fbpx

Vágóhídi tőkekoncentráció: kevesebb kézben nagyobb piac

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 28.

A mezőgazdaság legtöbb ágazatában erőteljesen a tőkekoncentráció, a piaci szereplők csökkenése felé halad a trend. Egyre kevesebb vállalkozás kezében összpontosul mind nagyobb tortaszelet akár a gépforgalmazást, akár a műtrágya-kereskedelmet, akár a vágóhidak működtetését vesszük.

10 vágóhídra megy az állatok 83%-a

Egy friss német kimutatás szerint például 2023-ban – miután több kisebb vágóhíd és húsfeldolgozó bezárt – a két legnagyobb vágóhíd, a Tönnies és a Westfleisch tovább növelte piaci részesedését a szűkülő összpiacon. Tavaly durván 44 millió sertést vágtak Németországban, ami 3,3 millióval kevesebb, mint 2022-ben, viszont 20 százalékkal nőtt a behozatal. Az ISN rangsora szerint a 10 legnagyobb sertésvágóhídon tavaly 6,2 százalékkal kevesebbet vágtak, mint az előző évben, ám a többi cégnél még nagyobb, majdnem 10 százalékos volt a visszaesés. A fejlesztési beruházások tőkenövekedés eredményeként a 10 legnagyobb cég már a vágások 82,5 százalékát bonyolítja, ami 0,5 százalékos növekedés 2022-höz képes.

sertés vágóhíd
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kristóf Imre

A legerősebb 10 és a legnagyobb 3

Hogy csak a legutóbbi hónapok híreiből válogassunk hasonló tényeket – nemrég megírtuk, hogy idehaza a műtrágya-kereskedelemben sokkal erőteljesebb a tőkekoncentráció, mint például a mezőgép-forgalmazásban. A műtrágyák piacán a 10 legnagyobb forgalmazó értékesítette a teljes műtrágyamennyiség 89 százalékát; a gépforgalmazásban a legerősebb 10 cég uralja a piac 70 százalékát.

Hasonló trendek érvényesülnek tehát a mezőgazdasági gépek kereskedelmében is. Tavaly a gazdáknak-gazdaságoknak eladott import és hazai gyártású mezőgazdasági gép- és eszközértékesítések 73 százalékát mindössze 10 forgalmazó bonyolította. Közülük a 3 legnagyobb gépkereskedő kezében összpontosult az összes magyarországi mezőgépeladás 57 százaléka. Ráadásul itt is évek óta növekvő trendről van szó: 2023-ban az első 10 cég és a 3 legnagyobb vállalkozás részesedése egyaránt 2-2 százalékponttal nőtt 2022-höz képest. Ezek a kiterjedt országos hálózattal rendelkező nagyforgalmazók az alkatrészek esetében ennél még nagyobb arányban vesznek részt a piaci igények kielégítésében – írja az AKI jelentése.