fbpx

Módosult a jogszabály, de decemberben már akkor sem

Írta: Barna Ferenc - 2021 december 09.

Jogszabály határozza meg a téli, nyugalmi időszakot, mely időjárástól függetlenül november 30 és február 15 között van. Ettől az évtől – a módosított jogszabály alapján – november vége a kezdete a „tilalmi” időszaknak (korábban október utolsó napja volt a határidő).

 

Hideg reggel a földeken
A fagyott talaj nem teszi lehetővé a trágyázással összefüggő mezőgazdasági mukákat (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

 

Milyen tilalmak vonatkoznak a téli időszakra?

  • Nem szórható ki a földekre szerves trágya. A baktériumtrágya kijuttatásra ez nem vonatkozik. A baktériumtrágyázás esetén a trágya megnevezés kissé félrevezető, hiszen a baktériumkészítményekkel nem tápanyagot, hanem a szerves anyagok bontását, feltáródását segítő mikro élőlényeket juttatunk a földbe. Azért ez esetben is figyeljünk a hőmérséklet adta hasznosulási értékekre.
  • A meghatározott területeken nem szabad ideiglenes trágyakazlat létesíteni, fenntartani.
  • Ez a tilalom a meghatározott időszakon kívül is érvényes (trágyakazal, trágyázás), amennyiben a talaj fagyott, vízzel telített, összefüggő hótakaróval borított. Ilyenkor a legnagyobb az esélye a tápanyag ki és elmosódásának, amely a gazdálkodó számára is veszteséget jelent (nem olyan mértékű a hasznosulás, mint lehetne), és a környezet számára is megterhelőbb.
  • A téli legeltetés sem megengedett ezen időszakban nitrátérzékeny területen. Ez alól kivétel lehet, ha a legeltetett állatok által elhullajtott trágya mennyisége nem haladja meg a 120 kg/ha/év értéket. (Az érték meghatározásához az 59/2008. (IV.29) FVM rendelet 1. számú melléklete nyújt iránymutatást.)

Jogszabályi hivatkozás: a fenti szabályokat a 32/2021. (IX.22.) AM rendelettel módosított 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet írja elő.

 

A legeltetés egyéb szabályai és a MePAR

Amennyiben a legeltetésre alkalmazott terület egyben Natura2000-nek minősített, úgy a téli legeltetéshez október 31. – április 23 között a területi természetvédelmi hatóságnak, helyi jelentőségű védett természeti területnek minősülő Natura 2000 gyepterület esetében a települési önkormányzat jegyzőjének az engedélye szükséges.

Az adott területre vonatkozó információkat a Mezőgazdasági Parcella Azonosító Rendszer (MePAR) felületéről szerezhetjük be. Ennek elérhetősége áprilistól változott, a MÁK honlapjára költözött, használata pedig bejelentkezéshez kötött. A felhasználói kézikönyv elérhető a MÁK honlapján.

 

Lehet az időjárás kedvezne a munkának, mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül a jogszabályi korlátozást

A szabályok eseti megszegése közigazgatási szankciót vonhat maga után, vagy egy esetleges Kölcsönös megfeleltetés ellenőrzés során megállapított követelmények-megszegés a támogatási összeg csökkentésével járhat.

A másodvetések vonatkozásában sem lehet vetést bejelenteni tárgyév október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között, azaz az nem vehető figyelembe, ha mégis megtörtént az említett időszakban. A bejelentéshez alkalmazható kézikönyv a MÁK honlapján megtekinthető.

A trágyázással kapcsolatos egyéb szabályokat korábbi cikkünkben érintettük már.

 

Forrás: NAK
Összeállította: Barna Ferenc