fbpx

Más utakon járunk, mint a nagy átlag

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 01.

Állattenyésztő birtok kategória – Hérkány Kft.

Tamás Ferenc
Tamás Ferenc

Az egykori lecsapolt Duna-ártéren gazdálkodik Tamás Ferenc és édesanyja. A kalocsai Sárköz legmélyebb pontja Öregcsertő, ahol a rendszerváltás idején az akkori agráregyetemista úgy gondolta, hogy inkább félreteszi a tankönyvet, és kihasználva a hirtelen jött lehetőséget, és tejelőszarvasmarha-tartásba vág szüleivel. Az ötlet a családtól sem volt idegen, „Fecó” már gyermekkorában kivette részét a ház körüli munkából, felmenőinek pedig mindig volt földjük, és az állatok tartása is hozzátartozott életmódjukhoz. A hajdani Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen helyezett diákból így lett hirtelen marhatenyésztő, a családból pedig családi gazdálkodás. Az idők közben változtak, a szinte ártéri legeltetéses gazdálkodásukból lassan sivatagos terület és küzdelmes takarmány-előállítás lett, a 3700 fős falujukban már alig 700-an élnek, munkaerőt már keresve sem találni, így maradt a villanypásztor, a család kétkezi munkája mellett a szinte teljes géppark és pár indiai vendégmunkás. Ami nem változott: vállalkozásukban a minőségi tejtermelés, az állatszeretet és az ezeket is bizonyító elismerések, így például 2023-ban az Alföldi Állattenyésztési Napokról hazahozott Legszebb magyartarka tenyészállat tenyésztője különdíjat, 2024-ben pedig a Magyar tarka kettőshasznú vemhes üsző kategória I. helyezését hozták el.

szarvasmarha

A Tamás család eközben fokozatosan növelte saját és bérelt földterületeit, ma már 575 hektáron gazdálkodnak, sajátosan, elaprózott lehetőségekkel, 65 táblában. Árpát, búzát, kukoricát, silókukoricát, a vadveszélyes földterületeken pedig silócirkot termesztenek takarmánynak, de emellett olajosmagvúak, napraforgó és repce is szerepel a vetésváltásukban. Az állatállomány is kinőtte magát időközben, jelenleg 300 holstein-fríz és 150 magyar tarka van az istállókban, valamint a környékbeli legelőkön, amelyből 180 fejős tehén.

Édesapja halála óta ketten dolgoznak édesanyjával, mintegy tíz alkalmazottal, azonban nem tervezik tovább növelni az állatlétszámot; erre az állományra biztosítottak a tartási körülményeik, az energiájuk és jövőképük. Viszont sajtkészítéssel szívesen bővítenék vállalkozásukat, a még mindig aktív édesanya ebben tudná fiát és a vállalkozásukat újabb hozzáadott értékben segíteni.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/