fbpx

Zöldpajzs a meggytermesztésben

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 06.

A meggy esetében a tápanyagfelvétel fő időszaka rövidebb a többi gyümölcsfajénál. Az alaptrágyázás után megnő az indító tápoldat, vagy a fejtrágya jelentősége. Bár a gyümölcsök június végéig beérnek, az aszályos nyári időszakban történő tápanyagellátás kiemelt jelentőségű, hogy megtarthassuk a fák jó kondícióját, fagytűrésüket és télállóságukat fokozzuk a következő évre is.

Okszerű és folyamatos ellátásra törekedve növényeinket nem csak NPK, hanem a tápelemek teljes sorával, makro- és mikroelemekkel is el kell látnunk.

A nitrogén meghatározó elem. A növény nitrogénigénye az intenzív növekedés és gyümölcsfejlődés idején a legnagyobb. A tartalék a későbbi időpontban felvett tápanyagokból képződik, hatása döntő a következő év termésére. A gyenge ellátottság akadályozza a rügydifferenciálódást, a gyümölcsök kötődését, és erős gyümölcshullást okoz.

Nitrogénhiány esetén a levelek aprók, keskenyek, halványzöldek, majd narancs-vörösesek lesznek és hullani kezdenek, kevés a termőrügy, gyenge a virágzás, a cseresznye és a meggy termése kisebb és élénkebb színű.

A foszfor a generatív szervek zavartalan működése szempontjából meghatározó elem. Az egyenletes ellátás az egész növény növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges. Felvétele a vegetáció kezdetén, az új szervek képződésekor intenzív. A jó ellátottság javítja a fagyállóságot. Foszforhiány esetén gátolt a növekedés, a lomb sötétzöld, majd vörös színűvé válik.

A kálium a legnagyobb mennyiségben felvett tápelem. A vízháztartásban nagyon fontos szerepet tölt be. Segít a fagy elleni védekezőképesség növelésében, és a betegségekkel szembeni ellenálló képességet is növeli. A termés minőségének meghatározója, hiányakor a hozam jelentősen csökken. Felvétele folyamatos, a gyümölcs intenzív növekedésének idejéig egyenletesen emelkedik. Magasabb nitrogén-ellátottságnál több káliumra van szükség.

Káliumhiány esetén a levelek felfelé besodródnak, a széleken bebarnulnak, majd az elhaló foltok összefolynak.

A magnéziumhiány a levelén az érközök erős sárgulása, majd elhalása, általában a főér mentén, két oldalon, ritkábban a szélen jelentkezik.

Bórhiánynál megfigyelhető tünetek: a gyümölcs felrepedése, rossz színeződése, rossz kötődése, a fiatal levelek kicsik, sárgulnak, a hajtáscsúcs elhal.

Mangánhiánynál finom érközi klorózist tapasztalunk, ami nagyon hasonlít a kezdődő vashiány tünetére, de a mangánhiány nem a legfiatalabb leveleken kezdődik. Először márványozott sárgulás indul a fő és oldal erek mentén. A sárgulás erősödésével hálós klorózis alakul ki „zöld erekkel”, majd sárgásfehér pettyezettség is megjelenik. A csonthéjasok fokozottan érzékenyek a mangánhiányra.

Cinkhiánynál az aprólevelűség általános tünet és a rövid ízközök miatt rozettás levélállás látható. A kis levelek teljesen sárgultak, mereven felállók, merevek, görbültek, töredeznek. A fő és oldal erek zöldek maradnak, a gallyak törékenyek. A virágzásra és terméskötésre is rossz hatással van.

A Zöldpajzs® évek óta bizonyított a meggytermesztésben.

Gyors felszívódású Nitrogén utánpótlást, kitűnő hasznosulású Foszfort, arányos Kálium ellátást biztosít. Kiemelkedően hatékony Magnézium, Kén, Bór, Réz, Cink, Mangán ellátást tesz lehetővé a növények számára. Ezen kívül EDDHSA kelátképzővel van ellátva, amely a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikro-, és mezolemeket a növény számára jobban hasznosíthatóvá teszi.

  • A Zöldpajzs® használatával hosszabb virágzást és jobb kötést érhetünk el.
  • Segíti a fák fagyállóságát, a fagy okozta károk csökkentését.
  • Növeli a termés mennyiségét, javítja a minőségét.
  • Az optimális tápanyag ellátás hatására a gyümölcsök piacosabbak, ellenállóbbak a mechanikai sérüléseknek (gépi betakarítás), valamint a betakarítás után még a fán maradt termések is egészségesek, szedhetőek.
  • A beállított üzemi kísérleti eredmények alapján a ZÖLDPAJZS® természetes módon jelentősen segítette a növények védekező rendszerét meggy antraknózissal szemben.

http://www.alphaplant.hu