A járványvédelmi intézkedések miatt az éttermek és bárok nyitvatartása tavaly igen hektikusan alakult. Ennek következménye, hogy a borfogyasztás terén drasztikus visszaesés történt. Az olasz mezőgazdaság termékéből közel 150 millió liter bor maradt az értékesítési láncban. A fennmaradt készletből fertőtlenítőszert készítenének egy javaslat alapján.
A mezőgazdaság egy további leleményes megoldása, készleten maradt borból fertőtlenítő (Fotó: Coldiretti)
A Coldiretti mezőgazdasági szervezet felmérése
A koronavírus-járvány miatt 2020. évben 150 millió literrel több bor maradt az olasz bortermelők készletein, mint egy évvel korábban. A 2021. január 31-i felmérés szerint az olasz pincészetek 6,9 milliárd liter fogyasztásra kész borral rendelkeztek.
Tavaly az olasz borexport 2,2%-kal csökkent a 2019-eshez képest, ami 6,29 milliárd eurós bevételkiesést okozott az olasz pincészeteknek.
Támogatás az olasz szőlő- és bortermelőknek
A Coldiretti azonnali intézkedéseket vár az olasz kormánytól a borászatok helyzetének az enyhítése érdekében. Egyik ilyen megoldás lenne a felhalmozott többletkészletek (megközelítőleg 200 millió liter) lepárlása, ehhez 150 millió eurós támogatást igényelne a szervezet.
A lepárlással ugyanis 25 ezer liter alkoholt lehetne előállítani fertőtlenítő gél gyártásához, amivel ki lehetne váltani annak importját. Erre a szervezet franciaországi példát hozott fel a tájékoztatójában.
Itthon új bortörvénnyel, pályázatokkal támogatja a kormány az ágazatot, remélhetőleg nem lesz szükség az olaszországihoz hasonló intézkedésekre.
Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc