fbpx

Vastagabb levelet növeszt a növények jelentős része

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 15.

A légkör növekvő szén-dioxidszintje miatt a növények többsége vastagabb levelet növeszt: a fiziológiai elváltozásnak komoly következményei lehetnek.

A Washingotni Egyetem kutatói szerint a vastagabb levelű növények súlyosbíthatják a klímaváltozás hatásait, mivel kevésbé hatékonyak a légköri szén megkötésében, olvasható az MTI oldalán.

A Global Biogeochemical Cycles című tudományos lapban ismertetett tanulmány szerint amennyiben ezt az információt is beleveszik az évszázad további részére várható magas légköri szén-dioxidszinttel operáló globális klímamodellekbe, a növények által végzett globális szén-dioxid-csökkentés veszít az eredményességéből. Ennek hatására évente mintegy 5,8 petagrammnyi, vagyis 6,39 milliárd tonnányi szén-dioxid maradhat a légkörben. Ez megközelíti azt a mennyiséget, ami egy év alatt az ember által generált fosszilis üzemanyag-kibocsátással a légkörbe kerül.

A növények rugalmasak, és reagálnak a különböző környezeti feltételekhez. Eddig azonban senki sem próbálta mennyiségileg meghatározni, hogyan az ilyen fajta reakció hogyan változtatja meg a növények hatását a bolygóra, mondta Abigail Swann, a Washingtoni Egyetem légkörkutatója és biológusa.

Hogy miért vastagodik meg a növények levele a szén-dioxidszint légköri emelkedésével, még nem tudják a tudósok, de a reakciót számtalan különböző fajnál – fáknál és fűféléknél és burgonyánál is – dokumentálták.

A levél harmadával is megvastagodhat, ami megváltoztatja a növény aktivitását, a fotoszintézist, a gázcserét, a párologtató hűtést és a cukorraktározást.

Összeállította:
Csomor Zsolt

CÍMKÉK növény