fbpx

Zeal, a kukorica élettani aktivátora

Írta: Szerkesztőség - 2019 február 14.

Új taggal bővül idén az algaalapú biostimulátoraink családja. A PAT (Physio Activator Technology) technológián alapuló Arysta-készítmények közül már bizonyított a termelőknek a Multoleo (napraforgó, repce, szója), a Forthial (kalászosok) és a Tonovit (régebbi nevén Rooter, őszi vetésű kultúrák). A Zeal a legújabb testvér a sorban, amelyet kifejezetten a kukorica igényeihez igazodva fejlesztettünk: a GA 142 algakrémen kívül cinket, molibdént és foszfort is tartalmaz.

zeal

Ahhoz, hogy megértsük a Zeal működését, meg kell néznünk, hogy melyek a kukorica hozamának legfontosabb összetevői élettani szempontból. A kultúra indításakor elsődleges cél, hogy a korai fejlődés, növekedés megfelelő legyen. Ez elősegítheti a korai virágzást, hogy a kukorica a lehető leghosszabb szemképződési időhöz jusson a vegetáció folyamán. Mindezekhez a növény egész életciklusa alatt jó ásványianyag-ellátást és optimális fotoszintetikus aktivitást kell biztosítanunk.

Azonban sokszor ütköznek a kukoricatermesztők korlátba a növény 5-8 leveles korában, ugyanis ebben a fenofázisban a növekedés stagnálni kezd. Ez a fejlődésbeli megtorpanás viszont későbbi virágzást eredményez, amely így lerövidíti a szemképződési időintervallumot. A megtorpanás oka főként abban keresendő, hogy gyenge gyökereknek kell felszívni az ásványi anyagokat, főként a foszfort a talajból (amely a korai virágzás egyik fontos faktora). Ha ebben az időszakban magukra hagyjuk a növényeket, és nem támogatjuk meg a gyökér- és a zöldtömegképződést, könnyen egy erőtlen állománnyal találhatjuk szemben magunkat, amely a későbbiekben már nem tudja utolérni magát, következésképpen a terméseredmények is csökkenni fognak.

Ennek a folyamatnak az ellensúlyozására javasoljuk a Zeal alkalmazását. A készítményt a kukorica 4-6 leveles állapotában (tehát közvetlenül a leendő hozam szempontjából kritikus stádiumban, a virágrügyek differenciálódása előtt, amely a 7-10 leveles korban következik be), 2-3 l/ha dózisban javasoljuk kijuttatni. A készítményben található anyagok aktiválják néhány olyan létfontosságú enzim működését, melyek segítségével megnő a talajból történő víz- és tápanyagfelvétel hatásfoka. Ezáltal magasabb lesz a fotoszintetikus aktivitás, növekszik a növény tápanyag-ellátottsága, és megnő a biomassza felhalmozódása mind a gyökérben, mind a föld feletti részekben.

arysta