fbpx

Az új kenyér-recept rossz hír az európai búzaexportőröknek

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 09.

Az egyiptomi kormány azt tervezi, hogy a búzaimport csökkentése érdekében kevesebb búzát használ fel a kenyérsütéshez, a többit kukoricával vagy cirokkal helyettesíti. A pékek nem nagyon mosolyognak…

Ha megvalósul az észak-afrikai arab állam terve, akkor jövő tavasztól új receptúrát vezettetnek be a kenyérsütésben. Várhatóan áprilisától a kukoricalisztet 1:4 arányban keverik búzaliszttel, vagyis negyedével kevesebb búza kerül a legalapvetőbb élelmiszer nyersanyagába. Noha nincsenek nagyságrendi különbségek a búza és a kukorica tőzsdei ára között – lásd az Agrárközgazdasági Intézet friss jelentését az idei és jövő évi jegyzésekről –, a tervezett intézkedéssel körülbelül 1 millió tonna étkezési búzát takarítanak meg a sütőiparban. A kukoricaliszt bevezetése sütőipari alapanyagként jelentős mennyiségű keményvalutát spórolna az egyiptomi költségvetésnek (Egyiptomban állami támogatású kenyérprogram van érvényben, bár egyes hírek szerint tervezik a kivezetését). Emellett a búzaimport csökkentése továbbá erősítené a hazai termesztésű gabonafélék piaci-jövedelmi pozícióját.

Ugyanakkor a szakma, vagyis a pékek nem nagyon rajonganak az ötletért. A pékek és lisztmolnárok érdekvédelmisei szerint a kenyér minősége romlik a kukoricaliszt hozzáadásával. A kormány szerint ugyanakkor a támogatott kenyérprogram komoly megterhelést jelent az ország költségvetésében egy olyan időszakban, amikor növekvő külföldi adóssággal, devizahiánnyal és folyamatosan emelkedő inflációval küzd.

Mindez az európai búzaexportőröket is negatívan érinti, hiszen a francia, az ukrán és más beszállítók érdekeltek (voltak?) az egyiptomi vásárlásokban. Az ország nemrég egyébként már lassított: az idei, 4 millió importtervből egyelőre csak kis mennyiséget hívott le.