fbpx

Védjük meg növényeinket a nap károsító hatásától!

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 06.

A fotoszintézis, és ezáltal minden anyagcsere folyamat – beleértve a vízháztartást is – alapja a napfény. A túlnyomórészt nyári időszakban tapasztalt extrém napsugárzás azonban stresszforrást jelenthet a növények számára. A túlhevüléssel és ennek következményeként az anyagcsere folyamatok csökkenésével lassulhatnak az érési folyamatok, a magas hőmérséklet hatására megindulhat a már beépült szárazanyagok lebomlása, s ez által kevesebb ízanyag alakulhat ki.

Súlyosabb esetben a növény bőrszövete is elszíneződik, majd a napégéses foltokból rothadás indul, amely táptalaja lehet egész sor gombás és baktériumos megbetegedésnek.

Hogyan csináltuk eddig?

Klasszikus „megoldás” a takarás vagy pl. a kaolinos festés. Mindenki tudja, de keveset beszélünk róla, hogy a takarás és a festés kompromisszumos megoldás, hiszen ezzel a hasznos fényspektrum egy részét is tartósan kizárjuk. Ez kánikula, erős besugárzás esetén segíthet a növénynek, borongósabb időben azonban az egyik legfontosabb környezeti tényezőtől, az életet jelentő napfénytől zárjuk el a növényt.

Szelídítsük meg a napfényt!

A Malagrow Kft. a Dél-Európában piacvezető, magas hatóanyag-tartalmú DeccoShield nevű folyékony készítményt javasolja megoldásként, amely egy teljesen új megközelítéssel kezeli a fennálló problémát.  A termék szub-mikrokristályos kalcium-karbonát szemcséket tartalmaz. Ez teszi lehetővé, hogy a beérkező direkt napfényből szórt fényt alkosson, így a túlhevülést és napégést okozó UV-, illetve infravörös tartomány energiáját jelentős mértékben csökkenti. A fény szórásának köszönhetően a fotoszintetikusan aktív, életet jelentő fény ugyanakkor majdnem teljes mértékben hasznosul, támogatva ezzel a növény életfolyamatait. Ennek a kettős hatásmechanizmusnak köszönhetően biztosítani tudjuk a növény folyamatos fejlődését, és jelentős mértékben (akár 5-6°C-al is) tudjuk csökkenteni a növényzet és a termés hőmérsékletét.

Minden növénynek van egy felső hőmérsékleti küszöbértéke, amely felett a fotoszintézis megáll. A cél, hogy a növény minél kevesebb időt töltsön e fölött a hőmérsékleti érték fölött.

Hogyan használjuk?

A DeccoShield felhasználása során a cél, hogy homogén, festett felületet hozzunk létre, ezzel biztosítva az egyenletes takarást. Mivel az egyes növények lombtömege nagymértékben eltérő, ezért a termék dózisát a növényzet teljes felületéhez kell igazítani, ez a legtöbb zöldség-, gyümölcs- és szőlőkultúra esetén 9-15 l között ingadozik. A készítmény kijuttatását folyamatos keverés mellett javasoljuk!

Bartyik Bence almatermesztő, Szentes 

„Bartyik Bence vagyok, Szentes térségében foglalkozom paprika hajtatással és mintegy 3 ha-on intenzív almatermesztéssel; Golden, Gála, Idared és Pinova fajtákkal.

Alma esetén általánosan elmondható, hogy a túlzott napsugárzás okozta foltosság és minőségromlás az utóbbi években egyre jelentősebb problémát jelent. Bizonyos almafajták – mint a Pinova – érzékenyebbek a napégésre, így esetében a védekezési lehetőségekkel kiemelten kell foglalkoznunk.

Évek óta eredményesen használom a Malagrow Kft. által forgalmazott termékeket mind a paprika, mind az almatechnológiámban, ezért úgy döntöttem, kipróbálom a cég új, napégés és hősokk elleni készítményét, a DeccoShield nevű terméket.

Tavaly a Pinova fajta megelőző védelmére 2 alkalommal, 10 l/ha dózissal és 500 l/ha lémennyiséggel juttattuk ki a készítményt, ügyelve az egyenletes felületi bevonat képzésére. Mivel a DeccoShield nagy fajsúlyú folyadék, fontos, hogy folyamatos keverés mellett permetezzünk, a hajnali harmattól felszáradt felületre. A termék kijuttatása odafigyelést igényel ugyan, de problémamentesen megoldható.

Tapasztalatom szerint a DeccoShield megelőző használatával jelentősen csökkenthetőek, sőt, akár megakadályozhatóak az intenzív sugárzás következtében fellépő napégéses tünetek, és az ezzel összefüggő minőségi problémák kialakulása az arra érzékenyebb fajták esetében is. Az általam eddig kipróbált hasonló készítményekhez képest tartósabb védelmet biztosít, akár 30 mm csapadékot is kibír a védőbevonat, ugyanakkor betakarításkor könnyen eltávolítható az alma felületéről.”

Müller István almatermesztő, Dánszentmiklós 

„A tavalyi évben döntöttünk úgy, hogy az 5 ha-os Charden és Idared almáskertünkben kipróbáljuk a DeccoShield nevű készítményt az ültetvény legnapsütöttebb, 1 ha-os részében. A kijuttatás 14 l/ha dózissal történt, 600 l/ha vízmennyiséggel, önmagában, természetesen csapadékmentés időszakban, korán reggel, még a nagy melegek előtt. Örömmel tapasztaltuk, hogy száradás után megfolyás mentes, homogén fátyolszerű borítást sikerült elérnünk vele, aminek meg is volt a hatása. A kezelt táblában szinte csak elvétve tapasztaltunk napégéses tüneteket és azok kiterjedése is elhanyagolható volt, holott a többi 4 ha-os területen jelentős napkárokat szenvedtünk. Időközben többször is hullott csapadék, de a DeccoShield állta a sarat, így meg tudtuk őrizni a bevonatot egyszeri kezeléssel. Ez a fehéres réteg a szedés és ládázás során teljesen eltűnt, külön tisztítást nem igényelt. Összességében nagyon elégedett vagyok a termékkel.”

Tejes Imre dinnyetermesztő, Kunágota

„Közel 20 éve foglalkozom dinnyetermesztéssel, 3-5 ha közötti területnagyságon. A területemről elmondható, hogy jó termőhelyi adottságokkal rendelkezik.

Több mezőgazdasági inputanyag-kereskedőtől, illetve helyi termelőktől is nagyon pozitív visszajelzést kaptam a Malagrow Kft.-ről, így mindig figyelemmel kísérem a cég termékeit, melyek közül sokat használok is a gazdaságomban.

Korábbi években a napégés mindig jelentős károkat okozott nálam, melynek negatív hatását a jövedelmezőségben is éreztem, ezért elkezdtem keresni erre a problémára a megoldást. 2017-ben a Malagrow Kft. hírleveléből értesültem a DeccoShield nevezetű napégés elleni készítményről, s azonnal elhatároztam, hogy kipróbálom a terméket.

Miután kézhez kaptam a DeccoShield-et, örömmel nyugtáztam, hogy a termék folyékony halmazállapotú, melyet bő vízmennyiséggel juttattam ki. A korábbi években számos más terméket próbáltam már, ezek kijuttatásánál azonban mindig akadt valami technikai probléma. Ezúttal ez elmaradt, a DeccoShield kijuttatása gond és probléma nélkül történt 10 l/ha dózisban. A kipermetezést követő 2. napon a területem kapott 40 mm intenzív csapadékot 20 perc leforgása alatt, a DeccoShield azonban mindezt gond nélkül átvészelte, nem mosódott le a dinnyéről.

Kicsit tartottam tőle, hogy a termék használatával kapott fehér bevonat később problémát fog okozni mind a szedésnél, mind az értékesítéskor. A félelmem azonban szerencsére nem igazolódott be, mivel a dinnye szedését évek óta kesztyűben végezzük, a szedés végére a fehér bevonat teljesen eltűnt a termésről.

A 2017-es év volt az első, amikor a napégés következtében nem szenvedtem anyagi kárt.

Nem túlzás kijelentem, hogy teljesen elégedett vagyok mind az eredménnyel, mind pedig a DeccoShield-del. Igaz, nem olcsó a termék, de a jót mindenütt meg kell fizetni, én csak ajánlani tudom a Malagrow Kft. készítményeit mindenkinek.”

Bővebb információ a DeccoShield nevű készítményről:
Vincze István termékmenedzser
+36 70 369 6347
[email protected]