fbpx
394196

Medve támadt a vaddisznóhajtóra

Írta: Barna Ferenc - 2022 február 04.

Egy 27 éves férfit ragadott el a medve Romániában, Énlaka és Etéd között vaddisznóhajtás közben – tudtuk meg a Székelyhon cikkéből.

Medve
Medve, a fotó csak illusztráció (Pixabay)

A vadászatra készülőket meglepte a medve

Peszente-tetőn vaddisznóhajtásra készültek a hétvégén, mikor az erdő szélén az egyik hajtóra medve támadt. Társainak sikerült kimenekíteni a férfit a vadállat karmai közül.

„A férfi mindkét lába megsérült, több harapott seb van rajta, a jobb karja törésgyanús, nagy fájdalmai vannak, de egyelőre stabil az állapota. A mentő a Székelyudvarhelyi Városi Kórházba szállította” – mondta a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezérigazgatója.

A területen illetékes Hubertus Vadásztársaság elnöke elmondta, hogy mindenkit meglepetésként ért a vadállat támadása, a megtámadott férfi tapasztalt hajtó volt, ismerte a vadászat során betartandó szabályokat.

Ilyenkor normális esetben a medvéknek téli álmot kellene aludniuk

Néha előfordul, hogy egy-egy egyed előmerészkedik, ha az évszakhoz képest melegebb az idő.

A vadászok – a hatályos rendelkezések alapján – kilövési engedélyt kértek, azonban félő, hogy mire megkapják a medve „visszafekszik”, így pedig nem tudják ártalmatlanítani.

A közelben mezőgazdasági tevékenység is folyik

A gazdaságban dolgozók elmondták, hogy a téli időszakban is gyakran látnak medvét a környéken. Legutóbb láttak egy megtermett példányt, többen feltételezik, ez az állat támadta meg a hajtót.

A telepen sok állat található, elsősorban villanypásztorral védik őket a ragadozókkal szemben.

Megvédi a bárányt a farkastól (Horizont Média)

Már többször felhívtuk az állattartók figyelmét, hogy hasonló esetekben nagy segítséget jelenthetnek az ősi, magyar kutyák, hiszem napjainkban is jól el tudják látni az őrző-védő feladataikat.

Forrás: Székelyhon

Összeállította: Barna Ferenc