fbpx

Csak azt vegyük el a Földtől, amit feltétlenül el kell

Írta: Sándor Ildikó - 2024 szeptember 03.

Családi gazdaság kategória – Apis-Farm

Hertlik Máté és Zita
Hertlik Máté és Zita

Egy hirtelen ötletnek tűnt, mikor a fiatal fogtechnikus házaspár otthagyja szakmáját, választott hazáját, és hazajött falura, a szülői birtokra, valami egész másba, valami „földibe” kezdeni. Hertlik Máté és felesége, Zita így talált vissza Piliscsévre, így lettek majdnem méhészek, és így kezdtek bele abba, amit valójában otthon már korábban is láttak kicsiben: a kecsketenyésztésbe.

Nyolc éve fogtak a kecsketenyésztésbe, majd az alapanyag-feldolgozásba, azaz a sajtkészítésbe. Ma már 40 anyakecskével és szaporulatukkal dolgoznak, van egy kicsi üzemük a farmon, ahol a géppel lefejt tejből tejterméket, főleg sajtot készítenek. A tej fejése géppel történik, az évi 25 ezer liter tejet pedig tejhűtő tartályban tárolják felhasználásig, majd pasztőrkádban hőkezelik.

Zita egy tanfolyamon megtanulta a sajtkészítés alapjait, de azóta is kurzusokra jár, versenyeken bíráltatja a különleges sajtjait, az „amíg élünk, tanulnunk kell” elve alapján külföldi sajtmesterek véleményét is kikérve folyamatosan képzi magát. Farmjukon alakult meg az Alpesi Kecske Fajtaklub, ahova Erdélyből, Szerbiából és Magyarországról is több törzstenyésztő érkezik, egymástól tanulni, és a fajtát népszerűsíteni. Pici boltjukban értékesítenek is, de vasárnaponként a nyilvánosság előtt megnyitva a farmot kézműves vásárokat tartanak, ahol a környékbeli kistermelők is kínálni tudják portékájukat, a házi mézet, lekvárt vagy épp kenyeret.

Törekednek a tejtermelés maximalizálására, hogy kisebb egyedszámmal érjenek el egy magasabb tejhozamot, a jelenlegi létszámot mégsem szeretnék növelni: ez a sajtkészítéshez is elegendő Zitának, a szaporulat tartása és értékesítése, a fajtatenyésztés, valamint a takarmány-előállítás pedig Máténak is éppen elég feladatot ad. A kecskék mellett ráadásul van pár tehén, birka, néhány üsző, csak a házi vágások kedvéért, „csak az ízéért”. Nem bővíteni szeretnének, fiatal koruk ellenére sokkal komolyabb életfilozófiával rendelkeznek. Céljuk a farmmal valami maradandót alkotni, ami akkor is megmarad, ha ők már nem lesznek. A farm lehetőséget ad arra, hogy ötleteiket kipróbálhassák, szabadságot ad nekik, hogy azok lehetnek, akik lenni szeretnének; legfőképpen boldog emberek.

Elindult az MLB közönségszavazása. A következő linken Ön is leadhatja szavazatát:
https://agrotrend.hu/magyarorszag-legszebb-birtoka-kozonsegszavazas/