszintű gépeiről. A robusztus, mégis viszonylag könnyű Kverneland ekék és kormánylemezek speciális alakja együtt alacsony vonóerőigényt eredményez.

A Kölni Tudományegyetem és a Hohenheimi Egyetem 2013-ban és 2014-ben összehasonlította a Kverneland eke vonóerőigényét két másik márkájú, hasonló kategóriájú típuséval. A 20 és 30 cm-es munkamélységekben végzett teszt egyértelmű eredményt hozott. A Kverneland eke vonóerőigénye volt a legalacsonyabb, munkamélységtől függetlenül, továbbá a legkisebb kopás, a legalacsonyabb fogyasztás, tehát a legtakarékosabb működés is a Kverneland ekét jellemezte.

A tartósság és teljesítmény maximalizálása érdekében a 38-as kormánylemez azonos acélból készül, mint a többi Kverneland kormánylemez. A speciális 12 órás karbonos hőkezelési eljárásnak köszönhetően a kormánylemez külső része igen kemény, kopásálló felületet képez, míg a magot alkotó acél igen rugalmas. A legjobb teljesítmény érdekében a Kverneland le is csiszolja a kormánylemez felületét az egyenletes barázda érdekében.

A Kverneland függesztett váltvaforgató ekék új generációja: Kverneland 2300 S, 3300 S, 3400 S

A Kverneland új függesztett váltvaforgató ekékkel jelentkezik. Jellemző rájuk a márkanév minden fontos eleme: robusztusak, könnyen kezelhetők, nagy teljesítményűek. A cél a jövedelmező szántás. Az újgenerációs ekék alapját a Kverneland 2500 i-Plough® eke adta, mely 2017-ben egész Európában díjakat nyert. Az itt alkalmazott megoldás teszi az új ekéket nagyon biztonságossá vonulás közben. A rendszer alapja a csuklós fordítómű és az elforduló vonórúd, melynek együttes használatával az eke pótkocsiként követi az erőgépet. Ez a szállítási lehetőség egyelőre opcionális.

Ahhoz, hogy a szántás minősége mindig tökéletes legyen, szükséges a megfelelő hasmagasság, ami biztosítja erősen szármaradványos területen is a megfelelő átömlési keresztmetszetet. Ez a magasság az újgenerációs ekéken 80 cm. A robusztus profilos ekeszárak minimális hegesztéssel készültek, ami csökkenti a hegesztésből adódó szerkezeti gyengülést. Az üreges kialakítás mint minden Kverneland auto-reset rendszernél optimalizálja a súlyt, a vonóerőt, összességében a fogyasztást. A laprugók a legkeményebb körülmények közt is megállják a helyüket. Könnyűszerrel lehet őket bővíteni vagy csökkenteni, így be lehet állítani az éppen szükséges kioldóerőt. Az eketörzs mechanikus védelme már a Kv 2500 i-Plough® ekén is helyet kapott, nagyon megbízható, karbantartást nem igényel. Az előhántók jobb és bal oldali munkamélysége egyszerre állítható. Ez a gyorsaság időt takarít meg, illetve a jó munkaminőséget is szavatolja. Elérhetők előhántók istállótrágyához és szármaradványhoz, továbbá kormánylemeztoldat is.

A csoroszlya sima vagy csipkés kivitelben, 18” (45 cm) és 20” (50 cm) méretben minden Kverneland ekéhez kapható.

Kverneland 2300 S Variomat és Kverneland 3300 S Variomat

„Ezek a leghatékonyabb váltvaforgató ekék középkötött és kötött talajokra és modern traktorokhoz” – mondja Per Arne Salvesen Senior termékmenedzser. Mindkét modell esetén van lehetőség 85 vagy 100 cm-es ekefejosztásra. Azonnali felületzárás is lehetséges a Packer (+Kverneland Packer kar) vagy Packomat segítségével. Utóbbi nem növeli a fogyasztást, tehát javítja a jövedelmezőséget. Két munkaművelet egy menetben: ennek csak pozitív hatása lehet. A Kverneland 2300 (3-5 fejes) 240 lóerős, míg a 3300-as (3-6 fejes) 330 lóerős traktorokhoz ajánlott.

A Kverneland 3400 modellek „Onland/In-Furrow” azaz tarlón és barázdában is képesek szántani a választás a fülkéből történik. A Kverneland-formatervezésnek és az acéltechnológiának köszönhetően az 5-6 fejes eke átfordítása könnyű.

Kverneland 6300 S Variomat®: nagy teljesítmény nagy traktorokhoz

A Kverneland 6300 S Variomat® jellegzetessége az eke hátsó részén elhelyezkedő kerék. Nagy mérete (440/80×24) stabilitást biztosít szántáskor, elhelyezkedéséből adódóan pedig súlyt helyez át a traktor hátsó tengelyére. A szántás teljesítménye optimális, a fogyasztás és a kopás alacsony, a jövedelmezőség nő. Agronómiai szempontból minél nagyobb a kerék átmérője, annál kisebb a tömörítőhatás.

Nem mellesleg a speciális hárompont-függesztés megakadályozza, hogy a traktorra túlzottan nagy erők hassanak szántás vagy szállítás közben, ez pedig az erőgép élettartamát is növeli. Ez a modell 6-8 fejes kivitelben kapható, 100 és 115 cm-es ekefejosztással. A csuklópont közvetlenül a keresztrúd mögött helyezkedik el. Forgóban így optimális az eke és traktor közötti szög, azaz kisebb terhelést kapnak az emelőkarok. A Kverneland szabadalmaztatott rendszere révén a fordulókör is kicsi. A hátsó kerék felfüggesztése a fordítómechanizmussal hidraulikus összeköttetésben van, így az eke mindig munkára kész helyzetben van, nem szükséges további átkapcsolás szállítási helyzetből munkahelyzetbe. Az eke másodpercek alatt megfordítható. Pillangóhelyzetben biztonságosan szállítható, az alacsony súlypontnak köszönhetően. A szállítás pofonegyszerű.