fbpx

Kínos: rászóltak az angolokra az antibiotikum miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2022 február 18.

Gyengébb a szabályozás, mint az EU-ban, ezért ott még szabad például a rutinszerű és megelőző kezelés.

malacok

Ott még szabad, amit az EU okkal megtiltott

A Save our Antibiotics (SOA) csoport felszólította a brit kormányt, hogy érvényesítsenek az antibiotikumokra legalább olyan jó szabályokat, mint az Európai Unióban. A csoport szerint a január 28-án az EU-ban bevezetett új törvények azt jelentik, hogy az Egyesült Királyság szabályozása gyengébb az európainál. Az angol kormány korábban hasonló szabályok bevezetését ígérte.

A SOA szerint a briteknél még mindig legális antibiotikumokat rutinszerűen adni a haszonállatoknak, ami már illegális az EU-ban. A haszonállatok megelőző csoportos kezelése ugyancsak megengedett a szigetországban, míg az EU-ban tilos. Ugyanez a helyzet az antibiotikumos növekedésserkentők importjával – ami az angoloknál megengedett, az okkal tiltott az EU-ban. A tudósok szerint az antibiotikum-rezisztencia évente 1 millió ember halálát okozza világszerte.

Vannak eredmények, de…

Ugyanakkor vannak eredmények is. Az elmúlt 6 évben az antibiotikumok használata az Egyesült Királyság farmjain körülbelül felére csökkent, és ez alacsonyabb, mint sok EU-országban, különböző önkéntes kezdeményezések alapján. A Save our Antibiotics azonban azzal érvel, hogy jogi keret nélkül ez az önkéntes haladás ki van téve a piaci nyomásnak, és könnyen visszafordítható. A szervezet továbbá attól is tart, hogy Anglia kereskedelmi megállapodásokat köthet olyan országokkal (pl. az USA és Ausztrália), ahol alacsonyabbak az állatjóléti normák, továbbra is antibiotikumos növekedésserkentőket használnak, és jóval magasabb az állategységenkénti antibiotikum-felhasználásuk. Míg előbbi a fogyasztók egészségét, az olcsóbb import hús a brit gazdálkodókat fenyegeti.

Tiltsák meg!

A Save our Antibiotics főleg a sertéságazatért aggódik. Ott az antibiotikum-használat a fenntarthatónál és a szükségesnél jóval magasabb szinten stabilizálódott: a sertésiparban 2,5-szer nagyobb, mint Dániában vagy Hollandiában, és hatszor nagyobb, mint Svédországban. A SOA azt szeretné, hogy tiltsák meg az antibiotikumok használatát a rossz állattartás és a rossz higiénia ellensúlyozására. Ugyancsak tiltsák az antibiotikus növekedésserkentőkkel előállított állati élelmiszerek behozatalát, szüntessék meg a megelőző csoportos kezelésekkel és egyéb rutinszerű antibiotikum-használattal előállított állati élelmiszerek behozatalát.