fbpx

Egyedülálló kezdeményezés a fenntartható gazdálkodásért

Írta: Agrárágazat-2023/11. lapszám cikke - 2023 november 09. -Hirdetés

A K&H bemutatta a hazai agráriumban egyedülálló K&H agrár CO2-kalkulátort, amellyel könnyedén kiszámítható egy gazdaság karbonlábnyoma. Ez a hiánypótló digitális eszköz kiváló példa arra, hogy egy pénzintézet is kézzelfogható tettekkel képes hozzájárulni a zöldgazdaságra való átállás folyamatához.

A K&H szerepe a fenntartható fejlődésben

A KBC Csoport tagjaként 2019-ben a K&H komoly vállalást tett a klímavédelem terén, ugyanis elsők között csatlakozott az ENSZ pénzügyi szervezeteket tömörítő CCCA (Collective Commitment To Climate Action) egyezményéhez. Ebben azt vállalta, hogy hitelezési portfolióját a Párizsi Egyezménnyel összhangban úgy alakítja át, hogy az tükrözze és finanszírozza az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, az éghajlatváltozással szemben ellenálló gazdaságot. A K&H célja, hogy 2030-ra a hitelezési portfoliójában az agrárüzletág üvegházhatású gáz kibocsátását 21%-kal csökkentse. Ennek érdekében a pénzintézet a tudását gyakorlatorienált módon kívánja átadni a partnerek számára – mondta Suba Levente, a K&H fenntarthatósági vezetője.

Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője

Jó úton haladunk, de akad még tennivaló

Az agrárcégek jelenlegi fenntarthatósági gyakorlatáról képet adó K&H fenntarthatósági index szerint az agrárszektor tájékozott az EU karbonkibocsátási elvárásaival kapcsolatban: a szereplők 90%-a hallott már a célkitűzésekről, 72%-uk pedig tisztában is van azok tartalmával. A saját cége karbonlábnyomát azonban a túlnyomó többség nem számszerűsíti.

diagram kördiagram mérés
Képek forrása: K&H

A fenntarthatóság ma már nemcsak szabályozói és fogyasztói elvárás, de a magas energiaköltségek miatt a hatékony működés kulcsa is. Ezért hívták életre a K&H agrár CO2 kalkulátort – mondta Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összesítése szerint hazánk CO2-kibocsátása 2021-ről 2022-re 7%-kal mérséklődött, az 1990-es bázisévhez képest pedig 37%-os a csökkenés. Ezzel elérhető távolságba került hazánk vállalása, mely szerint 2030-ra 40%-os csökkenést érünk el.

Az ágazatokat nézve az ipar 18%-kal, a mezőgazdaság pedig 12%-kal csökkentette környezetterhelését 2022-ben az előző évhez képest. Az irány jó, de vannak még hiányosságok. A K&H felmérése ugyanis arra is rámutat, hogy jelenleg még messze vagyunk attól, hogy az agrárágazat fenntartható módon működjön. Alig minden tizedik (11%) cégnek van írásos fenntarthatósági stratégiája, és egyelőre inkább eseti jelleggel foglalkoznak ezzel a témával (39%) – tette hozzá Demeter Zoltán.

Fókuszban a fenntartható növénytermesztés

A K&H Csoport és az Agrárközgazdasági Intézet együttműködésének eredményeként valósult meg az a kalkulátor, melynek elsődleges célja a szemléletváltás. Ha ugyanis a hazai termelők komoly piacokkal kívánnak versenyezni, akkor a jövőben kénytelenek lesznek foglalkozni a CO2-kibocsátással – hangsúlyozta előadásában dr. Goda Pál, az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatója. A hiánypótló közös kezdeményezést, a K&H agrár CO2-kalkulátort ezért is hozták létre. A kalkulátort az Agrárközgazdasági Intézet fejlesztette, amely hitelesített tudományos kritériumoknak megfelelő számításokat végez, így támogatva a vállalkozások tudatosságát és fenntartható gazdálkodását. Az adatok számszerűsítése abban is segíthet, hogy a cégek termékei megfeleljenek a kor és a vevők igényeinek, illetve az ESG-jelentésekhez szükséges saját és beszállítói adatszolgáltatási kötelezettségnek.

diagramm kalkulátor

A kalkulátornak nemcsak a klímavédelemben, fenntarthatóságban kiemelkedő a szerepe, hanem költséget is csökkenthetnek vele a gazdálkodók. És ez is mindinkább hangsúlyos kérdés, ugyanis a megnövekedett alapanyagköltségek hatására egyre fontosabb a tudatos inputanyag-felhasználás, ami a vállalkozások nyereségességét és fenntartható gazdálkodását egyaránt elősegíti.

A K&H agrár CO2 kalkulátor itt érhető el: https://www.kh.hu/vallalat/agrar-co2-kalkulator