fbpx
221485

Magyarország Legszebb Birtoka – Vadas-Agro Kft.

Írta: Sándor Ildikó - 2021 augusztus 20.

Precíziós gazdálkodás kategóriában Magyarország Legszebb Birtokának egyik jelöltje a Vadas-Agro Kft.

 

Vadas-Agro Kft.

 

A fenntarthatóságot nemcsak a szemlélet és a precízió garantálja: Bács-Kiskun megyében, a Kalocsához közeli Öregcsertő-Csornapusztán található a Vadas-Agro Kft. telephelye, itt él és dolgozik a Vadas család. A 90-es évek elején 4 hektár bérelt földön kezdték a gazdálkodást, valódi családi gazdaságként. Lépésről lépésre nőtt a művelt területek nagysága, a gépek technikai színvonala, valamint az alkalmazott technológiák színvonala is. Ma már 700 hektárt művelnek, konvencionális szántóföldi növényeket, őszi búzát, kukoricát, repcét és napraforgót termelve, amit saját maguk dolgoznak fel, tisztítanak, szárítanak és tárolnak, egészen az értékesítésig.

A gazdaság lételeme a pontos és precíz munka; ez az alkalmazott technológián is látszik, hisz a telephelyen korszerű, automatizált egységekkel felszerelt, energiahatékony szemestermény-szárító és hűthető silótároló van; a jövedelem optimalizálása érdekében a földeken helyspecifikus gazdálkodást folytatnak, a talajaik megóvása érdekében a szármaradványt visszadolgozzák, illetve 15 éve forgatás nélküli talajművelést végeznek, hamarosan pedig gumihevederes traktor és kombájn érkezik a gazdaságukba.

 

Vadasné Velker Magdolna
Vadasné Velker Magdolna

 

A fenntarthatóságot nemcsak a szemlélet és a precízió garantálja, hanem a generációváltásban való gondolkodás is: nagyobbik lányuk most kezdte el a velük közös munkát a vállalkozásban.