fbpx

Falatnyi egészség: mikrozöldségeket termeszt két jó barát

Írta: Kristóf Imre - 2024 augusztus 25.

Egy kis állványon kezdték a kicsiny növények termesztését, ma már 30 étterembe szállítják a terményeiket. 30-féle vitamindús, ehető mikrozöldséget termeszt Soltvadkerten két jó barát. Az éttermek meghódítása után webshopot terveznek, ahol otthoni termesztésre alkalmas ültetőszetteket is kínálnak majd a közeljövőben.

Kis növénykék, nem csírák

 – A csírákkal ellentétben ezek mikrozöldek. A fő különbség az, hogy ezek a kis növénykék talajban növekednek, nem pedig talaj nélkül, mint a csírák – avat be a mikrozöldek termesztésének titkaiba Farkas Zoltán. Üzlettársával és barátjával Opauszki Péterrel egy kis helyiségben állványokon termesztenek több mint 30-féle mikronövényt. A sokféle ismert zöldségen kívül virágok és növendék fácska is szerepel a palettájukon.

Farkas Zoltán és Opauszki Péter őstermelő
Farkas Zoltán és Opauszki Péter őstermelő

Akár 50-szer több vitamin van benne

Ez a növény, a brokkoli, 10 nap alatt megérett a szüretelésre. Az egyik legegészségesebb mikrozöldségünk, ebben az állapotában akár 50-szer annyi vitamintartalma van, mint a kifejlett növénynek. Ráadásul ezek a növények teljesen vegyszermentesek, natúr kókuszrostban növekednek, és szüret után azonnal fogyaszthatóak – mutatja a kis tálcás növényeket Zoltán.

Mikrozöldek egymás felett
Mikrozöldek egymás felett

Ahány növény, annyi markáns íz

Kóstolóra invitál Opauszki Péter, a másik termelő. Ollóval csipked le néhány növénykét. A brokkoli után az impozáns látványt nyújtó vérsóskát, sarkantyúkavirágot és kínai túnafát is megízleljük. Ez utóbbi íze talán a leveskockához hasonlítható legjobban, de mindegyik növény nagyon finom. Keresik is a növényeiket, hetente többször is szállítanak belőlük. – Nagyon büszkék vagyunk, hogy Csongrád és Bács-Kiskun vármegyében három Michelin-ajánlású étterem van, és mind a háromnak mi szállítunk. De még vagy 30 étterembe szállítunk különböző mikrozöldeket. Újabbnál újabb fajtákat tesztelünk, keressük a különleges ízvilágú növényeket. Szeretnénk Budapestet is meghódítani, és a webshopon otthoni termesztésre alkalmas ültetőszetteket is kínálni majd a közeljövőben – sorolta a terveiket Opauszki Péter.

Képek és Videó: Horizont Média/ Kristóf Imre