fbpx

Zúzás, mulcsozás az ültetvényekben

Írta: Szerkesztőség - 2014 május 09.

Már egyre ritkábban találkozunk nyesedéket vagy venyigét égető gazdálkodóval, ami a nézőpontok változásának, a biomassza felértékelődésének és a gépesítettségnek egyaránt köszönhető. Ez utóbbira láttunk példát a Szegána Kft. gyakorlati gépbemutatóján Hőgyész határában, Gungl Zsolt bodzaültetvényében is, ahol működés közben mutatkozott be a SERRAT Biomass nyesedékzúzó.

A SERRAT Biomass hidromotoros hajtású felszedővel (BRALAKC rendszer) rendelkezik, mely a metszés után sorközbe gyűjtött ágakat, gallyakat kiemeli, majd a zúzó hengerek felé továbbítja. A rendkívül robusztus, acélvázú gép tömege 1048 kg, vonóerőigénye 80-120 LE, tehát egy univerzális traktor is elegendő a működtetéséhez. A hőgyészi bemutatón a hátsó 3 pont felfüggesztésre szerelve dolgozott, azonban igény és min. 130-140 LE traktor esetén a kezelőnek kényelmesebb, frontfüggesztésű változat is választható. Így a munka menete könnyebben, egész napos zúzás esetében lényegesen kényelmesebben kivitelezhető, a zúzalék pedig egy fedett pótkocsira fújatható egymenetben.

A gép munkaszélessége 170 cm, adagoló szerkezete hidrosztatikus meghajtású, tehát ha a traktor hidraulikánál az átfolyásmennyiség szabályozható, akkor a zúzóhengerek forgási sebessége is változtatható, így össze tudjuk hangolni a munkagép és a traktor mozgását. A bemutatott mulcsozó akár 8 cm átmérőjű ágakat is tud zúzni, a zúzalék mérete pedig a felhasználás célja szerint állítható.

SERRAT Biomass 100 paraméterei:

  • 1000 fordulat/perc
  • hidromotoros hajtású dupla Bralakc etető henger
  • Rhenduel kalapácsos rotor
  • 3CX oldalsó ékszíjhajtás
  • önálló hajtóművel rendelkező oldalsó turbina
  • mechanikus védelemmel ellátott kardán
  • eltömődés gátló (opcióként)

A nyesedékzúzó beüzemelésén a környékbeli gazdálkodók Pedro Serrat cégtulajdonosnak és Josselin Verne export managernek tehették fel közvetlenül kérdéseiket, a jövőben pedig a Szegána Kft. kollégái adnak felvilágosítást a gépcsalád termékeiről. A bemutatott SERRAT Biomass 100 alkalmazása a magyar bodza, szőlő, gyümölcs és dióültetvényekben lehet sikeres, de Európa-szerte dolgoznak már ezek a spanyol gépek mogyoró, gesztenye, sőt olajfaültetvényekben is. A SERRAT név a hazai erdészetek, fakitermelők körében pedig már eddig is ismert volt.

Gungl Zsolt; családi gazdálkodó

A házigazdánk bodzaültetvényében természetesen a metszésen már túl vannak, a zúzásra váró nyesedék is csak a bemutató kedvéért árválkodott a sorok között. Hőgyész határában már közel 50 hektár bodzaültetvény van, a Gungl család eddig 14 hektár bodzát telepített, amit tervek szerint a jövőben még tovább bővít. A fiatal gazda legfrissebb büszkesége mégis az elmúlt őszön telepített 6 hektár meggy. A 20 AK-s földeken az ültetvények mellett szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkoznak, kukoricát, búzát, árpát és repcét is termelnek. És mint az országban minden gazda, ők is a csapadékra várnak, mert az idei száraz tél és tavasz a kukoricatermesztésük sikerét egyre inkább megkérdőjelezi.

A géppel óránként akár 4-8 tonna zúzalék készíthető. Az ültetvények méreteiből és a feladat ritka és rövid idejű ciklusából viszont adódik, hogy egy nyesedékzúzó beszerzése szomszédos gazdák összefogásával volna célszerű és gazdaságos, hazánkban azonban ennek a gazdálkodási kapcsolatnak nem alakult ki hagyománya. A Szegána Kft. épp ezért nemcsak a gép értékesítésével, szervizelésével és alkatrészellátásával foglalkozik a jövőben, hanem a SERRAT Biomass bérbeadásával is. A szolgáltatás természetesen kezelővel és kezelő nélkül is igénybe vehető.

A rendezvényen készült fotók galériánkban megtekinthetők.