fbpx

Elszállt a kazah árpaexport, beesik az orosz gabonakivitel

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 21.

A kazahok rekordot érnek el a Kínába irányuló szállításokkal, az oroszoknak viszont nem éri meg a kínai dömpingárakon szállítani.

Nagy előrelépés a kazahoknak

Kazahsztán rekordméretű, csaknem 600 ezer tonnás, Kínába irányuló árpaexportot ért el. Ez közel hatszorosa az előző évi, bő 99 ezer tonnás mennyiségnek. Kína egyébként hatalmas arányban vásárolja a kazah mezőgazdaság terményeit: az összes gabonaexport 47%-át ők veszik meg, de a nagy üzletfelek között van Irán (33%) és Üzbegisztán (13%) is. Az idei szezon tehát így is nagy előrelépés a kazahoknak az árpa szempontjából, és ebben ugyancsak Kína a domináns piac: a szeptemberi kiszállítások majdnem 90%-a irányult oda. Bár Kazahsztán árpatermelése most jelentősen, 23%-kal csökkent – szemben például a még mindig gyenge, de erősödő napraforgóval –, így is nagy előállítók 2,5 millió tonnával.

árpa szántóföldi tábla
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Fanyalognak az orosz gazdák

Közben elégedetlenek az orosz gazdaságok: a JSC Rusagrotrans szakértői becslése szerint novemberben 4,65 millió tonnáról 4,35 millió tonnára csökkentették az Oroszországból induló búzaexportot – írja az Interfax. Az orosz gabonakivitel most 1,8 millió tonna, ami negyedével kevesebb, mint októberben, ráadásul tavaly ilyenkor már majdnem 4,8 millió tonnánál tartottak. A visszaesés oka az, hogy az esőzések miatt romlik a kikötői logisztika hatékonysága, továbbá az orosz exportőrök vonakodnak a búza értékesítésétől a kínált dömpingárak mellett. Az orosz búza már így is alacsonyabb áron kel el, mint az amerikai és a francia (mintegy 250 dollár/FOB), hiába emelkedtek a múlt héten 226-ról 230 dollárra.