A kukorica meghálálja

Várható termés t/ha

N kg/ha

P2O5 kg/ha

K2O kg/ha

4, 0

80 – 100

40 – 60

60 – 80

6, 0

120 – 140

60 – 80

90 – 120

8, 0

160 – 180

80 – 100

120 – 150

10,0

200 – 220

100 – 120

150 – 180

Javasolt tápanyag-adagok, szemes kukorica, a talaj közepes ellátottsága esetén, szükség sze-rinti magnézium és mikroelem pótlással

Kedvezően hat a termés mennyiségére és minőségére, növeli a kalászonkénti szemszámot és az ezerszemtömeget. A megfelelő szintű káliumellátásnak különösen az aszályra hajlamos területeken van nagy jelentősége ill. ott, ahol egyre gyakrabban lép fel hosszabb, szárazabb időszak. A kálium növeli a szárszilárdságot, elősegíti a csövek kialakulását. Csökkenti a szárrothadás veszélyét.

A magnézium-hiány következtében a kukorica levelei csíkozottá válnak

A kukoricának sok káliumra van szüksége a keményítőképzéshez

A kukorica nagyon gyorsan növekszik a címerhányás előtti 14 napban és azután mintegy 25-30 napig, amikor is sok tápanyagra van szüksége. Ebben az időszakban, vagyis 5-6 hét alatt veszi fel az összes szükséges tápanyagnak kb. háromnegyed részét. A trágyázást ehhez a tápanyagfelvételhez kell igazítani. A fő növekedési szakaszban maximálisan 12 kg K2O-nak megfelelő káliumot vehet fel hektáronként és naponként. A káliumhiány ebben az időszak-ban olyan károsodáshoz vezet, mely később nem korrigálható.

A jó K-ellátás a termés mennyisége és minősége szempontjából egyaránt fontos, mivel fo-kozza a fotoszintetikus aktivitást, a fehérje- és szénhidrátszintézist. Javítja a növények víz-háztartását, csökkenti a növények vízleadását (transzspiráció) és fokozza a vízfelvételt. Nö-veli a kukorica szárszilárdságát és a gombás betegségekkel szembeni rezisztenciát.

 

 

A kálium hiányának tünetei kukoricában / A kálium hiányának tünetei

A kálium növeli a hideggel szembeni ellenállóságot, javítja a szárszilárdságot, elősegíti a csövek kialakulását. A jó káliumellátás a hibridek megfelelő kiválasztásával csökkenti a szárrothadás veszélyét.

A gabonafélék nem érzékenyek a kloridra, így trágyázásukra a tavasszal is jól oldódó kálisó jól használható, ami a kálium mellett ként és magnéziumot is tartalmaz. A kukorica alá 140-200 kg/ha káliumot, 20-30 kg/ha magnéziumot és 14-20 kg/ha kén kijuttatását javaslom a talajba.

A kén jobb nitrogén-hasznosulást, nagyobb fehérjetartalmat eredményez, a kedvezőbb fe-hérje-összetétel pedig javítja a gabona sütőipari értékét. Ezt a hatást szárazságban levélen keresztül is fokozhatjuk, keserűsós permetező trágyázással, mellyel mintegy 2-8%-kal növe-kedhet a termés.

Várható termés t/ha

N kg/ha

P2O5 kg/ha

K2O kg/ha

20 t/ha zöldtömeg

60 – 70

30 – 40

70 – 80

40 t/ha zöldtömeg

120 – 140

60 – 80

140 – 160

Javasolt tápanyag-adagok, silókukorica, a talaj közepes ellátottsága esetén, szükség szerinti magnézium és mikroelem pótlással

Magnéziumhiányos talajokon a magnézium is terméslimitáló lehet. A Mg-hiány az intenzív talajhasználattal, a talajok savanyodásával, kilúgozódásával fokozódik. Viszonylag nagy kiterjedésben fordulnak elő Mg-hiányos talajok a Nyírségben és Somogy megyében, vala-mint a Duna-Tisza köze homoktalajainak egy részén. Itt a Mg ellátásáról is gondoskodni kell. Magnézium-trágyázásra elsősorban a vízoldható vegyületek: keserűsó és kiezerit java-solhatók. A magnéziumhiány látható hiánytünetei gabonaféléknél többnyire a szárbaszökkenés idején figyelhetők meg, a kalászolás időszakában azonban eltűnhetnek. A hiány következményei: megkésett növekedés, majd terméscsökkenés, minőségromlás.

Sikeres termesztést kívánok!

kálium kén kukorica növénytermesztés