Szőlészet – borászat kategória MLB

Írta: Agrárágazat-2020/08. lapszám cikke - 2020 augusztus 19.

Tornai Pincészet

Somló: a szenvedélyes borok ezerarcú tája

A bazaltkalapos tanúhegy szőlőültetvényei a hazai termesztésnek még 1%-át sem adják, a somlói bor mégis fogalommá vált. Főképp különleges beltartalmi értékei miatt, amit az egyedi, vulkanikus terroir és az őshonos fajták összjátéka teremt meg a legkorszerűbb borkészítési eljárások segítségével. A tradicionális borászok sokszor kételkedve fogadták a Tornai család újításait a hegyen. Az első kordonos szőlőt, a reduktív erjesztést vagy a vertikális feldolgozás horizontális technológiáját – ez utóbbit tavaly fejlesztették ki. Ők hozták létre az első juhfark törzsültetvényt, támogatják fajta elterjedését, és már ötödik alkalommal rendezik meg a Somlói Juhfark Ünnepét. A Tornai Pincészet sorra bizonyít, borai pedig viszik a somlai jó hírét.

A környezettudatosság egész működésüket meghatározza: energiaigényük jelentős részét napelemek biztosítják, a növényvédelemhez és az öntözésre használt vizet a pincészet 700 m2-es tetőfelületéről összegyűjtött csapadékvízzel biztosítják, gyűjtik a szőlővenyigét, amit aztán energiatermelésre használnak, és még a keletkező hamut is visszajuttatják a talajba. Az innovatív borászatban jól megférnek egymás mellett a modernitás és a hagyományok: a pirosba öltöztetett, hűthető acéltartályok, a korszerű labor és a Somló történetét és hagyományait bemutató múzeum.

 

Bodri Pincészet

Brand épült a szekszárdi dűlők között

Szekszárd déli határában, a festői szépségű Faluhely-dűlőben fekszik a Bodri Birtok. Ez több, mint borászat: egy borturisztikai komplexum, rendezvénycentrummal, étteremmel, látványkonyhával, wellnessel, 80 vendégnek szálláslehetőséggel.

A Bodri-borok a közel 170 hektáros ültetvényből és a hozzá kapcsolódó integrált területekről bekerülő szőlőből készülnek. A terület kiváló fajtája többek között a merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, malbec, sauvignon blanc, chardonnay, olaszrizling és még sorolhatnánk. Az eredmény pedig 600 ezer palack bor évente. Dr. Bodri István 21 évnyi munkája nemcsak a teraszos szőlőültetvényeken, az itt érlelődő borokon látszik, itt áll Közép-Európa legnagyobb, újonnan épített, a löszhegybe süllyesztett 12 kupolás pincéje, amely Heimann Ferenc tervei alapján félmillió rusztikus téglából épült. A 80 éves kadarkaültetvény, a közel 20 éves, 300 m2-es érlelő, a monumentális pincerendszer, a már 24 ezer literes tárolókapacitás mellett jól megfér a közelmúltban épült, korszerű, 1.400 m2-es rozéüzem is. Mindez szinte láthatatlanul, a szekszárdi tájba illeszkedve.

Ez valóban több, mint borászat: a Bodri névhez fűződő, szekszárdi Optimus brandhez nemcsak jó borok, hanem már pálinka, csokoládé, szőlőmagolaj, sör és Costa Ricán termelt kávé is csatlakozott.

 

Vesztergombi Pincészet

Ahol a lélek szövetére hímeznek a boldogság fonalával

Ahol a „hegy” a síkkal összeér, és ahol a Duna és a Sió vize a „hegy” lábát mossa, ott található a Szekszárdi borvidék, amelynek a legmagasabb pontján, a Kerék-hegyen van a Vesztergombi Pincészet egyik legfontosabb ültetvénye. Itt mindig mozog a levegő, és órákkal tovább süt a nap, mint a környező völgyekben található ültetvényekben – ezzel borai egyik titkát el is árulta Vesztergombi Csaba. Az 1700-as évek elejéről származó címerük alapján a Vesztergombi család igen régóta művel szőlőt, és készít belőle bort, így tette ezt Szekszárd első hegybírójaként Vesztergombi György, az 1993-ban az év borászának megválasztott Vesztergombi Ferenc, és most a legfiatalabb generáció képviselőjeként, már a Magyar Borakadémia tagjaként Vesztergombi Csaba is. De nemcsak a generáció, hanem az ültetvényváltás is folyamatban van a Kerékhegyen, Porkolábvölgyben, Szarvastetőn és Bodzásban található szőlőkben: a régi nagyüzemi ültetvények lassan lecserélődnek korszerű, fajtatiszta, hektáronként 4-5000 tőkét számláló területekre, kivéve az unikális, kb. 110 éves kadarka, az amíg él, megmarad.

Több nagyobb völgy és ezek kisebb nagyobb mellékvölgyei adják a vidék a hangulatát, és a vörösbortermő vidék borainak zamatát. A Vesztergombi család közel 30 hektáros szőlőültetvényéből évjárattól függően 100-150 ezer palack bor kerül a 2004-ben épült kupolás pincébe, majd a fogyasztók asztalára.

Várják az Ön szavazatát is az idei közönségdíjasra! A linkre kattintva megnézheti a jelölteket és voksolhat is kedvencére: KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

Sándor Ildikó