fbpx

Nekünk már bizonyított: CAFFINI

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 07.

Mikor és miért választotta a Caffini permetezőt, s mi volt döntésének alapja?

2013-ban vásároltuk a SZEGÁNA Kft-től a Caffini Small permetezőnket. Több gépről kértünk információt és árajánlatot, de végül a Caffini Small megvásárlása mellett döntöttünk, elsősorban az egyszerűsége és nagyon jó ár-érték aránya miatt. Döntésünk helyesnek bizonyult, minden szempontból meg vagyunk elégedve a márkával.

Milyen felszereltségű gépet vásároltak?

Egy 2200 literes Caffini Small permetezőt vásároltunk, 18 méteres munkaszélességű hidraulikus szórókerettel, függőleges csukással. A szivattyú teljesítménye 170 liter/perc. Az alapfelszereltségen kívül a gép elektromos szelepcsomaggal és szabályzó számítógéppel rendelkezik, amely biztosítja a sebességfüggetlen vegyszer kijuttatást. Ezen kívül nagy hajlásszögű kardán, Premixer vegyszerbekeverő flakonmosóval, valamint Oleomatic 3 elektrohidraulikus útváltó van a gépen, mellyel egyetlen szeleppárról vezérelhető a keretmozgatás. Trijet fúvókatartókkal szerelt a gép, melyhez mi választottuk a számunkra megfelelő Teejet fúvókákat.

Mik az üzemeltetési tapasztalatai?

2013-ban vásároltuk a gépet, tehát eddig egy év tapasztalatáról tudok beszámolni. A növekvő vegyszerárak miatt feltétlenül szükségessé vált a precíz vegyszerkijuttatás, ezért is volt szükség a régi permetezőnket lecserélni. A Caffini eddig maradéktalanul teljesíti az elvárásokat, a precizitása megkérdőjelezhetetlen. A számítógépes vezérlésnek köszönhetően a változó munkasebesség ellenére azonos a kijuttatott permetlé mennyiség. A keret stabil, nagyobb munkasebességnél is stabilan működik. A három különböző kialakítású szórófej garnitúra biztosítja a nagyobb variálási lehetőségeket. A tapasztalataim összességében jók a permetezővel kapcsolatban. A gép kezelhetősége egyszerű, megfelelő karbantartás mellett hosszú ideig lehet használni.

Milyen a kapcsolata a forgalmazóval?

A forgalmazó SZEGÁNA Kft-vel a kapcsolatunk jónak, korrektnek mondanám. Mind a területi képviselőjük, mind a szervizeseik munkájával meg vagyunk elégedve. A szervizesekkel csak a permetező gép beüzemelésekor találkoztam személyesen, de azóta is készségesen állnak rendelkezésemre bármilyen kérdéssel fordulok hozzájuk telefonon. Eddig a permetezőn kívül még nem vásároltunk a cégtől, de most egy Dal-Bo simítóval szerelt Cambridge henger vásárlásában gondolkodunk.

Kinek ajánlaná a Caffini permetezőket?

Akik megbízható és ár-érték arányban jó permetező gépet akarnak vásárolni, annak mindenképp ajánlom a Caffini-t. Egyszerű a használata, a kisebb tapasztalattal rendelkező gazdák is gyorsan megtanulhatják a kezelését. Hasonló birtokmérettel rendelkező gazdálkodók számára biztosan ideális választás. Amennyiben lecserélem ezt a permetezőt, a következő is Caffini lesz.

Caffini Starter – Szabó Imre, Rákóczifalva:

A gazdaság:

A vállalkozásunk az 1990 évben kezdett kialakulni, eleinte szinte csak bérmunkával foglalkoztunk, kezdetleges technikával elég nagy területet műveltünk, nagyon lassan korszerűsítettük a gépparkunkat ezzel egy időben növekedett a bérelt területek nagysága. Jelenleg 406 ha-on gazdálkodunk, ami még kiegészül némi bérmunkával, alkalomszerűen.

Mikor és miért választotta a Caffini permetezőt, s mi volt döntésének alapja?

Időközben rájöttünk, a permetezési munkálatoknál csak precízen, időben, és rövid idő alatt nagy területet kell lepermetezni. A környezetvédelmi szigorú követelményeknek is meg kell felelni, nem beszélve a magas vegyszer árakról. Ezért 2013-ban eldöntöttük, lecseréljük az idős permetezőnket. A választásnál figyelembe vettük a piaci árakat, minőséget és nem utolsó sorban azt is, hogy nem egy-két évre tervezünk. A CAFFINI permetező stabil futóműve, erős vegyszertartálya és stabil szóró kerete hamar elnyerte tetszésünket.

Milyen felszereltségű gépet vásároltak?

Egy 2800 literes, erős polietilén tartállyal szerelt Caffini Starter permetezőt vásároltunk, 18 méteres munkaszélességű hidraulikus kerettel. Egyetlen szeleppárról vezérelhetők a hidraulikus funkciók – nyitás-zárás, keretemelés, keretdöntés. A lengéscsillapítás nitrogén tartállyal történik. Az alapfelszereltségen kívül az elektromos szelepcsomaghoz egy Müller számítógép is csatlakozik, amely biztosítja a sebességfüggetlen vegyszer kijuttatást. Ezen kívül egy automata tartálytisztító rendszer volt még az opcionális tétel, két 360°-ban forgó fúvókával.

Üzemeltetési tapasztalatai?

A választás során döntő szerepet játszott az a tényező, hogy bármilyen haladási sebességgel haladhatunk, (így figyelembe vehető a talaj egyenetlenség) a kiszórt mennyiség nem változik a számítógép vezérlésnek köszönhetően. Az előző permetezőinknél ez nem volt megoldott, bármenyire is megerősítettük a keretet, állandó problémát okozott a nem függetlenített haladási sebesség, és a vegyszerből is több fogyott. A Caffini szórókerete minden körülmény és menetsebesség mellett stabil, nem kell erősítgetni. Egy éve használjuk a Caffini Starter permetezőt, de nem tudnék olyan funkcióját említeni, amivel nem lennék maradéktalanul elégedett.

Milyen a kapcsolata a forgalmazóval, kinek ajánlaná a gépet?

A forgalmazóval már a kezdetben kialakult a jó kontaktus, a gép üzemeltetését nagyon hamar elsajátítottuk, az üzemeltetés közben fellépő kérdéseket telefonon meg tudtuk beszélni, készséggel álltak a rendelkezésünkre. A széles termékpalettával rendelkező CAFFINI permetező családot szinte minden gazdatársamnak merem ajánlani.

Ádám Tamás