A tavalyi egész évet tekintve, a legfontosabb nemzetközi élelmiszer-alapanyagok árváltozását követő mutató 14,3%-kal teljesítette túl a 2021-es év átlagát. Azonban a decemberben a 2022 második félév tendenciáját követve tovább süllyedt novemberhez képest.
A világpiaci élelmiszerárak mutatója tovább süllyedt decemberben
Az 1,9%-os csökkenéssel már a kilencedik egymást követő hónapot zárta negatívban – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.
A FAO élelmiszerár-index 1%-kal múlta alul a 2021. decemberi értékét. Azonban az egész évet tekintve, a legfontosabb nemzetközi élelmiszer-alapanyagok árváltozását követő mutató 14,3%-kal teljesítette túl a 2021-es év átlagát.
„Két erősen zaklatott év után örömteli a stabilitás az élelmiszer-alapanyagok piacon” – mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero. „Még korai lenne hátradőlni, ezért fontos, hogy a figyelmünket a globális éhezés csökkentésén tartsuk, mivel a globális élelmiszerárak még így is magasak, egyes alapvető élelmiszereknél kiugróan, a rizs is folyamatosan drágul, továbbá a jövőbeli készletek körül is akadnak bizonytalanságok.”
Leginkább a növényi olajok álltak az index zuhanása mögött
A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj nemzetközi jegyzése mind csökkent decemberben a nyomott globális importkereslet, a szezonálisan megemelkedett dél-amerikai szójatermelés és az alacsonyabb nyersolajár okán.
A növényi olajok 6,7%-os globális piaci árcsökkenésükkel az elmúlt közel két év legalacsonyabb szintjére jutottak.
A FAO gabonaár indexe 1,9%-kal csökkent november óta
A déli féltekén zajló betakarítási munkálatok növelték a búzakészleteket, így a kínálati oldalon a korábbinál nagyobb mennyiségek jelentek meg, ami az exportőröket versenyre késztette.
Brazília a globális kukoricapiacra helyezett nyomást a betakarított mennyiséggel, ezt még az argentin, szárazság miatti gyengébb eredmények sem tudták ellensúlyozni.
Mindemellett a rizs ára emelkedett az ázsiai erős kereslet és az exportőr országok valutájának dollárral szembeni leértékelődése miatt.
A húsfélék indexe 1,2%-kal zárt alacsonyabban decemberben
Az olcsóbb marha- és baromfihús ellensúlyozni tudta a sertés- és birkahús drágulását. A marhahús árára a gyenge kereslet hatott, míg a szárnyasoknál a bőséges tartalékok játszottak szerepet. A baromfihús piacát a madárinfluenza miatti kiesések sem rendítették meg.
A sertéshús árának emelkedése mögött a téli ünnepkörhöz kapcsolódó – főként európai – kereslet állt.
A tejtermékek 1,2%-kal drágultak novemberhez képest
Megtörve egy öthónapos csökkenő trendet ebben a kategóriában emelkedés volt tapasztalható. Ez a sajt drágulásának köszönhető, ugyanis a szűkülő piac dominált a nagy kereslet mellett.
A vaj és a tejpor ára csökkent, de nem olyan mértékben, hogy ellensúlyozni tudta volna a sajthoz kapcsolódó emelkedő trendet.
A cukor esetében 2,4%-os áremelkedést regisztráltak
Ezzel már a második egymást követő havi emelkedést produkálta az árucsoport, és az elmúlt hat hónap legmagasabb szintjét érte el.
A FAO szakértői főként a termésre negatívan ható indiai időjárási körülményeket és a thaiföldi és ausztrál betakarítási munkálatok csúszását határozták meg az áremelkedés okának.
Kitekintés az elmúlt év magas áraira
A FAO élelmiszerár-index 2022-ben jelentősen magasabb szinteken járt, mint az azt megelőző évben, ami – együtt a 2021-es csúcsokkal – komoly elakadásokat és élelmezésbiztonsági aggodalmakat okozott az alacsony jövedelmű és élelmiszerimportra szoruló országok körében.
A tavalyi év során a búza és kukorica ára rekordszinteket értek el. A növényi olaj árindex 2022-es éves átlaga szintén csúcsot döntött, miközben a tejtermékek és húsfélék mutatója 1990 óta nem látott magasságokban járt.
A jelentés teljes tartalma a FAO honlapján elérhető.
Forrás: FAO