fbpx

40%-os drágulásnál vajon kifullad a kukorica áremelkedése?

Írta: Kohout Zoltán - 2024 október 24.

Logikus, de azért szomorú, hogy éppen most van jó – és egyre jobb – ára a kukoricának, hiszen nincs belőle sok (talán elég sem). A tavaly októberi termelői árat már a hónap elején messze túlszárnyalta a termelői ár, de most az a kérdés, meddig bírja a 80 ezer forint körüli szintet.

Már 83 ezer forint felett az ár

Idehaza az AKI PÁIR adatai szerint már október első hetében 77 ezer forint/tonnára nőtt a takarmánykukorica termelői ára, ami majdnem 40%-kal nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Ennek számos oka közül elsősorban kettő érdekes most. A súlyos nyári aszály okozta mennyiségi és minőségi problémák eleve felfelé hajtják a regionális árakat. Nemcsak nálunk volt kisebb a termés a júniusban vártnál, és vélhetően nem csak a magyar termés minőségét rontja le a jelentős mértékű fertőzöttség. Másrészt a hazai terményárak az utóbbi időben az ukrán piacokat követik, így a lendületes emelkedés azóta is kitart. Ukrajnában október közepén már 80 ezer forint feletti árakat jegyeztek, aztán kisebb ingadozásokkal, de kitartott az emelkedés, és a napokban már 9200 hrvinya fölé, majdnem 83 ezer forintra nőtt az ár.

takarmánykukorica
Fotó: Horizont Média/Kohout Zoltán

Honnan lesz és mennyiért…?

De ami jó a termelőknek, nem biztos, hogy megéri a feldolgozóknak. A MezőHír értesülései szerint a belföldi feldolgozóipar egyre kevésbé hajlandó megvásárolni a folyton dráguló alapanyagot. Csakhogy áresésre nem nagyon lehet számítani, mert a közelben nincs elérhető korlátlan mennyiségű termény. Ráadásul az egész régiónkban magasabbak az árak, mint a Nyugat-Európában, ami teret nyit az egyéb beszerzési forrásoknak. Ebben a szezonban a magyar árak követik az ukrán folyamatokat, szorosan a nyomukba lépve másolják azt. Ezért intő jel a hazai piacra nézve, ha az ukrán árak megállíthatatlannak tűnő emelkedése megbicsaklik – figyelmeztet a lap.