fbpx

Adatokkal segíthetjük az agrárdigitalizációs felmérést

Írta: Agrárágazat-2024/8. lapszám cikke - 2024 augusztus 17.

Anonim, csak szakmai részletekre kiterjedő adatokat kérnek egy készülő tanulmány érdekében, amelynek célja feltérképezni, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja.

Jó döntéshez adat, információ kell

A szigorú európai uniós adatvédelmi előírások messzemenő betartásával, pusztán szakmai adatok révén Lukács-Veres Zsolt növényvédelmi- és iparidrón-pilóta, az SZTE agrár- és üzleti digitalizáció szak levelezős hallgatója munkatársaival az Európai Bizottság (EB) megbízásából tanulmányt készít, hogy jobban megértsük a digitalizáció jelenlegi helyzetét az EU mezőgazdaságában.

Az EB Közös Kutatóközpontja indította el a tanulmányt, hogy hozzájáruljon az EU mezőgazdaságának digitalizálása jelenlegi helyzetének jobb megértéséhez. Ezek az információk segítik a célok meghatározását és az uniós célkitűzések megvalósítása felé tett előrehaladás mérését, összhangban az Európai zöld megállapodással és a digitális korra felkészült Európával.

Precízió, digitális technók, döntéstámogatás

A felmérés célcsoportja a mezőgazdasági termelők, akiket arra kérünk, hogy válaszoljanak egy kérdéssorra, és osszák meg véleményüket a gazdaságaikban bevezetett digitális technológiákkal kapcsolatban. A felmérés eredményei hozzájárulnak a digitális technológia helyzetének értékeléséhez az EU mezőgazdaságában. A felmérés olyan digitális technológiákra terjed ki, mint a precíziós gazdálkodás, a valós idejű alkalmazások, a földi és légi drónok, az árakra vonatkozó eszközök, az érzékelők, a mesterséges intelligencia, a blokklánc, a műholdképek, a nagyméretű adatok és elemzések, a mezőgazdasági döntéstámogató rendszerek – olvasható a hallgató felhívásában.

A kérdőív kitöltése 45 percet vesz igénybe, de személyes vagy esetenként telefonos kontaktust igényel, az Európai Bizottság adatvédelmi előírások szigorú betartása mellett. A kapott válaszok statisztikai jellegűek, csak kutatási célokra és szakpolitikai döntések megalapozásához használják fel azokat. A kérdőíves felméréshez a talajszelveny.hu internetes címen lehet jelentkezni.

Nagy szerepet játszanak

Lapunk nemrég (Agrárágazat; 2024/1. lapszám) átfogóan foglalkozott a témával. Szakértőnk szerint a mezőgazdaság digitalizációja növelheti a termelékenységet és a gazdálkodás jövedelmezőségét. Az egyre szigorodó előírások betartásában, a csökkentett növényvédőszer- és műtrágyahasználat kivitelezésében nagy szerepet fognak játszani az intelligens rendszerek.

A mezőgazdasági gépgyártók eddig is rengeteg megoldást fejlesztettek ki, a kutatás-fejlesztés folyamatos. A szériagyártású, közhasználatú megoldásoktól kezdve a legújabb kísérleti stádiumig jutott eszközökig bezárólag széles a spektrum.

A gazdálkodók részéről a leggyakrabban a megtérülés idejével kapcsolatban merül fel kérdés. Az, hogy kinek mire lenne pontosan szüksége, és mekkora üzemmérettől kezdve térül meg az adott beruházás, számtalan tényezőtől függ.

Kohout Zoltán

(forrás: talajszelveny.hu)