Az Év Agrárembere – 2020

  Idén is 10 kategóriában keresi az Agrotrend csoport által életre hívott Az Év Agrárembere Díj a köz számára értékeset alkotó, a társadalom javát szolgáló agrárszakembereket. Bár a pandémiás helyzet miatt az eredetileg februárra tervezett díjátadó gála későbbi időpontra tolódott, az online térben megtartható közönségszavazás hamarosan kezdetét veszi. Mátrai Zoltán főszervező az idén hetedik alkalommal kiírt díjról beszélt lapunknak.

   

  Mátrai Zoltán főszervező
  Mátrai Zoltán főszervező

   

  – Komoly és viszontagságos év őszén, 2020 októberében indítottuk útjára, szokásos optimizmusunkkal Az Év Agrárembere kitüntető díjat, melyben a 2020-as év legjobbjait keressük, megint töretlen lendülettel. Eredeti kiírásunk szerint a társadalmi szerepvállalásban is jeleskedő gazdatársunkat keressük, hogy megismertethessük országgal, világgal. Meggyőződésünk, hogy a termelő- és az élelmiszeriparban dolgozó kollégák egy-egy településen, környezetükben maradandót alkotnak, amit nem valamilyen javadalmazás fejében tesznek, hanem önzetlenül, a társadalom javára. Idén a már szokásosnak mondható mintegy 80 fős zsűri több mint 60 jelöltet adott számunkra. A jelöltekkel szerkesztő kollégáim egy-egy rövid interjút készítettek telefonon, ami alapján a szép számú zsűri kiválasztotta a kategóriánkénti három döntőst. Idén is 10 kategóriában méretjük meg a döntősöket, hiszen fontosnak tartjuk, hogy összehasonlítható területen versenyeztessük őket, hogy legalább ezen a területen összemérhetőek legyenek.

   

  – Beszélgetésünk idején zajlanak a videóinterjú-készítések, mely interjúk alapján a nagyérdemű is kiválaszthatja majd a közönségdíjast…

  – Minden döntőst személyesen is megkeresünk, és beszélgetünk velük, elkészítjük bemutatkozó interjúikat. Vészterhes időket élünk, óvatosnak kell lennünk. A Covid árnyékában próbálunk alkotni mi is. A meglátogatott döntősök nagyon pozitívan viszonyulnak hozzánk. Örülnek jöttünknek, boldogan mesélnek birtokukról és magukról. Többségük nem gyakorlott interjúalany, mégis magas szinten oldják meg a feladatot. Minden alkalommal újra és újra meggyőződöm arról, hogy megérte a díjkiírást 2014-ben elkezdeni. A döntőseink birtokán élő bejelentkezéssel is hirdetjük a Nagydíjat és természetesen a döntőst. Büszkén jelentem be, hogy 10–15 000-es nézettséget érnek el ezek a bejelentkezéseink, amivel nagyon széles körben tudjuk bemutatni az adott szereplőt. Pont ez a célja a Nagydíjnak: minél többen ismerjék meg, milyen nagyszerű emberek vannak köztünk, mennyi mindent köszönhet a társadalom ezeknek a kiváló embereknek.

   

  – Minden évben hallani olyan hangokat, hogy kifogynak a jelöltekből, hogy nincs már érdemi szereplő a gazdák közt.

  – Nekünk ezzel szemben szilárd meggyőződésünk, hogy rengetegen vannak még. Nagydíjunk az egyetlen magánkezdeményezésű, transzparensen zsűrizett, parádés gálaesten átadott agrárkitüntetés. Büszkék vagyunk támogatóinkra, akik a projekt tetemes költségvetését finanszírozzák. Idén is a Saaten-Union Hungária Kft. a fő támogatónk, Dr. Nagy István agrárminiszter pedig első szóra elvállalta az idei fővédnökséget is, mellyel össztársadalmi szintre emelte a Nagydíjat. Kategória- és további támogatóink nélkül nem jöhetett volna létre a rendezvény. Mindezek köteleznek minket arra, hogy az idei döntőt is magas színvonalon rendezzük meg, amint lehetőség nyílik rá. Hamarosan közönségszavazáson méretjük meg döntőseinket, majd ahogy a vírushelyzet engedi, egy elegáns gálaesten hirdetjük ki a zsűri szavazatai alapján a kategóriagyőzteseket, majd a gálán közülük a fődíjast.

  Kövessék tevékenységünket a www.agrotrend.hu, a www.azevagrarembere.hu oldalakon, valamint az azonos nevű Facebook-felületeken is! Szavazzanak a közönségdíjasra, hogy a közönség kedvencének a neve is kiderülhessen a gálaestig! Addig pedig szemezgessünk a tavalyi Az Év Agrárembere Nagydíj eseményeiből, nyerteseinek életútjából itt.

   

  Tóth Diána

  Az év agrárembere - jelöltek