szüret

A 2019-es évjárat emlékezetes marad a szőlő növényvédelmével foglalkozó szakemberek számára.
A korai érésű szőlőkből készült boroknál már elmondhatjuk, kedvezett az időjárás a minőségnek.
Folytatódott a Varga borok diadalmenete.
Korai még temetni a szezont, de a hideg nem tett jót a mennyiségnek.
Márpedig ha a világ legdrágább borát kóstolod, akkor ennyi lesz a számlád.
Folytatás szeptemberben...
Ahogyan szinte minden évben, idén is a világ egyik legismertebb magyar nemesítésű hibridszőlőfajtájájával, a Csabagyöngyével kezdődik a szüret.
A szőlő két-három héttel előrébb jár az érésben az átlaghoz képest. Ez a szakember véleménye szerint annak köszönhető, hogy a tavasz alig néhány...
Rekordtermés mutatkozik a szőlőkben A szokatlan időjárás különleges helyzetet teremtett a szőlőtermesztésben országszerte.
Többször foglalkoztunk már a modern almatárolás különböző elemeinek bemutatásával.
A Pihenőkereszt néven ismert, Sopron városa fölé magasodó domboldalon helyezkedik el a Taschner Borház, mely magában foglalja a pincét, a palackozót és a vinotékát, ahol borkóstolók keretében minden érdeklődő számára adott a lehetőség a pincészet saját borainak és pezsgőinek kóstolására.
Még nem tudni, lesz-e újabb rekord, de biztos, hogy nagyon jönnek fel a kártevők.
Az elmúlt években a gyümölcstermelők már megszokhatták, hogy a  Holland Alma Kft.
Mezőgazdasági idénymunkások jonagored almát szednek Tudlik Tamás őstermelő almáskertjében a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Napkor határában 2014. szeptember 22-én.
Az esős idő ellenére a sárgamuskotályos szőlő szedésével hétfőn várhatóan megkezdődik a szüret a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken - tájékoztatta az állami tulajdonban lévő, a térség legnagyobb felvásárlójának számító Tokaj Kereskedőház Zrt.
A dél-balatoni, korai érésű Csabagyöngyével Ordacsehiben kezdődött meg az idén is a szőlőszüret Európában; a szőlő átvételi ára kilónként 100 forint körül várható - nyilatkozta a szüret csütörtöki indításakor Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője, aki jó esetben közepes szőlőtermésre számít.
A tavalyinál közel két héttel korábban, már a hétvégén szüretelhető Érden a magyar nemesítésű Rita, a világ legkorábban érő cseresznyefajtája - áll a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében.
Az enyhe tél miatt egy hónappal korábban borultak virágba a gyümölcsfák, így az idén rekordkorán lehet majd meggyet és cseresznyét szüretelni - közölte a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) gyümölcstermesztési kutatóintézete kedden.
A 63 ezres tagságot számláló Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) tízfős új elnöksége megtartotta első sajtóbeszélgetését február elején, a Mezőgazdasági Múzeumban.
Magyarországon a múlt évben mintegy 386 ezer tonna szőlőt szüreteltek le, ami a korábbi évekénél lényegesen magasabb, 6,9 tonnás hektáronkénti átlagtermés - mondta Frittmann János, a Kunsági borvidéket képviselő borász csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.