Vizes élőhelyek világnapja ünnepi rendezvény Szarvason

Borítókép

Mintegy 36 milliárd forint jut élőhelyek rekonstrukciójára a nemzeti park igazgatóságok révén a 2020-ig terjedő európai uniós pénzügyi időszakban a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében, jelentette ki a környezetügyért felelős államtitkár a vizes élőhelyek világnapja alkalmából tartott rendezvényen, Szarvason.

Rácz András, az Agrárminisztérium, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottság és a Magyar Természettudományi Társulat által tartott eseményen elmondta, hogy 36 milliárd forintból 92 projektet valósítanak meg a nemzeti park igazgatóságok, és mintegy 100 ezer hektáron fog javulni a természeti értékek (főként vizes élőhelyek) állapota. Emellett gondoskodnak az aktív természetvédelmi kezelés feltételeiről is.

Ezek a területek nemcsak gazdag élőviláguk miatt fontosak, azért is, mert kiemelkedő szerepet játszanak az éghajlat-változási hatások mérséklésében is.

Rácz András a Ramsari Egyezmény által bevezetett újdonságra is felhívta a figyelmet, miszerint a vizes élőhelyeit a fenntarthatóságot szem előtt tartva példaszerűen kezelő települések úgynevezett "Ramsari város" címre is pályázhatnak. Először 2018-ban volt erre lehetőség, és az elismerésben a világon összesen 7 ország 18 települése között egy magyar város, Tata is részesült, olvasható az AM Sajtóiroda hírei között.

Tartalom közti banner a cikk végére
no