fbpx

Ötpontos kiáltvány az európai állattenyésztés érdekében

Írta: Kohout Zoltán - 2024 május 28.

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport egy 5 pontos cselekvési kiáltványt terjesztett elő a júniusi Európai Parlamenti választásokra.

Átfogó stratégiát sürgetnek

A kiáltványban elsősorban arra szólítják fel az Európai Bizottság, hogy dolgozzon ki egy átfogó európai stratégiát a fenntartható állattenyésztési értékláncra vonatkozóan, annak biztosítása érdekében, hogy a szükséges beruházások és támogatások teljes mértékben kiszámíthatók legyenek. Szorgalmazzák továbbá, hogy az európai intézményeken belül erősítsék meg a mezőgazdasági vezetést és tegyék általánosabbá a megvalósíthatósági komponenst tartalmazó hatástanulmányokat, annak érdekében, hogy jobban fel lehessen mérni az állattenyésztésben oly fontos kompromisszumos megoldások hatásait.

Az „European Livestock Voice”, azaz az „Európai Állattenyésztés Hangja” (ELV) elnevezésű csoport röviddel a 2019-es európai választások után kezdte meg munkáját Brüsszelben annak érdekében, hogy európai szinten növelje a tudatosságot az állattenyésztéssel kapcsolatos kérdésekben, továbbá, hogy felhívja a figyelmet az ágazat valós társadalmi, gazdasági és kulturális értékére, tudományos tényekre alapozott tájékoztatással a közvélemény felé. A cél csökkenteni a gazdálkodói oldal és a brüsszeli intézmények közötti szemlélet- és tudatosságbeli szakadékot. A NAK által is közzétett 5 pontos cselekvési kiáltvány felszólítja fel az Európai Bizottság, hogy dolgozzon ki egy átfogó európai stratégiát a fenntartható állattenyésztési értékláncra vonatkozóan, annak biztosítása érdekében, hogy a szükséges beruházások és támogatások teljes mértékben kiszámíthatók legyenek. E tekintetben az Eurostat által bemutatott legfrissebb statisztikák, amelyek különösen a kecske- és juhállomány létszámok jelentős csökkenését mutatják, mindannyiunk számára aggodalomra adnak okot.

juh legeltetés

Az ELV 5 pontos cselekvési kiáltványa az alábbi pontokat tartalmazza:

– erőteljesebb képviseletet kell biztosítani a mezőgazdaságnak az uniós politikában;

– fenntartható agrár-élelmiszeriparra, mezőgazdasági termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó uniós stratégiát kell kidolgozni;

– a jövőre vonatkozó javaslatok hatásait teljes körűen ki kell értékelni;

– átfogó jelentést várnak, amely elemzi a Zöld Megállapodás az agrár-élelmiszeripari ágazat szempontjából releváns kezdeményezéseinek (pl. Termelőtől a fogyasztóig (F2F), Biológiai sokféleség és a Vegyi anyagokkal kapcsolatos fenntarthatósági stratégiák) hatásait, valamint az egyes stratégiák összhangját és koherenciáját;

– illetve újból meg kell teremteni a városi és vidéki Európa összekapcsolását.

Az ELV 5 pontos cselekvési kiáltványa angol nyelven itt érhető el.