fbpx

X. Axiál Gépkezelői Olimpia

Írta: Szerkesztőség - 2012 augusztus 06.

A Baján rendezett jubileumi versenyen az ország legjobb Manitou teleszkópos és a Gehl csúszó kormányzású rakodók kezelői szálltak harcba egymással, hogy különböző, nem szokványos, ügyességi feladatokban mérjék össze a mindennapokban megszerezett kezelői tudásukat és gyakorlatukat. Az elmúlt 10 év alatt már összességében közel 1000 versenyzője volt a rendezvénynek.

 

A 10 év összefoglalása

Az 1998-2002 között értékesített Manitou rakodógépek darabszáma jó okot adott arra, hogy hagyományteremtő céllal megrendezzék az első Manitou Kezelői Olimpiát azoknak, akik rendszeresen ilyen típusú gépekkel dolgoznak.

Az Axiál Kft. 1998 óta áll kapcsolatban a francia Manitou gyárral.

Az idei évben a tervek szerint már az 1700-ik Manitou teleszkópos rakodót értékesítik Magyarországon.

Kezdetben a rendezvény helyszínéül egy bajai üres terület szolgált, amelyre később az Axiál Kft. Alkatrész Logisztikai Központja épült.

Büszkén mondhatják el magukról, hogy ötletük páratlannak bizonyult, hiszen az Axiál Kft. elsőként rendezett a világon Manitou gépkezelői versenyt.

Azóta számos országban került és kerül megrendezésre ehhez hasonló megmérettetés.

2010-ben a tengerentúlon nagy hagyományokkal bíró kompakt kotró-rakodók kezelőit is harcba küldték, a Gehl kezelők is megkapták a lehetőséget, hogy önálló versenypályán, saját gépeik legapróbb trükkjeit is kihasználva mérettessék meg magukat.

Az új gépek versenybe állításának következtében a rendezvény neve Axiál Gépkezelői Olimpiára módosult.

A Technikai sportok napja alcímet a kísérőprogramok jellege miatt kapta a rendezvény, hiszen bemutatkoztak az Axiál által szponzorált autó-, motor- és motorcsónak versenyzők, valamint kalandos, „benzingőzzel” átitatott programokon vehettek részt a vendégeink.

A 2012-es Gépkezelői Olimpián 133 Manitou és 22 Gehl versenyző küzdött meg egymással két versenyszámban az év legjobb gépkezelője címért.

A Manitou teleszkópos rakodók és Gehl csúszó kormányzású rakodók kezelőinek a mindennapi munkájuk során nem megszokott, elsősorban ügyességi feladatokat kellett megoldaniuk a számukra kijelölt pályákon.

8 egyforma pályán versenyeztek a Manitou gépek, valamint egy különálló pályán a Gehl rakodók kezelői.

 

Az olimpiai számok

Raklaplavírozás:

A raklapvilla végére helyezett faléccel, két párhuzamosan összeszerelt cső között kellett lavírozni.

A feladattal az alapfelszereltséghez tartozó, JSM joystickot tesztelhettük.

A gém mozgásának elektromos vezérlésével egy időben több művelet (emelés, gépkitolás, raklapvilla döntés) is végezhető.

Kosarazás:

Ezt a „sportfeladatot” a gép 7 méteres emelési magassága tette lehetővé.

A kosárpalánk tövébe állított PVC csőre helyeztek egy kosárlabdát, a raklapvilla szárainak réstávolsága pedig pontosan akkora volt, hogy az előre lefúrt cső közé fért.

Innen már csak a villával fel kellett venni, majd kosárra dobni.

A már bevált feladatot az idén tovább nehezítették a szervezők: egy keretre kifeszített zsinór fölé kellett emelni, majd kosárra „engedni” a labdát.

Munkaeszköz csere:

Szinte mindennapos feladatnak számít a tapasztalt gépkezelőknek ez a technikai és (most) gyorsasági feladat, amit a hibalehetőségek is nehezítettek, pl. a kézifék behúzásának egy-egy elmulasztása is büntetőpontokkal járt, de a pálya határvonalára, a karók, szalagok épségére is figyelni kellett közben.

Rönkrakás – toronyépítés:

Precíz munkát, odafigyelést igényelt az „építőmunka”, keresztbe átfúrt rönkökből 3 emelet magas tornyot kellett építeni, ahol a versenyzők türelmét a rönk és a raklapvilla ingatag kapcsolata vette igénybe.

Eltolt folyosó:

Ebben a feladatban a Manitou kormányzásában lévő lehetőségeket használták ki a versenyzők.

Míg az egyenes szakaszokban, négykerék kormányzással a gép szélességével megegyező széles sávban, párhuzamosan haladtak a kerekek, addig a törésponttól az oldalazó mozgást használva juthattak csak tovább az eltolt folyosó szakaszhoz.

Betűző:

Kevesebb, mint 2 percet vett igénybe az ügyesebbeknek a szócsata, ahol az AXIÁL és a MANITOU feliratokat az erre a célra készített fogasra betűnként kellett felakasztani egy speciális papucsos tüskével.

Valószínűleg ebben a feladatban lehetett a legtöbb hibapontot is elérni.

A 2012. évi Manitou futam nyertesei:

  1. helyezett: Miklós Zoltán (Sereg-Tej Kft.)
  2. helyezett: Fazekas Gábor (Recrea Kft.)
  3. helyezett: Borsodi Zoltán (Kalocsai Mezőgazdasági Zrt.)

A legjobb női Manitou versenyző: Katonáné Szabó Anikó (Szalai László e.v.)

A 2012. évi Gehl futam nyertesei:

  1. helyezett: Balogh István (Ár-La Kft.)
  2. helyezett: Gulyás Tibor egyéni vállalkozó
  3. helyezett: Szilágyi Károly (Nagyfa-Alföld Kft.)

A legjobb női Gehl versenyző: Tóth Erika (egyéni vállalkozó)

 

A szórakoztató technikai sportokból is ízelítőt kaptunk

A 25 éves Bús Edina a Lotus Ladies Cup 2011-es nyertese 2006 óta ül versenyautóban.

A Lotus Eclipse típusú versenyautóját most mi is megnézhettük közelről.

Szántó Niki drift versenyző pedig BMW Z4-es versenyautóját mutatta be a közönségnek, amit 2010 óta vezet.

A halálgömb a motoros kaszkadőr bemutatók egyik legizgalmasabb és legveszélyesebb műfaja, amelyet számos tragédia után több államban is betiltottak.

Ma már csupán 14 ember műveli a világon, az Axiál jóvoltából a résztvevők Gombos Attila lélegzetelállító show-ját láthatták a Petőfi-szigeten.

Különleges járműben nem volt hiány, láthattunk pneumobilokat és elektromobilokat, sőt a vállalkozó kedvűek az Airboard és Robstep siklását is kipróbálhatták.

A gyorsaság megszállottjai a Racing tereprally versenyautó bemutatón vehettek részt, ahol Hangodi Zoltán az HQ Racing Team vezetője gyorsulási bemutatót tartott T3-as light buggy-jával.

A rendezvény visszatérő vendégei már tudták, hogy Celeb futam is színesíti a programot, az idén Budai Zsuzsa, Bódi Sylvi, Szántó Niki és Kiss Ramóna mérhették össze tudásukat a Manitou teleszkópos rakodók kezelésében.

A fesztiválszerű hangulat már több éve velejárója a gépkezelői olimpiának, a közel 5.000 ember láthatóan szívesen látogatott ki idén is a rendezvényre.