fbpx

Agrárgazdasági elemzések

Írta: Szerkesztőség - 2019 augusztus 05.

Száraz, meleg, de nem túl forró a nyár eddig itthon és a kontinensen egyaránt. Az őszi kalászosok betakarítása folyamatban van, nagyjából a várakozásoknak megfelelően zajlik mind mennyiség, mind minőség tekintetében. A kukoricát érintő várakozások is jók, talán a tavalyi 8 millió tonnás termést nem éri majd el, mindenesetre eddig sehol sem várnak gyenge termést a gazdák. Ebben a pillanatban tehát egy erős közepes-jó évet várunk a gabonák aratását illetően.

Kukorica

Megmozdult a hazai piac, az esőzések után előkerültek a tavalyi készletek és némi kereskedés folyt mind az ó, mind pedig az új termés vonatkozásában. Az előkötési kedv mindenesetre elmarad a korábbi években megszokottól, ennek talán a gazdák várakozásaihoz mérten szerényebb export árak is okai lehetnek. Július közepéig meg volt a szükséges csapadék, aminek hatására – feltéve, hogy a nyár második felében nem lesz aszály – akár megismétlődhet a tavalyi erős év. Változó ugyan a kép, ahogy az ember autózik az országban egyszerre lát 2 méter magas, virágba borult, két csövet tartó növényt, míg máshol derékig érő a tengeri, 2-3 hetes csúszásban van a többihez képest.

Múlt héten Észak-Olaszországban jártam, és öröm volt látni, hogy szinte minden táblát öntöznek. Ez sajnos a Kárpát-medencéről nem mondható el, sokszor ismétlem magam, de ez óriási veszély a jövőt tekintve. Fogadjuk el, hogy a klíma megváltozott a húsz-harminc évvel ezelőttihez képest, kiszámíthatatlanabb lett, amit minden eszközzel ellensúlyozni kell. Erre az öntözés adja a legjobb választ, sajnos azonban kevés gazda kezd bele ilyen beruházásba. A szárító- vagy silóépítés is jó dolog, de a kiszámíthatatlan időjárás okozta problémákat ez nem oldja meg, a következő évtizedek legnagyobb nehézsége pedig ez lesz. A környező országokban nagyon pozitívak a várakozások, Horvátország, Szerbia, Románia, Ukrajna mind nagyon magas vagy akár rekord közeli termést jósol ebben a pillanatban. Idén Ukrajnából már 29 és fél millió tonna kukorica került ki exportra, nagy része az EU-ba érkezett. Ez a mennyiség volt az USDA előrejelzése a teljes évre, ez tehát azt jelentheti, hogy a készletek augusztus végére alacsonyabbak lehetnek, vagy pedig nagyobb volt az árualap. Július 23-án a MATIF novemberi jegyzése 179 euró volt.

MATIF kukorica, 2019.01.01-07.23-ig

Pillanatnyilag a viszonylag magas brazil árak miatt főként Argentínából megy az export a világpiacokra, ami így jelenleg a világ legnagyobb exportőrévé vált, legalábbis az elkövetkező pár hónapra.

A világ azonban az USA-ra figyel már hetek óta. Árvizek, belvizek miatt későn fejezték be a vetést, majd két hete jött a sokkoló hír, miszerint, még nagyobb területen vetettek kukoricát, mint tavaly. Ezt a piac bizalmatlanul fogadta, az áraknak csökkenniük kellett volna, azok azonban mégis kicsit emelkedtek. Most mindenki az augusztusi USDA riportot várja, illetve azt, hogy korrigálják ezt az adatot. Kérdés, hogy ez megtörténik-e. A tengerentúli riportok és előrejelzések meglepően pontosak szoktak lenni. A föl-le mozgó árak jelenleg 155 eurót jelentenek decemberi szállításra. A Kínával való kereskedelmi háborúzás nem hozott sok jót a gazdáknak, még mindig nincs megállapodás a két ország között, ami a Kínában rohamos léptekben kárt okozó afrikai sertéspestis miatt talán nem is olyan fontos már, mint azt a piacok remélik. A hírek szerint eddig a kínai sertésállomány csaknem egynegyedét vesztették el, és ez a szám akár meg is duplázódhat év végére. Ez összehasonlíthatatlanul nagyobb kárt okoz, mint a két évtizeddel ezelőtti madárinfluenza. A kiesés mindenesetre nagy hatással van a szükséges takarmány mennyiségére.

Búza

Befejeződött az árpa betakarítása, a 218 ezer hektárról 1,18 millió tonna jött le, ami közel öt és fél tonnás átlag. Minőségben közepes lett az idei termés.

Az őszi búza aratása is folyamatban van, nagyjából a 60%-át vágták le a 952 ezer hektárnak. Az átlaghozam 5,16 tonna hektáronként, ami épphogy 5 millió tonna alatti termést vetít előre. Sajnos a minőségben itt is akadnak problémák, étkezési kevés, takarmány minőség annál több lesz idén. Itt viszont a fuzárium okozhat bajt, érdemes erre figyelni mindenkinek.

MATIF búza, 2019.01.01-07.23-ig

Nyugat-Európában nem lesz a tavalyihoz mérhető termés kiesés, a fő búzatermő Franciaországban kiváló hozamokat és minőséget várnak a gazdák. Két héttel később kezdték ugyan a tavalyihoz képest az aratást, de a jó idő miatt szépen haladnak, 73%-a pedig jó vagy kiváló minősítést kapott. Idén tehát nem várható olyan exportigény, ami tavaly komoly áremelkedést és valódi igényt jelentett a nyár végén egész Európában.

Reng Zoltán
Hungrana-vezérigazgató