fbpx

Növekedésszabályozás, hatékony védelem a kiváló repcehozamért

Írta: Sajtóközlemény - 2024 szeptember 26.

Az elmúlt évek egyre melegebb őszi és téli időjárásának hatására egyfajta változás figyelhető meg az őszi vetésű növények fejlődésében, mely kihívás elé állítja a magyarországi repcetermesztőket. Ahhoz, hogy a gazdálkodók a repcetermelésből a maximumot hozzák ki, olyan hatékony regulátor- és gombaölő hatású szerekre van szükségük, amelyek markánsan szabályozzák a növény növekedését, ezzel segítik a kórokozók elleni hatékony védelmet.

A túlzott őszi fejlődés elkerüléséért

Magyarországon az utóbbi évek egyre melegedő téli időjárásának hatására jelentősen csökkent a tartós, erős fagyok valószínűsége. Ezzel párhuzamosan az őszi melegebb időszakok hossza tovább tart, és gyakran társul szárazsággal. Ha nincs is forróság ősszel, a hőmérséklet bőven elegendő a növények fejlődéséhez. Ez legtöbb esetben oda vezet, hogy az elvetett repce ősszel túlságosan nagy lombozatot nevel, ami feleslegesen fogyasztja például a talaj víz- és tápanyag-tartalékait. Borítékolható, hogy ez a nagy zöld tömeg el fog pusztulni a tél folyamán, és a repce tavaszi újra hajtása során, amikor a leginkább szükség lenne rá, kevesebb tápanyag fog rendelkezésére állni.

A túlzott fejlődés elkerülése érdekében célszerű növekedésszabályozó készítményt használni, ami lelassítja a növény növekedésének ütemét, csökkenti a mértékét. Fontos, hogy a regulátor szer időben legyen kijuttatva, amikor az intenzív növekedés még nem kezdődött el. Ez a repcénél optimálisan a 4-8 leveles állapotot jelenti.

repce ősszel

Növényvédelem az egyöntetű, erős állományért

A növekedésszabályozás mellett az is nagyon fontos, hogy a gazdálkodók ezzel egy időben gondoskodjanak a kórokozók elleni védelemről is, hogy a növénybetegségek ne gátolják a termésképzést. Magyarországon az egyik legismertebb és legelterjedtebb betegség a repce fómás levélfoltossága, amely már ősszel megfertőzi a kultúrnövényt. Ha a védekezést nem végzik el időben, akkor a tavasz folyamán már szárrákként jelenik meg és jelentős terméskiesést okozhat a gazdálkodóknak.

Mivel a repcében a fóma elleni védekezést az állomány 4-8 leveles állapotában ajánlott elvégezni, ezért érdemes olyan gombaölő szert választani, amely egyúttal rendelkezik az elvárt regulátorhatással is, így mindkét cél egy lépésben elérhető. A Corteva Agriscience globális mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat portfóliójában megtalálható Metkon™ 60 gombaölő szer metkonazol hatóanyagot tartalmaz, amely látványos növekedésszabályozó hatást eredményez. Hatására a levelek kisebbek lesznek, jól láthatóan alacsonyabb növényállomány megy a télbe, és egyöntetűbb, erősebb állomány fog újra indulni tavasszal. Mindemellett a Metkon™ 60 nagy hatóanyag-tartalma miatt rendkívül hatékony a repce gombabetegségei ellen is. A Corteva 2024-es Komárom-Esztergom vármegyében, Ászáron elvégzett belső kísérleteiben a Metkon™ 60 gombaölő szer őszi és tavaszi kezelésének hatására közel mintegy 400 kg/ha terméstöbblet jelentkezett a kezeletlen állományhoz képest.

Elégedettek vele a gazdaságban

A Metkon™ 60 gombaölő szer hatékonyságáról Berkes István, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó Matyó Agrártermelő Zrt. növényvédelmi szakmérnöke így nyilatkozott: „5000 hektáron gazdálkodunk, melyből 1500 hektáron termesztünk repcét. A Metkon™ gombaölő szert 2022 óta használjuk a repce teljes területén és elégedettséggel tölt el a termék regulátorhatása, hiszen a fejlettebb növények növekedésének ütemét is visszafogta. A kezelés után áttelelt a repce és egészségesen indult a kelés tavasszal. A termék másik nagy előnye, hogy egyszerűen használható és rugalmas a kijuttatása, ezért az idei évben is a Metkon™-t fogjuk alkalmazni.”

A Metkon™ gombaölő szerrel kapcsolatban a gazdálkodók még több információt olvashatnak a Corteva weboldalán. A termék elérhetőségével kapcsolatban pedig a vállalat területi képviselőinél és szaktanácsadóinál érdeklődhetnek, akiknek az elérhetőségét itt találják.

Bálint Sándor, a Corteva Agriscience magyarországi termékmenedzsere