fbpx

Véget érhet a prosecco sikersztori

Írta: Szerkesztőség - 2019 június 12.

A prosecco egyik oldalról igazi gazdasági siker: az olasz borászatok akkora boomot éltek át az utóbbi években, hogy alig győzik a termelést. 446 millió palack proseccót dobnak piacra évente, ebből 90 milliót exportálnak, főleg Nagy-Britanniába és az Egyesült Államokba.

A sikertörténetnek van árnyoldala is. A Padovai Egyetem új tanulmánya szerint 400 millió kilogramm értékes termőföld erózióját okozza évente a proseccóhoz szükséges szőlő termesztése. Az eső és az öntözés miatt a talaj egyszerűen eltűnik a régiók (Friuli-Venezia-Giulia és Veneto) szőlészetei alól, vagyis a termelők a saját jövőjüket élik fel éppen. A kutatók megvizsgálták Veneto három legjellemzőbb prosecco-termelő vidékét, és megállapították, hogy a regionális talajerózió 74%-áért a proseccóhoz szükséges szőlőtermelés a felelős. Ez azt jelenti, hogy palackonként 3,3 kg termőföld válik használhatatlanná – számol be az Agrárszektor.hu a Local nevű olasz lapra hivatkozva.

A termőföld nem megújuló erőforrás. A kutatók szerint néhány egyszerű megoldással – füvet kell hagyni a szőlőtőkék sorai között, vagy sövényt telepíteni a parcellák köré – az erózió a felére csökkenthető.