fbpx

Biogazdálkodás a Hortobágyon

Írta: Sándor Ildikó - 2019 augusztus 01.

A legendás tradicionális-organikus terveiről ismert Makovecz Imre tervezte azt a csárdát, ami Rózsa Péter birtokán fogadja a betérőket Balmazújváros határában. A Virágoskút Kertészet 80 hektáros saját területén és 600 hektár bérleményén a kaszálók mellett egy biokertészet is megfér. Ám fóliasátrak, az üvegház és az impozáns csárda mellett van itt sajtüzem, vágóhíd, érlelő, füstölő, de még pálinkafőző is. A betérő vendégek így a pálinka vagy a fröccs mellé házi sajtkülönlegességeket, kolbászt, sonkát kóstolhatnak, szamártejet, bivalytejet vagy joghurtot fogyaszthatnak.

Míg Rózsa Péter csárdája a csempekályhával, a korsókkal, a subákkal, a nemezekkel a Hortobágy szellemiségét őrzi, a birtok –a biogazdálkodás nyomán – zöldségtermesztéssel, állattenyésztéssel és élelmiszer-előállítással foglalkozik. Van itt a Hortobágyhoz szervesen tartozó rackanyáj, 900 mangalica, szürke marhák, magyar tarkák, 200 vízi bivaly, 90 ló, 170 szamár, pávák és persze népes baromfiállomány is. A birtok egyediségét jellemző további számok: 150 féle alma-, és 50 féle körtefa, 1200 rózsatő, és megszámlálhatatlan paprika, paradicsom, padlizsán. Ettől már csak a vele járó feladat lehet több, a csárda falán lévő idézet is ezt igazolja: „Akinek van kenyere, annak sok a gondja, akinek nincs, annak csak egy.”

Augusztus 1-től 20-ig Ön is szavazzon kedvenc jelöltjére a Magyarország Legszebb Birtoka Facebook-oldalán!

CÍMKÉK birtokgazdaság