fbpx
189786

Nagyhatalom vagyunk – az uniós torma közel felét mi adjuk

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 27.

Az előző szezonban több mint 10 ezer tonna torma termett idehaza, amely az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki; a kitűnő minőségű magyar torma keresett termék külföldön.

Torma
Az itthon termelt torma 80-90%-a exportra kerül

Folyamatosan van kínálat

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak. A legfrissebb adatok alapján az előző szezonban több mint 10 ezer tonna torma termett idehaza, kicsivel kevesebb, mint az előző években, de így is az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki. A tormatermelők is megszenvedtek az aszályos évvel, mint a mezőgazdaság többi szereplője.

A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai piac, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. A hazánkban termelt tormát 80-90%-ban exportáljuk, többek közt Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba, jellemzően friss, lédig formában.

A torma hazánkban őshonos növény

Főbb termesztőkörzetei korábban Hajdú-Bihar vármegyében, Kiskunfélegyháza, illetve Budapest környékén voltak, mára azonban szinte egyetlen termesztőkörzete maradt. A Hajdúsági Torma 2008 óta oltalom alatt álló eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak, köszönhetően a hajdúsági termőtájnak – ami az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el.

A homokos öntés, illetve lápos réti talajon az úgynevezett bakhátas termelési technológia teszi egyedivé a Hajdúságban termett tormát. Ezt, a tipikusan hazánkra jellemző ültetési technológiát csak ott lehet megvalósítani, ahol a klimatikus adottságok és a talajviszonyok egyaránt adottak.

Itt található a hazai termőterület 96 százaléka, ami több száz családnak biztosít megélhetést.

A termelők a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő. Fajták tekintetében olyan tájfajtákkal találkozhatunk, mint a „Debreceni édesnemesként” ismert populációból szelekciós nemesítéssel kialakított Bagaméri fajták (pl. Bagaméri magyar, Bagaméri 93/1, Bagaméri delikát), emellett jelentős területen ültetnek Danavit dán fajtát is.

A torma jellegzetesen csípős íze a mustárolajhoz hasonló

A tormát a jól ismert – és a húsvéti időszakban kiemelkedően keresett – reszelt változatán túl savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) ízesítőként is előszeretettel használják. A torma jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak; fogyasztáskor ezért szökik könny a szemünkbe, illetve az orrunkat is erősen ingerli.

A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma; baktérium- és vírusölő hatású.

A tormából a húsvéti ünnepi asztalra is bátran válasszuk a hazait – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Forrás: NAK/Sajtóközlemény