fbpx

10 éve csakis Väderstad

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 27.

Hogyan kerültek kapcsolatba a Väderstad márkával?

Anno 10 éve a Bábolnai Gazdanapokra azzal az elgondolással látogattunk el, hogy cserére szorul a gyűrűs hengerünk, szerettünk volna egy komolyabb hengert vásárolni. Természetesen a Väderstad standjánál is szétnéztünk, az első üzlet itt született meg részünkről, egy Väderstad Rollex hengerrel gazdagodtunk, mellyel a mai napig nagyon elégedettek vagyunk. Egy kiváló és problémamentes munkagép.

Azóta vásároltak egyéb munkagépeket is tőlük?

Igen, még hármat. Bár ezeket jóval később szereztük be. Mi régebben szántásos technológiával műveltük földjeinket, ám 2010-ben átgondoltuk, átértékeltük az adottságainkat, és úgy döntöttünk, hogy átállunk a szántás nélküli mulcstechnológiára. Talán ez volt a mérföldkő, hogy végleg a Väderstad hű partnerei legyünk.

Mi volt pontosan az a mérföldkő?

Ugye a szántás nélküli gazdálkodáshoz szükségünk volt egy igazán jó és megbízható kultivátorra. 2011-ben 5 hasonló kategóriájú munkagépet versenyeztettünk meg, oly módon, hogy mindegyikükből 1 napra egy demo gépet biztosítottak a konkurens cégek, melyeket lehetőségünk volt letesztelni a saját barna kötött talajainkon. Érdekességként megemlítem, hogy a próbanapra egyedül a Väderstad nem küldött ki beüzemelő szakembert. Akkor ezt kissé negatívan könyveltem el, de hát a csoda nem váratott sokáig magára. Kuhinkó Gábor képviselő telefonon annyit mondott, akasszam fel a gépet, csatlakoztassam össze, majd 2 percben felvilágosított arról, hogy hogyan is „muzsikál” a TopDown. A végeredmény rögtön átcsapott pozitív érzetbe, hiszen úgymond szakember nélkül, a legjobb munkát a Väderstad kultivátora végezte. Így a házi teszt alapján meg is vásároltunk egy 3 méteres TopDown-t, melyet egy 270 Le-s erőgéppel dolgoztatunk.

Innen egyenes út vitt a 4 m-es Spirit vetőgéphez és a Carrier tárcsához?

5 éven át egy 6 méteres Väderstad Rapid dolgozott nálunk bérben. De mivel a szomszéd gazda növelte területeit, így egyszerűen nem ért ide hozzánk optimális időben. 2013. szeptember 13-án határoztuk el, hogy így nem mehet tovább, már a földben kellene lennie a repcemagnak, tonnákat veszthetünk ezáltal. Még aznap bementünk a Väderstad-hoz, és másnap itt volt nálunk beüzemelve a Spirit. A gyors vásárlást nem bántuk meg, hiszen 4,5 tonnás repce eredményünk volt az idei évben, és 8,5 tonnás búza hektáronként üzemi átlagban. Ez mindenre választ ad.

2013-ban került hozzánk az 5 méteres Carrier tárcsa. Addig volt egy 6 méteres „V” tárcsánk, amit még akkor vettük, mikor napraforgóval és kukoricával is foglalkoztunk. A nagy lapátmérőjű tárcsa a szár összetöréséhez és beforgatásához kellett. 3 éve viszont teljesen átalakult a gazdaságunk, ezek a termények kiestek, így mára bőven elég ez a rövidtárcsa is. Nem titok, itt már nem is néztünk más márkát, hiszen a 3 gép bőven bizonyított.

Három év tapasztalata alapján megérte váltani a szántás nélküli technológiára?

Egyértelműen termésnövekedést eredményezett a váltás, ráadásul költséghatékonyabbá tette a gazdálkodást, mivel munkaműveletet spóroltunk vele.

Régen, ha őszi búzát szerettem volna vetni, akkor meg kellett sekélyen szántani, el kellett simítózni, majd jött a magágykészítés és úgy a vetőgép.

Mára rámegyek a TopDown-nal, kb. 20 cm mélyen gyönyörűen meglazítom a talajt, és már mehet is rá a Spirit vetni. Tehát üzemanyagban is olcsóbb, mint a szántás, és kimarad mondjuk a simítás és a kombinátorozás, mellyel sok időt megtakarítok.

Mi a véleménye a forgalmazóról?

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Väderstad gépeket. Makulátlan a szervizük, rövid határidővel, nagy szakértelemmel segítettek. Jó velük üzletet kötni, tudom, hogy a svédek acéliparága világhírű. Elnyűhetetlen anyagú gépeik maximálisan kiszolgálják a szántás nélküli technológiát. Nem véletlen, hogy aki ezt a szemléletet választja, az szinte biztos, hogy a TopDown-nál köt ki.